Сусамът е изключително полезен за здравето, но често ползите му се пренебрегват. Той помага за предотвратяване на диабет, регулиране на ниско кръвно налягане, превенция на ракови заболявания, изграждане на здрави кости, защитава срещу радиация, увеличава здравето на сърцето, подобрява храносмилането, намалява възпаленията, стимулира дихателното и оралното здраве, подпомага кръвообращението, детоксикира организма и премахва депресията и хроничния стрес.

sesame-315502_640

Семената на сусама са много малки, дълги само 3-4 мм и широки до 2 мм. Те се предлагат в широка гама от цветове, в зависимост от сорта на растението. Семената могат да бъдат закупени с или без шушулките. Те обикновено се добавят към салати, като съставка или топинг за производство на хляб и зърнени изделия, бисквити, суши, кексове, супи, панировка за риба, както и голямо разнообразие от други приложения. Можете да намерите сусам в кухнята на почти всяка култура. Това широко разпространение се дължи на неговата достъпност, ползи за здравето и приятен вкус.

sushi-493000_640

Хранителна стойност

Многобройните ползи за здравето се дължат на хранителните вещества в сусама – витамини, минерали, природни масла и органични съединения. Сред тях са калций, желязо, магнезий, фосфор, манган, мед, цинк, фибри, тиамин, витамин В6, фолиева киселина , протеин и триптофан.

Ползи за здравето

Превенция на рак. С широката гама от важни витамини и минерали, които се съдържат в сусама, не е чудно, че той е свързаван с намаляването на риска от рак.
Сусамените семена съдържат също така фитат, рядко съединение, предотвратяващо рак, което действа като антиоксидант и намалява въздействието и последиците от свободните радикали – тези досадни и опасни странични продукти на клетъчния метаболизъм, които са свързани с много форми на рак и различни други заболявания като сърдечносъдови проблеми, преждевременно остаряване и когнитивни неизправности.
Сусамът играе роля в превенцията на левкемия, рак на гърдата, белия дроб, панкреаса, дебелото черво и  простатата.

Намалява кръвното налягане: Естествените масла от сусам се свързват с регулиране на високото кръвно налягане, като по този начин намалява натоварването на сърдечносъдовата система и спомага за предотвратяване на различни сърдечни заболявания. Магнезият, съдържащ се в сусама, отдавна е известен като вазодилататор (агент, който намалява кръвното налягане).

Контролира диабета: Компонентите на сусама, включително жизненоважният магнезий, са свързани с намаляване на шансовете за развитие на диабет и поддържането на добро състояние при хора, които вече са развили заболяването. Освен това е доказано, че сусаменото масло може да повлияе положително на въздействието на различни медикаменти, особено при пациенти, страдащи от диабет тип 2. Той подобрява функционалността на тези перорални лекарства и допълнително регулира нивата на инсулин и глюкоза в организма.

sesame-316590_640

Поддържа здрави кости:  Впечатляващите нива на минерали  като цинк, калций и фосфор са стимул за здравето на костите. Тези минерали са интегрална част при създаването на нова костна материя и укрепване на костите. Човешката костна система може да бъде отслабена от нараняване или от началото на инвалидизиращи състояния като остеопороза, затова е важно да приемаме всички гореспоменати минерали.

Подобрява храносмилането: Тези малки семена съдържат значително количество фибри, подобно на много други семена и ядки. Фибрите са важен елемент в здравословното храносмилане, тъй като стимулират перисталтика. Това може да намали храносмилателните проблеми, докато едновременно с това защитава здравето на дебелото черво и намалява вероятността за стомашно-чревни заболявания и рак. Фибрите работят и за сърцето, чрез отстраняване на опасния LDL холестерол от артериите и кръвоносните съдове, като по този начин ни предпазват от атеросклероза, сърдечен инфаркт и инсулт.

Противовъзпалителни качества: Високото съдържание на мед в сусама има редица ползи за здравето, включително намаляване на възпаление на ставите, мускулите, костите, като по този начин се намалява дори и болката, свързана с артрит. Освен това минералът мед е важен за укрепване на стените на кръвоносните съдове, костите и ставите. Той е необходим и за правилното усвояване на желязото, което е ключов компонент на хемоглобина. Затова правилното съдържание на мед в организма увеличава кръвообращението и гарантира, че системите на цялото тяло получават достатъчно кислород, за да функционират правилно.

Осигурява радиационна защита: Едно от най-необичайните органични съединения в сусам се нарича сезамол и се свързва с опазване на нашето ДНК от вредното въздействие на радиацията. Това лъчение може да дойде от случайни източници или от лечение на рак с химиотерапия и лъчетерапия. Чрез защитата на ДНК от мутация, причинена от радиация, сусамени семена могат да увеличат силата и да намаляват риска от развиване на други форми на рак поради клетъчни изменения.

biscuit-93171_640

Предотвратява нарушения на кожата и здравето на косата: Както бе споменато, сусамените семена съдържат високи нива на цинк, жизненоважен компонент в образуването на колаген, който укрепва мускулната тъкан, косата и кожата. Доказано е, че сусамовото масло може да намали появата на белези по кожата, както и признаците на преждевременно стареене.

Има метаболитна функция: Сусамът съдържа високи количества използваем протеин, който е полезен за човешкото тяло. Той води до увеличаване на общата ни енергия, здрав клетъчен растеж и добра метаболитна функция.

Здрава устна кухина. Сусамът има мощен ефект върху здравето на устната кухина. Той има силно антибактериално и стягащо действие. Намалява наличието на стрептококи и най-често срещаните бактерии, които могат да нанесат щети върху здравето на устната кухина и други органи.

Обърни внимание: Прекомерната консумация на сусам може да причини дразнене в стомаха и на дебелото черво, затова консумирай, но умерено!

Източник: www.artofliving.org

 

 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара