Обект на гинекологично изследване са всички момичета и жени, водещи или водили полов живот, както и такива, достигнали полова зрялост.

flower-179004_640

В миналото се смяташе, че девойки под 18-20 години не подлежат на гинекологични прегледи. С разкрепостяването на нравите се снижи възрастта, в която подрастващите започват полов живот. Поради тази причина в гинекологичните кабинети все повече попадат момичета на 14-15 години.

За съжаление в днешно време така наречените “женски болести” също се „подмладиха”. Миомите, ерозиите,  дисплазиите, проблемите с менструалния цикъл, полово предаваните болести, карциномите се срещат вече при всяка втора или трета млада жена.

Забързаният ритъм на живот, стресът, неправилното хранене, вредните фактори на околната среда, тютюнопушенето, наркоманиите, алкохолизмът, ниската полова култура са все причини, които водят до снижаване възрастта на пациентките с оплаквания.

Как да се предпазим?

Най-простият, сигурен, елегантен и…евтин начин е ранната профилактика.

Какво означава „профилактика”? Според Оксфордския медицински енциклопедичен речник това е съвкупност от средства и мероприятия, използвани за предпазване от заболявания. Препоръчително е поне един-два пъти годишно да посещавате вашия гинеколог.

В какво се състои срещата с него и какво да очакваме?

d-r%20asenova2_jpg[1]На първо място това е обикновеният гинекологичен преглед, от който се придобива представа за състоянието на външните полови органи, влагалището, маточната шийка, матката, аднексите. Абсолютно задължително е взимането на цитонамазка заради профилактиката на рака на шийката на матката. Желателно е да се направи и микробиологично изследване на влагалищния секрет, за да се изключи наличието на различни инфекции, в това число и на тези, предавани по полов път. Необходимо е да се изследва цервикалният секрет (цервикс – маточна шийка ), за да се отхвърли или потвърди носителството на HPV вируси или хламидии, които са причинители на сериозни гинекологични заболявания. Рутинна практика по време на гинекологичния преглед е провеждането на ултразвукова диагностика (УЗД) с цел установяване на бременност, наличие на обемни процеси в малкия таз и т. н. По възможност е добре  да се направят и кръвни изследвания за нивото на туморните маркери или за носителство на токсоплазмоза, хепатит В, C, D, сифилис, СПИН.

Когато говорим за профилактика на гинекологичните заболявания, трябва да знаем, че в случаите, отнасящи се до раковите заболявания, ги делим на първична, вторична и третична.

Първичната профилактика е свързана с премахване на вредните въздействия на околната среда, както и с повишаване на здравната култура на населението. Вторичната профилактика обединява всички методи и средства, водещи до откриване на злокачествени образувания в ранен стадий или в стадий, предшестващ развитието на онкологичното заболяване, а третичната профилактика включва наблюдението на вече лекуваните онкоболни.

Голямо значение има и половата просвета и възпитание на подрастващите. В днешно време един от най-често срещаните карциноми при жените е карциномът на маточната шийка. Негов основен причинител са HPV вирусите – определени щамове са канцерогенни, други предизвикват кондиломи. Безразборните полови контакти, липсата на предпазни средства (кондоми), ниската полова култура водят до заразяване. В моя кабинет скоро попадна 15-годишна тийнейджърка – носител на HPV вируси с изразени кондиломи по вулвата.

От дългогодишния си опит знам, че българките са немърливи към здравето си. И докато не удари”гръм”, не се сещат за преглед в гинекологичния кабинет.

Мили дами, грижете се за себе си, спазвайте ранната профилактика. Животът е интересен и е добре по-дълго да му се радваме.

Интернет страницата на д-р Асенова: www.ginea.bg

 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара