Доскоро представата ни за тичането се изчерпваше с най-досадната дисциплина в училищните часове по физкултура. Холивудските филми, в които джогингът се практикува за здраве от красиви, млади хора, направи този спорт една идея по-привлекателен. Като добавим големите маратони с кауза и организирани състезания с по-забавен елемент, тичането си извоюва сериозно място в ежедневието на хората, които се стремят към здравословен и позитивен начин на живот.

Cvetno_biagane

Ето и няколко причини, заради които си заслужава да се насочите към този спорт:

  • Не изисква почти никакви средства За разлика от повечето спортове, за които трябва да плащате месечни такси за треньор или зала, можете да тичате абсолютно безплатно в парка или градинката до блока. Нямате нужда и от специална екипировка, каквато се изисква например за зимните или водните спортове. Трябват ви само удобни маратонки, клин и тениска.
  • Важно е да сте последователни, за да добиете тренинг и издръжливост, но ако пропуснете няколко последователни пъти, няма да има сериозни последствия, както при курс по танци, например.
  • Сами определяте темпото и ритъма си
  • Понякога може да имате енергия да преобърнете света, а друг път да искате просто да се раздвижите малко след дългия работен ден пред компютъра – и в двата случая можете да тичате колкото време и с каквато скорост предпочитате.
  • Здраве и антистрес терапия в едно –Здравословните ползи от тичането са безспорни – развива почти всички мускули, както и белите дробове, укрепва сърцето, гори калории. Но сред най-големите му предимства е това, че намалява стреса и напрежението. Може да слушате любимата си група, да се концентрирате върху показателите си на тичане чрез приложение за смартфон или просто да се наслаждавате на гледката в парка.
  • Не е нужна специална подготовка – В случай, че досега не сте спортували много и физическата ви издръжливост е по-слаба, можете да започнете с 15 минути тичане през ден, за да свикне организмът ви с новото за него натоварване. Ако не успявате да бягате 15 минути без спиране, можете първите седмици да вмъквате по една минута ходене между няколко минути в по-бързо темпо. Не забравяйте да пиете вода преди и след тренировката. Започнете с лек крос за загрявка, а в края направете няколко упражнения за разтягане, за да отпуснете мускулите си.

Тези предимства на тичането го превърнаха в масов спорт в последните години и въпреки индивидуалния му стил на изпълнение, все повече хора се включват в състезания по масово бягане или маратони с кауза. В световен мащаб САЩ е страната с най-дълги традиции – в Бостън се провежда най-старият маратон в света, а другите градове, които събират хиляди участници всяка година, са Ню Йорк и Чикаго. В Европа Лондон, Париж и Берлин се отличават с най-мащабните състезания, като таксите за участие в тях са в пъти по-евтини спрямо тези зад океана.

В крак със световните тенденции, маратоните и отборните бягания у нас стават все по-популярни. Такива са ежеседмичните свободни бягания, организирани от сдружение „5kmrun“. Те се провеждат всяка събота от 9.00 ч., а през зимата – 10.00 ч., в четири града: София – Южен парк; Бургас – Морската градина; Варна – Морската градина; Пловдив – Гребен канал. Участието е напълно безплатно за всички желаещи, необходима е само регистрация преди първото бягане на сайта www.5kmrun.bg.

Maraton_Begach

Веднъж след като се е записал, всеки човек получава уникален код, с който се включва в състезания по избор и получава информация за индивидуалните си резултати – време, място в класирането, личен рекорд и други. За да са още по-интересни и забавни спортните събития, организаторите от „5kmrun“ са включили в програмата тематични издания като цветно бягане, бягане за двойки, фамилно бягане, бягане с кауза, отборно бягане за колеги или приятели и дори нощно бягане.

Спортен клуб „Бегач“ е друга организация, която се занимава с провеждане на маратони. Сред най-популярните им инициативи се нарежда „София morning run”, която тази година ще се проведе на 1 ноември в Борисовата градина. Ще включва три дисциплини – 5 км, 10 км и 20 км, както и специално състезание за деца от 3 до 16 години. За участието се заплаща такса, но всяко издание на сутрешния маратон има благородна кауза, която подкрепя. „София morning run 2015” ще подпомогне дарителската инициатива “Операция жълти стотинки“ в помощ на „Дом Възможност“ – програма за изграждане на защитени жилища за младежи без родители, които на 18 години излизат от социалните домове и остават без подслон и  възможност за развитие в живота.

Като всички големи европейски столици, София също провежда свой маратон. Той дава възможност на всички желаещи да изпробват възможностите си на една къса дистанция – 3 км,  разстояние за средно ниво на подготовка – 8 400 км, трасе за напреднали – 20 км, и традиционната маратонска дължина – 42 195 км. Състезанието ще се проведе на 4 октомври, а стартът ще бъде даден пред Националния стадион „Васил Левски“. Събитието се организира с подкрепата на VIVACOM.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара