„На тридесет жените са вълци,
на четиридесет са тигри,
а на петдесет са дракони.“
Китайска поговорка

В този манифест е събран опитът на много жени. Да, прилича на култ. Това е целта – с тази разлика, че в него няма нищо задължително. Нека всяка си вземе това, което не й достига, за да се наслаждава на живота.

Тя се чувства млада и иска да изглежда така.

Тя е активна, подложена на стрес, но има и ресурсите да го посрещне.

Тя е независима.

Тя може. Има опит. Носи отговорности. Има достъп до плодовете на труда си и умее да им се радва.
За нея 40, 45, 50, 55, 74, 90 са само цифри по пътя. Знае, че е перспективата на всички по-млади от нея жени.

Не е зависима от очакванията на другите. Нормите не определят толкова решенията й.

Тя избира кого да обича, вслушва се в гласа на сърцето си и умее да запазва и развива връзките си.

Цени живите, тези, които се развиват и не се страхуват.
Ако такъв е спътникът й, живее с него миг по миг – няма минало, няма бъдеще. Така и обича. От дълбочината на сърцето си. С цялата си топлина. Сексът е периферия.

Тези жени все по-често споделят живота си с много по-млади от тях мъже. Заради спонтанността, любопитството и енергията им. Заради това, че са по-малко подвластни на патриархалния модел и са кодът на новото време. А

по-младите мъже са привлечени от жените над 40

именно заради това, което те притежават – дълбочина и богатство на опита, съчетан с млад дух, добре поддържано тяло и същия апетит към живота.

В тази възраст жената от обект се е превърнала в субект – прави свои собствени избори, умее да си ги отстоява и да носи отговорност за тях.

Тя познава гласа си, интонациите му. Заявява се.

Развива се и е подкрепяна от все по-влиятелно в обществото женско лоби – жените вече си помагат една на друга.

Родила е своите деца.

Много са родили бизнеса си и сега имат спокойствието да се отдадат и на деца – раждането се измества между 35 и 45 години.

Научила се е да помни лицето си, защото това е мястото, с което най-вече общува със света, изразява емоции. С това място се храни, целува, получава целувки, произвежда думи, вижда, чува, кожата й свети или е уморена… Не позволява на никакво настроение да се превърне в маска, която да скрие невероятното й излъчване. Погледът й е мек.

Има възможности и без угризения първо се грижи за себе си, после за другите – (Виж нормата: първо другите, после ти).

Умее да се забавлява.

Не чака да се весели само на парти, ами танцува, където я свари музиката – в колата, на улицата, в супермаркета, вкъщи. Забавлява се с всичко – като сади цветя, като сключи добра сделка или навести приятел, докато меси сладки, като надниква в очите на децата си, като гледа как дъждът се стича по прозореца или просто седи и нищо не прави.

Жената на тази възраст борави с кодовете на женствеността, които са част от естествената й увереност – умее да е бавна, тиха, мълчалива, загадъчна, сочна, тайнствена, пасивна, секси, великодушна, упорита, а когато се налага – страшна, отива й да е мека, непредвидима, топла, цветна, уханна… Жена.

Не се оплаква.

Има ли проблем, се е погрижила да го реши или се е отказала навреме, ако не е по силите й. Щади се и гледа да не пада в капана на вечното себедоказване. Осиновила се е отдавна и си дава всичко, от което има нужда – утвърждава се, вдъхва си кураж, позволява си да е това, което е, и знае, че не е краят на света, ако сбърка или се провали. Не се дава особено на негативните си емоции. Обича се и в най-черните си моменти.

Сменя с лекота социалните си роли – майка, любовница, шеф, боец, котенце, но помни коя е и не губи центъра и тишината в себе си. Не се прави на мишка, когато е тигър. Ако се налага, може да е на 5, може да е на 25, може и да е мъдра като жена на 85.

Вниква честно и изцяло във всяка роля.

Интегрира всичките си аспекти – и феята, и злата вещица, и беззащитното дете, и смелия воин. Така човешката й същност се изпълва.

Има дълбок и истински контакт с децата си, защото е личност.

Помни какво иска – има ли някакво желание, си го е изпълнила.
Тя е доволна от живота си и има какво да сподели сблизките си и света.

Има повече свободно време. Време за себе си. Време да твори.
Забелязва също, че една безсънна нощ се отразява на лицето й повече отпреди. Прави нещата по-бързо, по-лесно, но и се изморява повече. Нужни са й още грижи, за да се възстанови, а за нея е важно да изглежда добре, за да се наслаждава по-дълго на постигнатото. Знае, че грижата днес е грижа за след 5 години също.

Поддържа тялото си.

Подарява му движение. То й се отблагодарява с това, че не съществува. Точно в тази фаза, докато е спокойно, здраво и силно, тя се занимава с него. Дава му здраво и леко хранене, без вечеря. Медитира, за да се докосне до това, което е по-голямо от човека, и за да си спести излишни движения в и без това доста смутния ни свят.

Когато действа, е центрирана и икономична. Умее да отваря намерение и да оставя на света да го случи с малка помощ от нейна страна.

Когато й спре менструацията, избира китайската трактовка на този период: време е за втора пролет, обновяване на енергията и нови възможности.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара