В свят, в който технологиите ни свързват буквално с едно кликване, често забравяме, че истинската връзка изисква много повече от това да имаме контакти и социални мрежи един на друг. Липсата на емоционална връзка във взаимоотношенията е тих убиец, който постепенно и незабележимо разрушава връзката между хората.

Клиничният психолог Константин Сибитев съветва как да поддържаме интимността с партньора си в съвременните реалности.

Същото ли е и при вас?

Ето няколко типични сценария, в които този проблем се проявява.

Той и Тя изглеждат идеална двойка: прекарват много време заедно, имат много общи интереси, но постепенно разговорите им стават повърхностни. Вместо да споделят чувствата и преживяванията си, те се ограничават до сухи планове за уикенда. Престанали са да говорят открито един с друг. И на пръв поглед постоянно са заедно, но и двамата седят в телефоните си, предпочитайки виртуалния живот пред реалния.

Друг снецарий – Той и Тя вече дори не се забелязват един друг. Дните им са изпълнени с рутина и изглежда, че всеки от тях живее свой собствен живот. Престанали са да говорят за планове, мечти, цели и чувства, а вместо това прекарват вечерите си пред телевизора или разделени в различни стаи.
Тези примери за взаимоотношения са само върхът на айсберга под липсата на емоционална връзка.

Как да осъзнаете, че този проблем е налице във вашата връзка.

Ето няколко признака:

1. Повърхностни разговори

Ако разговорите ви с партньора ви се свеждат до ежедневни въпроси и избягвате дълбоките разговори за чувствата и преживяванията, това може да е знак за липса на емоционална връзка.

2. Липса на емоционална подкрепа

Ако чувствате, че партньорът ви не ви подкрепя емоционално в трудни моменти или не се интересува от чувствата ви, това също може да показва проблем.

3. Мълчание и избягване на комуникацията

Ако често мълчите в присъствието на другия или избягвате да разговаряте помежду си, предпочитайки да правите нещо друго, но не и да общувате с половинката си, това може да е знак, че емоционалната връзка между вас е отслабнала.

И ако си отговорите на въпроса „Кой е виновен?“, отговорът е очевиден – и двамата. Връзките винаги са свързани с общуването между двама души. Ако някой я прекъсне, а другият не знае как да я поправи, се получава дефицит на емоционална ангажираност един към друг.

Какво да правим?

Ако сте открили тези признаци във вашата връзка, не се отчайвайте. Има няколко стъпки, които можете да предприемете, за да върнете дълбочината и интимността във връзката си:

1. Отворете се един към друг.

Започнете да споделяте чувствата и преживяванията си с партньора си. Позволете си да бъдете уязвими.

2. Прекарвайте времето си заедно без джаджи.

Отделете време един за друг без телефони, компютри и други разсейващи устройства. Позволете си да се наслаждавате на присъствието на другия. Разходете се в парка, седнете в кафене, но най-важното е да общувате и да си задавате въпроси.

3. Потърсете помощ

Ако проблемите във връзката изглеждат непреодолими, потърсете помощ от психолог или брачен консултант. Понякога една външна гледна точка може да ви помогне да видите проблема от друга перспектива и ще разберете как да намерите решение.

Липсата на емоционална връзка може да бъде труден проблем, но ако сте готови да работите върху него, можете да укрепите връзката си и да създадете по-дълбоки и комфортни отношения.

Източник: Рамблер

Facebook Twitter Google+

0 Коментара