Шри Шри Рави Шанкар е известен като човека, който побеждава стреса. Създадената от него фондация „Изкуството да живееш“ (The Art of Living) е една от най-големите неправителствени хуманитарни организации в света. Над 300 милиона души от 150 страни са участвали в нейните образователни програми и социални проекти. У нас фондацията действа от 10 години.

Инициативите на Шри Шри Рави Шанкар по света включват разрешаване на конфликти, оказване на материална и посттравматична помощ при бедствени положения и войни, възстановяване на ценностите у младите, програми за защита на човешките права, както и образователни антистрес програми, през каквито вече са преминали и обитатели на българските затвори.

Шри Шри Рави Шанкар е роден през 1956 г. в Южна Индия. На 17 г. завършва образованието си в съвременни и ведически науки в Бангалорския университет. През 1981 г. Шри Шри Рави Шанкар основава фондация „Изкуството да живееш“, която се превръща в една от най-големите доброволчески организации в света. През 1997-а основава Международна асоциация за човешки ценности. Три пъти е номиниран за Нобелова награда за мир.

„Основната причина за конфликтите и насилието в света днес е, че хората се идентифицират с ограничени характеристики като раса, религия и нация, забравяйки основната си идентичност като част от универсалния дух. Днес в името на религиите избухват много войни по света. Решение може да бъде постигнато, като разпознаем, че въпреки различието на културите светът е едно семейство, земя с обща съдба“, казва Шри Шри Рави Шанкар пред ООН, а и пред хилядите, които се събират да го слушат.

През 1982-а Шри Шри Рави Шанкар въвежда и разпространява Сударшан Крия – техника, която освобождава стреса и токсините на физическо, умствено и емоционално ниво. Дихателната техника Сударшан Крия е централна част от курсовете на „Изкуството да живееш“. „По време на период, прекаран в тишина, Сударшан Крия се появи като поема, като вдъхновение. Нашето дишане съдържа много тайни. През целия си живот вдишваме и издишваме, но не обръщаме много внимание на дишането. Зад всяка емоция в ума има съответен ритъм на дишане. Всеки ритъм въздейства физически на определени части на тялото. Просто трябва да го наблюдаваш, за да го почувстваш. Техниката освобождава стреса и връща ума в настоящето. Ритмите на дишане на Сударшан Крия хармонизират тялото и емоциите и ги въвеждат в унисон с ритмите на природата“, твърди Шри Шри Рави Шанкар.

Себе си определя като дете, което отказва да порасне. Защото едно бебе се усмихва 400 пъти дневно, един тийнейджър – 17 пъти, а възрастният човек често въобще не го прави. „Когато се усмихваме, само 4 мускула на лицето са стегнати, а когато сме сериозни – 72 мускула са напрегнати. Мъдростта е да направим усмивката си толкова силна, че нищо да не е в състояние да я разклати“, казва учителят.

Казвате, че дишането пречиства ума, съзнанието. Как?

Защото тялото, умът и дишането са свързани. За всяка емоция има съответстващо усещане в тялото и определен ритъм на дишане. Знаейки ритъма на дъха, можеш да промениш съзнанието си и така да получиш контрол над своите емоции.

А може ли да овладеем силен страх, паника?

Със сигурност. Има специфични пранаями, техники на дишане и медитация – за овладяване на нервността, кръвното налягане, безсънието, паниката, ревността, завистта, алчността, на всички тия отрицателни емоции.

Колко време е необходимо за един европеец да се обучи?

6 дни по 2 часа на ден. Или три пълни дни. Толкова продължават нашите курсове.

А колко време дневно е нужно да медитираш, за да поддържаш доброто състояние на духа си?

20 до 30 минути дневно, без значение по кое време на деня.

Какво е медитацията?

Ум без вълнение, ум в настоящия момент, ум, в който няма колебания и очаквания, ум, който се е за върнал у дома, е медитация. Медитацията не е концентрация, както мислят някои хора, тя е обратното на концентрацията. Човек, който медитира, ще има концентрация, присъствие на ума и фокус. Когато научиш някои техники за медитация, практикуването е лесно.

А можем ли да се научим сами да медитираме?

Нужен ви е учител.

Откъде идва агресията в съвременния свят?

Агресията идва от липсата на разбиране и от стреса. А стресът е резултат от това, че имаме да вършим твърде много неща, без да имаме достатъчно време и енергия за тях.

В дългогодишните си духовни практики открихте ли отговор на въпроса кои сме ние, защо сме тук, какъв е смисълът на живота?

Това наистина са важни въпроси. Отговорите не могат да бъдат намерени в книгите или в лекциите, а само дълбоко в сърцето на човека. Тези въпроси подтикват човек да медитира, мотивират го да служи на другите, на обществото.

А какви са вашите отговори – тези, които открихте във вашето сърце?

Този, който знае, няма да ви каже. А този, който ще ви каже, всъщност не знае.

Казвате, че Бог е в сърцето на всекиго. Ще ни помогнете ли със съвет как да стигнем до него?

Дълбока медитация. И динамична служба в помощ на ония, които са в нужда. Дълбоката медитация ще запали любовта в сърцето и когато приложите тази любов в действие чрез служба, животът става удовлетворяващ, чувстваш връзката с божественото вътре в теб.

Защо се разболяваме?

Когато нарушаваме законите на природата, тогава се разболяваме.

Лечението в нашите ръце ли е?

Не можем да кажем, че 100% е в нашите ръце. 50% е в нашите ръце, 50% – в божественото. В нашите ръце е да поправим начина си на живот, да имаме правилни навици на хранене, спорт, сън. Природата се грижи за останалото.

Можем да създадем общество без насилие, без болести и объркване, интелект без врагове, памет без травми и душа без тъга. Затова имаме 4 източника на енергия: първият е храната – ако не вярвате, опитайте да не се храните два дни и ще разберете. Вторият източник на енергия е сънят – но ако спиш прекалено дълго, тогава също се чувстваш уморен. Трябва да спиш не повече и не по-малко от 6 до 8 часа. Третият източник на енергия е дишането. Колкото по-дълбоко дишате, толкова повече енергия получавате. Четвъртият източник е няколко минути в тишина, медитация.

Доколкото знам, работите с много пациенти, преодолели рака с помощта на медитация и други практики.

Медитацията със сигурност оказва положително влияние върху здравето, увеличава три пъти броя на клетките, които се борят с болестта. Има медицински изследвания, показали това. Виждал съм м ного хора с рак, които правят пранаяна, променят начина си на живот, хранят се с добра храна – без месо и млечни продукти, и нямат ремисия.

Казахте нещо много интересно: че да се говори за религиозна толерантност вече е остаряло, а трябва да се говори за любов между религиите.

Всяка религия е уникална, дава уникални знания. Животът не би бил толкова богат, ако нямахме знанията и културата на различните религии и цивилизации.И будизмът, и ислямът, и християнството съдържат по нещо прекрасно, което да предложат на хората и да ги обогатят, ако имат широк ум.

Религията път към Бога ли е или философия?

От теб зависи. Както ти го виждаш. Изкуството и музиката може също да са път към Бога. И да служиш на хората безкористно е път към Бога. Медитацията – също, разбира се.

Какво е съотношението на карма и свободна воля в живота ни?

Зависи от времето, от събитието и от човека. Няма определена граница. Затова трябва да живеете така, сякаш 100% е свободната ви воля. А останалото, което ви се случва, да го приемате като карма.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара