Рецептите са предоставени от д-р Петър Димков, внук на легендарния народен лечител Петър Димков.

nature-605412_640

Мехлем с тамян

Приготвяне: Вземат се по 25 г чист пчелен восък и истински бял тамян, 40 г истинска бяла дъвка (сакъз) и 100 г чист маслинен зехтин. Зехтинът се сгорещява на тих огън, прибавят се другите съставки, като непрекъснато се бърка в продължение на 20-30 минути, докато сместа се сгъсти като мехлем, но без да завира.

Как се приема: Сутрин, обяд и вечер 20 минути преди ядене се взема по 1 чаена лъжичка.

Отвара

Приготвяне: Смесват се по 50 г от билките златник, царевична коса, липов цвят, мечо грозде, пача трева, полски хвощ, троскот – корени, горска ягода. После от тази смес се отделят 4 с. л., към тях се добавят по 1 с. л. ленено семе и семе от обикновена коприва, 20 шипки, разрязани на две. Запарват се в 1 л кипяща вода и врат на тих огън 10 минути. След изстиване се прецежда през тънка кърпа.

linden-tree-817061_640

Забележка: Ако билките се варят с горнобанска или хисарска минерална вода, както и с дестилирана вода, лековитостта се увеличава до 25%.

Как се приема: Десет минути след сместа (сутрин, обяд и вечер) се пие по 150 мл.

Медена смес

Приготвяне: Към 500 г чист пчелен мед се добавят стрити на прах 40 вътрешни ципи от кокоши воденички.

Как се приема: Два часа след ядене (сутрин, обяд и вечер) се взема по 1 с. л. Преди всеки прием сместа се разбърква, защото се утаява на дъното.

Добавки

Непосредствено след закуска, обяд и вечеря да се ядат по 10 сурови фъстъчени ядки, които спомагат за раздробяване на камъните. След това да се пие по 100 мл горнобанска или хисарска минерална вода.

При криза от задръстване на уретера с камъче да се легне по корем и на гладен стомах да се изпие смес от: 100 г глицерин и сока на 1 лимон. След това на всеки 2-3 часа да се пие по 150 мл отварка от 4 супени лъжици магданоз – корени.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара