Ако умът ни е спокоен, можем да се насладим много повече на своя живот, казва индийският учител от фондация „Изкуството да живееш”

Свами Джотирмая е роден в Северна Индия през 1972 г. Израснал в християнско семейство, от ранна възраст той започва да изучава библията. Въпреки че е роден в заможно семейство, като млад е бил и марксист, разказва самият той. След като завършва образованието си, случайно се записва за основен курс към Фондация „Изкуството да живееш“. Вдъхновен от основателя на фондацията, Шри Шри Рави Шанкар, той завършва всички образователни курсове към нея и за кратко време става един от най-добрите й инструктори и близки хора на Шри Шри Рави Шанкар. Често когато Шри Шри Рави Шанкар няма възможност да присъства на срещи на високо ниво или да получи лично международна награда, той изпраща като свой заместник Свами Джотирмая.

Свами Джотирмая е известен и като лечител. Хиляди хора от цял свят се редят на опашки, за да получат помощта му. Това се случи и на лечебните му сесии в България – в Бургас, Шумен, Стара Загора, Велико Търново и София. Прави го напълно безвъзмездно.

Фондация „Изкуството да живееш“ е една от най-големите образователни и хуманитарни неправителствени организации в света. Тя има специален консултативен статут към Социалния и икономически съвет (ECOSOC) на ООН и работи в тясно сътрудничество със Световната здравна организация (WHO). В България фондацията също работи с институциите – провежда антистрес курсове във всички български затвори за служители и лишени от свобода и в общините за служители. Преподава също програми против насилието в българските училища и в домовете за деца в неравностойно положение.

Иска ми се да започна с любимия си въпрос към хора, които се занимават с духовни търсения. Вие знаете ли кои сме ние и защо сме тук?

Това е много хубав въпрос. За да разбереш кое е целта на твоя живот, първо трябва да откриеш това, което не е цел на живота ти. И тогава автоматично въпросът ще изчезне.

А вие за себе си открили ли сте отговора?

Аз съм търсещ. Аз съм ученик на един просветлен човек – Шри Шри Рави Шанкар, духовен учител от Индия, но съм още начинаещ. Не знам нищо за творението…

А за Бог знаете ли нещо?

Не аз, всеки знае за Бог. Какво е Бог? Бог е любов. Кой си ти – ти си създаден от субстанция, наречена любов. Няма нищо повече – само любов. Бог е любов, това е нашето съществуване.

Как си обяснявате тогава всички рестрикции, които всички големи световни религии се опитват да наложат върху човека? По един или друг начин те всяват страх: ако направиш това или онова, ще бъдеш наказан…

Всички тези правила са създадени много, много отдавна. Защото тогава, по времето на Исус Христос например, хората не са били готови да следват никакви правила. И затова за целта умело са използвали техния страх. По времето на Буда обаче хората са били много мъдри и интелигентни. Така че Буда е казал: вземи просешката купичка и се освободи от егото си.

През цялата история на човечеството всички светци са правили хубави неща във времето, в което са живели. Мъдростта е вечна, но след толкова много векове трябва да променим малко отношението си към религията и вярата – Бог не е за страх, Бог трябва да бъде за щастие, Бог обича забавлението. Затова и цялото творение има двойствена природа – падения и възходи, планини и низини, студ и горещина, тъмнина и светлина… Всичко е просто забавление.

Как да се борим със злите сили? Ако има добро, то има и зло.

Злите сили са в нас. Какво е зло? Твоят гняв, твоите разочарования. Това са лошите неща. Като се освободиш от всички тези неща, Бог и неговата любов ще изгреят в теб.

Вие имате система за изцеление на болни хора. Какво представлява тя, как се случва всичко това?

Изцелението се случва до тази степен, до която човек е готов да приеме знанието. Зависи изцяло от вярата на човека. Исус Христос е пътувал много и чрез думите си, докосването си е трансформирал много хора. Тяхната вяра ги е изцерявала. Същото е правил и Кришна – той е лекувал хората със своята радост и мъдрост. Буда през повечето време е бил в тишина, но чрез неговата тишина хората са получавали нещо. Изцелението се случва благодарение на твоята вяра. Ако отвориш очите си, ще видиш, че целият свят се движи благодарение на вярата. Когато отиваш на лекар, то е, защото имаш определена вяра в него и в лекарствата, лечението, което ти предписва, иначе той и лекарствата не биха могли да ти помогнат. Целият свят се движи в зависимост от вярата, а духовността е част от нашия живот. Трябва да разширим своята вяра в творението.

В зависимост от това в каква степен си успокоен вътрешно, ти можеш да преживееш малко повече от обикновения човек. Сега всички стоим тук, а около нас се случват много звуци. Можеш ли да ги чуеш всичките? Ако си много неспокоен, не можеш да чуеш какво става в теб и около теб. Знанието е тук. Творението е толкова мощно.

Нашата организация съществува повече от 30 години и работи в 156 държави. Милиони хора получават полза от програмата на „Изкуството да живееш”. Намеренията на Шри Шри Рави Шанкар, нашия учител, са намеренията на едно просветлено същество. А аз служа.

Може ли да обясните за дихателните програми на „Изкуството да живееш”. Как точно те помагат?

Знаете, че емоциите и дишането ни са много свързани. Както и умът ни. Ако си играеш с едно хвърчило, колкото и да е красиво то, голямо и цветно, без нишката, с която го контролираш, то ще отлети нанякъде. Точно така дишането и нашите емоции са свързани. Ако сме много гневни, дишането ни ще бъде много бързо. Ако сме много тъжни, мигновено дишането ще бъде много плитко. Ние освобождаваме 60% от токсините от тялото си чрез дишането, а само 40% чрез урината. Ако не дишаш правилно, това означава, че натрупваш всичките тези токсини в тялото си, то се превръща в склад. И по-късно, след години, ще избухне. Тогава започваме да даваме имена на болестите – болка в гърба, в коленете, астма, високо кръвно, сърдечна болест и т.н. Така че човек трябва да се научи как да диша. Ние не използваме пълния капацитет на белите си дробове – до 30-40%, дори по-малко. Затова нашите семинари помагат много, особено при Сударшан крия.

Какво точно е Сударшан крия?

Това е комплексна дихателна практика, извлечена от йогийската наука за дишането. Тази дихателна практика използва специални ритми на дишане, за да възстанови душевната ни хармония чрез постигане на баланс между тялото, ума и духа ни. Негативните мисли и емоции се складират във всяка клетка на нашето тяло под формата на токсини, които предразполагат към заболявания. С техниката Сударшан крия обогатяваме клетките с кислород и изчистваме токсичните вещества от тях, с което подпомагаме работата на органите и системите в тялото си.

Трябва ли всеки ден да правим дихателните упражнения?

Да, но те отнемат 25-30 минути. Но това, което ни дават, е неоценимо – правят ежедневието ни по-прекрасно, продуктивно, резултатно. Защото след дихателните упражнения имаш повече енергия в тялото си, умът ти е по-спокоен. А колкото по-спокоен е умът ти, толкова по-качествено е времето, което прекарваш с хората. Твоите комуникативни качества се подобряват, лесно убеждаваш хората. Обикновено хората казват, че нямат време, но всъщност благодарение на дихателната техника те прекарват времето си много по-качествено.

Сударшан крия форма на медитация ли е?

Тя е дихателен процес. По време на курса отделно преподаваме медитация.

Разбрах за ползите от дихателните техники. А каква е ползата от медитацията?

Много неволеви процеси се случват в нашия организъм – сърцето бие, кръвта се движи по вените и артериите ни. Когато медитираш, помагаш на всички тези процеси да се случват много ритмично. И в резултат на това кръвното налягане е нормално, умът – много спокоен. Медитацията намалява интензивността на мислите. През цялото време ние се хващаме за бъдещето или за миналото – нямаме никакъв контрол върху мисловния си процес. Мислите идват през цялото време на талази, а ние не знаем коя от тях да проявим. Тези, които медитират, могат да получат яснота какво да направят в живота си. Кои са нещата, на които искаш да се насладиш, кои са нещата, които искаш да направиш по-красиви в твоя живот. Това, което е нужно за щастието на всеки човек, всъщност е много малко. Ако умът ни е много спокоен, можем да се насладим много повече на своя живот. Веднъж като успокоиш ума си, ще можеш да успокоиш бърборещите мисли, да имаш сладост в сърцето си. Тогава всичко ще дойде при теб. Погледни хората, които са успели – те са някак спокойни, не са много нетърпеливи и тревожни. С притеснения не можеш да постигнеш нищо на света. А ако имаш мед в сърцето си – всички пчели идват при теб. Ако си спокоен – добрите неща ти се случват…

Можем ли да кажем, че медитацията е нашата връзка с Бог?

Вселената си има своя вселенски ритъм. Понеже ние сме далеч от Вселената, не можем да се насладим на света. Единственото нещо, което трябва да спрем, за да се случи това, е нашата трескавост. Светът е пред нас и можем да му се насладим. Просто трябва да отстраним тази трескавост, да я махнем. Иначе все си мислим „искам, искам, искам…” и никога не можем да сме щастливи, дори и да получим това, което искаме, в момента. Богатите не са много щастливи именно заради тази трескавост да искат повече. Но ние няма да бъдем тук 1000 години, нашият живот е много ограничен. Събуди се и виж! Творението е толкова красиво и всичко те обича! Погледни въздуха – споделяме един и същ въздух всички – германци, българи, американци, китайци… виж рибите в океана. Почувствай това единство, почувствай тази принадлежност към света и към другите, не се ограничавай в: „аз принадлежа на това общество, на тази религия”, защото творението толкова много ни обича. Целият свят използва една енергия, едно слънце…

Но някой трябва да бъде министър-председател, друг да работи за прогреса. Не всички могат да са йоги. Как тези хора да направят баланса?

Само чрез духовно знание. И малко дихателни техники. “Йога” означава умение в действията. Какво е да си умел в действията си – по всяко време, и в най-лошата ситуация, тези, които са спокойни, в центъра си, ще направят тази ситуация прекрасна. Това е твоето умение за действие. И така се появяват лидерите. Можеш да живееш на тази планета по два начина – можеш да се оплакваш, да имаш жадувания, разочарования, негативни мисли. Но същата ситуация можеш да направиш добра за своя живот, да я промениш. Това е умение в действията. Можеш да го прилагаш в работата си, вкъщи, във взаимоотношенията в семейството, със съпруга. Затова и нашата фондация се казва „Изкуството да живееш” – животът е изкуство. Веднъж като осъзнаеш това, можеш да се наслаждаваш на цялото творение.

За да се чувства човек добре и да живее в хармония със себе си, трябва да има баланс между четирите източника на енергия – сън, медитация, дишане и храна.

А защо се разболяваме? От лошите мисли ли?

Всички негативни мисли ти отнемат от енергията. Да предположим, че се храниш с повече храна, но и за храносмилането използваме енергия от тялото си. Ако общуваш само с депресирани хора известно време, гарантирам ти, че ще се депресираш също. А сред щастливи хора, добра среда, нашата енергия, нашите възприятия ще се разширят.

Какво е карма?

Това е санскритска дума, на български означава действие. Определението за карма – каквото и да правиш, ще си получиш резултата. Това зависи колко си включен в това действие, колко си част от него. И тази енергия понякога се връща. Нашите души, нашето съзнание, нашето съществуване са много стари. И ние не сме само тялото си, а и неща отвъд него. Животът е продължение, не свършва. Научно доказано е, че енергията не изчезва, а само се трансформира.

Защо не си спомняме нищо от предишните си съществувания?

А защо искаш да изкопаеш това минало? Ние не можем да си спомним какви сме били на 2 години или в утробата на майката. Далеч по-добре е да живееш колкото се може в настоящия момент. Творението е толкова красиво.

Нямаше ли да е по-добре да си спомняме и да не правим същите грешки отново и отново?

Животът ни в едно тяло е твърде кратък. Ако искаш да се връщаш назад, това ще ти отнеме твърде много време. Живей сега и гледай напред. Не можеш да караш кола, докато гледаш непрекъснато в огледалото за задно виждане. Гледай назад само от време на време.

Как стана последовател на Шри Шри Рави Шанкар?

Той развива толкова невероятна хуманитарна дейност, такава служба на човечеството през последните 35 години, като единствената му цел е да направи едно голямо световно семейство. Прекрасен човек, който прави много за обществото. Помислих си, че бих могъл и аз да служа по такъв начин. И просто го следвам, а в същото време се наслаждавам на своя живот. Повече от 14 години съм с Шри Шри Рави Шанкар.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара