Ето я магията на любовта. Онази безусловна и възвишена любов, по повод на която са написани световни романи, велики поеми, музикални произведения и са нарисувани невероятни шедьоври. Онази любов, която нито в зной, нито в буря, нито в сняг… не може да бъде възпряна. Където думите се реят под напора на въодушевлението, адреналина и великата емоция, която така мотивира. Опияняваща, като виното, окриляваща като вятъра, изтласкваща човека на ново ниво, където няма невъзможни неща.

Beautiful young couple enjoying picnic time outdoor

И ето на възниква въпросът – как да я поддържаме по-дълго? Как да задържим възхищението един към друг?

Как да избягаме от рутината?

В началото на партньорските отношения всички мечтаем нашата приказка да продължи дълго и щастливо. За жалост, реалността е друга. Всяка връзка преминава през т. нар кризи, неизменна част от процеса на взаимно опознаване и света на другия – роднини, социална среда, приятели, хобита и интереси. Често съществените различия в ценностите и интересите са причина любовната искра бавно да угасва.

Защо се случва така?

Нерядко заради неправилно договорените отговорности и ред за решаване на битови въпроси. Мокрите стъпки след ползването на банята, отворената капачка на пастата за зъби, захвърлените чорапи по пода, разпилените списания, неизмитите чинии…започват често да стават повод за спречквания.

Изведнъж ореолът около най-прекрасния за нас човек започва да изчезва. Колкото повече време прекарваме с него, толкова повече истинските черти на характерите и на двамата се осветляват, а заедно с тях и различията. Започват конфликти и войни за надделяване и контрол.

И нека спрем до тук. Защото красивата приказка ще рухне!

Как да обърнем нещата?

Едно е важно да разберем – още в началото. И ние и нашия партньор идваме със своя характер и специфики, научени в периода на отглеждането ни от родителското ни семейство. Т.е още там матрицата за възприемането ни на света е вече оформена. Ние сме живели по този модел 20 години. И много трудно ще бъде да я преформатираме.

Какво правят мъдрите хора?

Признават и приемат този факт. Съсредоточават се върху положителните страни от характера на партньора си и работят предимно с тях. В трудните периоди стоят отстрани и подкрепят другия. Дават му необходимото време и търпеливо го изчакват да излезе от трудния период. Правят всичко възможно да му напомнят колко важен и специален е той. Колко красиви мигове сме преживели заедно и колко нови такива предстоят.

Според книгата на Гари Чапман

„Петте езика на любовта“ имаме шанс да удължим щастието във връзката като разберем начина, по който нашият партньор желае да бъде обичан. Какво има предвид – едни хора обичат да бъдат прегръщани, милвани, докосвани и за тях това е начинът да се чувстват обичани. Според други обичта има материален израз в подаръци, срещи тип изненада, пътешествия. Според автора най-важната съставка на дълготрайните отношения е да разберем какъв тип обич предпочита партньора ни и да му я даваме. Защото формулата за щастие е следната, моят начин на обич + твоя начин на обич = на обичта в двойката.

Съвременните специалисти по любовни отношения пък твърдят, че ако двойката няма програма за развитие, тя

ще бъде обречена на разпад.

И като погледнем обективно на казаното, това е безспорен факт. Както всеки град си има свой културен и развлекателен афиш. Така динамична трябва да бъде и програмата на връзката. Защото само когато погалим сетивата, ни идват нови идеи.

Друга важна съставка на любовните отношения е гласно да хвалим, да поощряваме и

да се възхищаваме от партньора.

Ако ние само вътрешно сме благодарни и се гордеем с половинката си и никога не му признаваме на глас, в него ще битува известен процент вътрешна несигурност. Ето защо, за да разбере нашият човек колко е уважаван и колко специален е за нас, не е лошо от време на време да го хвалим.

Това което изненадва и буди възхищение у другия е отстояването на собствената индивидуалност.

Ако спрем да се развиваме като личност и угасим този индивидуален огън, трудно ще запазим любовта жива. Ние сме интересни за нашия партньор именно с нашите цели, мечти, страсти и таланти. С различните теми на разговор, които имаме. И трябва да подкрепяме и допълваме това, което е важно за нашия партньор. Интересна остава тази връзка, в която всеки от партньорите продължава да се развива и като индивидуалност – чрез това двамата също така се развиват и обогатяват един друг.

Да бъдем щедри и емпатични към другия.

Това включва както грижа към себе си, така и към партньора. Често ние лесно даваме на другия, забравяйки да се поглезим сами. А причината, поради която партньорът ни търси внимание навън е, че сме в недостиг на лична енергия. Когато човек е преуморен, недоспал и напрегнат, става лоша компания за другия. Става критичен, негативен и заядлив. Ето защо, когато усетим, че сме в енергиен недостиг, трябва да намерим време за почивка и възстановяване. Правилно да преразпределим отговорностите си, така че да не затормозяваме другия до нас.

Да живеем в енергия на щедрост означава, да го правим с отворено сърце и радост. Подаръците са жест на внимание и оценка, че сме значими за човека, който ни подарява. Дори да ни е трудно да получаваме или пък подаръците да не са изцяло по вкуса ни… нека се научим да оценяваме усилията, времето и вниманието, което са ни посветили. И да се научим да благодарим!

Да се научим да се вдъхновяваме взаимно!

Да поддържаме вътрешното си любопитство към нови и интересни неща, да бъдем спонтанни и изобретателни. Когато спрем да изненадваме себе си и партньора си, когато всичко е предсказуемо, тръпката лесно угасва. Позволявайте си да изненадате другия без да очаква. Организирайте изненадващи кратки пътувания или по-нестандартни вечери, смяна на интериора, на вкусовете на храни, на различни дестинации за пътешествия, на различни видове изкуства. Демонстрирайте разнообразие и многостранност.

Годините променят любовта и вида на връзката.

Да останем влюбени и щастливи

за дълго не е лесна задача. Често това може да изисква от нас да се справим с минал негативен опит, страхове или да оставим определени навици и модел на мислене. Разчупете ситуацията, бъдете гъвкави, идейни и най-вече отдадени да съхраните огъня помежду си. Може да се наложи да сме истински упорити и търпеливи, но когато става дума за любов, всичко си заслужава. Защото времето е доказало, че любовта е мощен вдъхновител, мотиватор и двигател!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара