Д-р Авишек Мишра е аюрведичен специалист от Индия, с дългогодишен опит в диагностициране с пулсова диагностика и лечение по холистичната система на аюрведа чрез хранителен режим, билкови добавки и здравословен начин на живот.

Разкажете ни повече за аюрведа – какво е аюрведа?

avishek

„Аюр“ – означава живот, а „веда“- наука.  Следователно терминът аюрведа буквално би могъл да се разбира като „наука за живота“. Веда е медицинска система, която говори за това, как можеш да поддържаш здравето си в отлична форма. А принципът на аюрведа е именно да открива болестите и да ги лекува, без да вреди на здравето.

Как всъщност действа аюрведа?

Заболяването трябва да бъде излекувано от неговите корени, а аюрведа прави именно това. Приложено знанието от древната наука лекува пациента, а не заболяването. Основно правило, за да поддържаш здрав живот, са твоите навици на хранене. Начинът, по който се храниш и начинът ти на живот определят и здравословното ти състояние.

Аюрведа казва: „Разбери своята физика“. Според аюрведа всеки на тази земя е уникален и всички ние сме направени от 5 елемента – земя, въздух, огън, вода и пространство. Тези елементи изграждат различни енергии. Аюрведа категоризира различните конституции в три различни енергии: Вата енергия, в която елементите въздух и пространство доминират, Пита енергия, в която елементът огън доминира и Кафа енергия, в която елементите земя и вода са водещи. Думата „доша” означава „изчистване”. Дошата засяга не само формата на едно тяло, но и тенденциите на тялото (като хранителните предпочитания и храносмилането), темперамента на ума и емоциите на човек.

Ние имаме нужда да балансираме тези три енергии – Вата, Пита, Кафа, защото когато в някоя от тях настъпи дисбаланс, се появява и заболяване.  Когато и трите енергии са в норма, ние сме здрави.

pulse

  • Опитайте да разберете основите на науката аюрведа, физиката си и опитайте да следвате нейните нужди.
  • Приемайте много вода и  практикувайте йога и медитация.
  • Правете редовно пулсова диагностика.

Кога възниква проблем в нашите доши?

Дисбалансът в дошите възниква, когато нашият начин на живот не е съобразен с физиката ни и ние имаме нужда да подкрепим своята конституция, и по този начин да подобрим своето здраве. Нашата храна задължително трябва да бъде съобразена с нашата физика.

Ние трябва да приемаме храна в зависимост от сезона. Когато е твърде горещо, нашата храносмилателна система отслабва – и е очевидно, че не трябва да ядем твърде много. През зимата физическата ни активност намалява и ние често се чувстваме уморени, недоспали, без енергия – тогава следва да приемаме повече енергия. Именно поради тази причина храната, която приемаме през лятото и зимата е различна. Хранителната ни диета трябва да следва сезона, да бъде съобразена с физиката ни и най-важното – трябва да поддържа нашите Вата, Пита, Кафа в нормални нива.

Следователно най-важно за нашето здраве е нашето хранене?

Преди всичко нашата храна е лекарство, а не е тайна, че лечението с аюрведа е основано на билките. Така че нашата храна и билките, които препоръчва древната наука, лекуват заболяването от неговите корени.

А как работят билките?

За добро здраве важно е освен правилното хранене и промяна в начина на живот, но и редовният прием на билки. Ние приготвяме ястия, пудра, отвари и аюрведично вино, за да убием болестите и също така, за да определим спецификите на заболяването. Когато заболяванията са големи, с дълбоки корени тогава ние предприемаме детоксикиращи терапии.

Има 5 вида детоксикиращи терапии, които пречистват горната и долната част на тялото. Енима, например, е специфично детоксикиране за Вата доша и за нервната система. Терапията Нася е предназначена да премахне токсините от носа, главата, от гърлото и синусите, като последната детоксикираща терапия се осъществява чрез кръвта.

Разкажете ни повече за пулсовата диагностика?

Красотата на науката аюрведа е, че има добра система за диагностициране на заболяванията и това е пулсовата диагностика. Ние можем да усетим своя пулс по цялото си тяло, но най-доброто място за проверка е на китката. Лекарят проверява  пулса на пациента само чрез три пръста – показалец, среден и безименен.

Пулсовата диагностика е основата на аюрведа. Тя е разчитане на състоянието на Вата, Пита и Кафа, които ако са в дисбаланс водят до заболявания. Чрез пулса ние разчитаме къде точно е проблемът.

На какъв принцип действа пулсовата диагностика?

Всяка клетка в нашето тяло има свой пулс и чрез пулсовата диагностика можем да разберем какво точно ни казва нашето тяло. Когато заболяването е открито, чрез аюрведа могат да се избегнат и други последващи заболявания. Преди да се появяват симптомите, чрез разчитане на пулса може да се локализира точното място, където заболяването започва да се развива. Ако токсините са изчистени от нашето тяло, заболяването спира. И когато откриеш къде точно има проблем, е много лесно да бъдеш диагнозтициран.

Затова редовната пулсова диагностика, следването на правилно хранене и начин на живот, водят до промяна в здравословното състояние и предотвратяват заболявания. Със следването на основните стъпки, здравето идва. Ние не питаме пациентите какъв е проблемът. Докторът разчита пулса и открива заболяването, още преди то да е започнало.

Какво ще посъветвате нашите читатели?

Опитайте да следвате аюрведа – тя е научна система, която поддържа вашето здраве на 100%. Затова, опитайте да разберете основите на науката, физиката си и опитайте да следвате нейните нужди. Пробвайте с вегетарианска диета, защото понякога е много трудно за тялото да преработва месо, приемайте много вода и  практикувайте йога и медитация. Опитайте да дадете 100% от себе си за своето здраве.

Редовните пулсови прегледи са особено важни. В много случаи, където традиционната медицина не може да помогне, Аюрведа намира лечение.

Източник: www.artofliving.org

Facebook Twitter Google+

0 Коментара