Често хората смятат избора на принтер за скучен процес. И поглеждат с насмешка и чуденка: „Ама какво точно ще му избираш“. Чувала съм дори репликите дали това не е отживелица във века на дигиталната революция. Разбира се, можем да поспорим дали човечеството изпитва към момента дигитална революция, защото има такава в работния процес, ако сме започнали да вършим повече единици работа за по-малко време. Това за последно се случило при масовото навлизане на компютъра в офисите. След това дигитализацията ни забавлява и улеснява, но не ни прави по-работоспособни. Това обаче е съвсем друга тема.

Принтирането и съпътстващите процеси по сканиране и копиране, които предлага едно мултифункционално устройство, са необходимост, която все още имаме както у дома, така и в офиса. Мисля дори, че за последния месец само аз съм дала над 5 съвета какви устройства да си закупят мои приятели, които са доста технологични и дигитални хора.

Затова и тук ще разгледам съвсем основните неща, които да вземете предвид при избор на печатащо устройство. Вярвам, че съветите ми ще бъдат максимално широко приложими, независимо дали избирате за дома, домашния / малък офис или фирмата J.

Принтер срещу МФУ

Съкращението МФУ съвсем логично означава мултифункционално устройство. На жаргон обаче всички му казват принтер. И особено, ако говорим за такова от по-висок клас, потребителят по подразбиране очаква то да включва в себе си не само възможност за печат, но и за скенер, и копир. Не се заблуждавайте от размера – МФУ могат да бъдат и много компактни. Но е важно да знаете, че колкото по-голямо натоварване се очаква от джаджата, толкова по-голям ще бъде и нейният размер. Най-малката причина е, за да се поставят повече тави за хартия, за да не се налага често зареждане ;).

Колко печатате

Това е въпросът на хилядолетието! И най-честият отговор, който съм получавала, е: „А, много печатаме. По един пакет хартия отива.“ Трябва да ви призная, че на професионален език това никак не е много. Един пакет хартия месечно определено е малко количество. Обемът на печат е ключов при избора на устройство, защото от това зависи към какво да се насочите. Колкото по-голямо натоварване се очаква да поеме принтерът, в толкова по-висок клас е редно да инвестирате. Допълнително големият обем означава и съобразяване с цените на консуматива. Което ме води до следващия въпрос…

Оригинални консумативи или съвместими

Като човек, който искрено вярва, че големите марки инвестират в иновация, развойна дейност и качество – аз съм върл противник на съвместимите консумативи, от които печели само замърсяването на река Янцзъ. Ако трябва, дори да съм съвсем откровена с вас, ще ви кажа, че не се сещам за нито един плюс на съвместимите консумативи. Особено с последните концепции на големите компании като Brother, където консумативът (независимо дали за лазерен или мастиленоструен печат) е на пренебрежимо ниска цена. Няма логика да пренебрегнете качеството,  живота и гаранцията на устройството, за да не спестите нищо на финала. Или да рискувате да станете целия в тонер, да бъркате мастила и изобщо да изпитвате цялата алхимия на гърба си. В 21-ви век. Така, че без излишни угризения – ползвайте оригинални консумативи.

И накрая, но не по важност: Какви са предимствата и недостатъците на лазерния печат срещу мастиленоструйния. Отново това зависи от вашите приоритети.

Първо и основно трябва да знаете, че мастиленоструйният печат е на водна основа, което го прави изключително екологичен. Нещо, което не може да се каже за лазерния, макар големите имена в бранша да имат програми за безплатно рециклиране на тонер касетите.

Често се смята, че т.нар. „мастилки“ са за места с много ниско натоварване на печат. Защото лазерният такъв е много по-бърз, и в повечето случаи при големи обеми – и много по-изгоден.

Но това не означава, че екологията, макар и много голямо, е единственото предимство на  мастиленоструйния печат. Обикновено устройствата включват и цветен печат на много по-ниска цена. Т.е. първоначалната ви инвестиция в джаджата ще е повече, ако ви трябва лазерен цветен печат. Голям плюс за семейния мастиленоструен принтер е, че може да печата на фотохартия и спокойно може да принтирате любимите си снимки, които да останат за спомен.

Не съм писала относно размера А4 или А3, защото вие сами знаете какъв формат разпечатвате. Единствено обръщам внимание на две много важни (според мен) екстри: първата е безжичната връзка. В 21-ви век да се обвържете с кабели, според мен е недопустимо и да печатате от телефона директно или от всяка стая в офиса, или у дома е голямо предимство.

А другото е т.нар. ADF или листоподаващо устройство. Често хората го пренебрегват, тъй като се предлага в по-високия клас модели, но е безценно удобство, когато се налага да сканирате или копирате голям обем от страници.

Соня Славчева е специалист комуникации в WellDone.bg, която в свободното си време пише за технологии в своя блог Hitechride.com.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара