Падмасана (поза лотос), затворени очи, изправен гръбначен стълб, ръце в скута, обърнати с дланите към небето, нежна усмивка на лице и спокойна атмосфера – този образ изниква в ума само при споменаването на думата медитация. Но какво се прави когато си със затворени очи?! Колко точно време си така?! Ето няколко лесни съвета, които ще ви помогнат да започнете вашето пътуване към себе си.

meditation-609235_640

„Медитацията е деликатното изкуство да не правиш нищо“, казва Шри Шри Рави Шанкар. Е, как се прави нищо?! Ето няколко лесни стъпки за следване, за начинаещи по медитация. Редовното практикуване води до дълбоко и все по-дълбоко преживяване. Затова, нека сега да започнем с тези 10 съвета за медитация.

Изберете удобно време. Медитацията по същество е време за отмора, трябва изцяло да се чувствате удобно. Изберете време, когато знаете, че няма вероятност да бъдете обезпокоявани и сте свободни да се отпуснете и да се насладите. Часовете по изгрев и залез, когато природата прави преход между деня и нощта, също са подходящи за практикуване.

Изберете тихо и спокойно място. Наред с удобния час, изберете и място, където няма да бъдете обезпокоявани. Тихата и спокойна обстановка могат да направят преживяването от медитация по-приятно и релаксиращо.

Седнете удобно. Вашата позиция също оказва влияние. Уверете се, че сте спокойни, удобно ви е и сте стабилни. Седнете с изправен гръбначен стълб; раменете и врата са отпуснати, очите са затворени по време на целия процес. Схващането, че трябва да сте в падмасана (поза лотос), за да медитирате, е често срещан мит.

Поддържайте сравнително празен стомах. Добро време за медитация е преди хранене. След хранене може да ви се доспи докато медитирате. Въпреки това, ако сте много гладни, не насилвайте себе си. Ще ви бъде трудно поради спазмите на празния стомах или дори може да си мислите за храна през цялото време! Медитирайте 2 часа след хранене.

Започнете с лека загрявка – Няколко разтягания или сукшма йога упражнения преди медитация спомагат за подобряване на кръвообращението, премахват инерцията и безпокойството и карат тялото да се чувства леко. Ще бъдете в състояние да сте стабилни за по-дълъг период от време.

girl-898362_640

Направете няколко дълбоки вдишвания.  – Това отново е подготовка за по-дълбока медитация. Дълбокото вдишване и издишване, както и алтернативното дишане през носа (нади шодан пранаяма) преди медитация винаги е добра идея. Това спомага да се стабилни в ритъма на дишането и води ума в отпуснато медитативно състояние.

Сложете нежна усмивка на лицето си. Ще усетите разликата. Леката усмивка ви държи спокойни, в хармония и увеличава преживяването от медитацията.

Пуснете си водена медитация – Добра идея за начинаещи е водената медитация. Ще ви помогне да започнете. Нужно е само да си затворите очите, да се отпуснете, да следвате инструкциите, така както ги чувате и просто да се наслаждавате на преживяването.

Отворете очите си бавно и постепенно. Към края на медитацията не бързайте да отворите очи и да започнете да се движитe. Отворете ги бавно и постепенно, отелете време да осъзнаете себе си и заобикалящата ви среда.

Усетете свежестта и се насладете на деня. Медитацията е като мигновен енергиен усилвач . Няколко минути на ден, отделени от ежедневния ви график, ви зареждат за останалата част от деня. Вземете си това време и се насладете на чудесата на медитацията лично за вас.


Източник: www.artofliving.org. Вдъхновено от лекции на Шри Шри Рави Шанкар.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара