Хелън Морисън е главен технолог на избата Villa Maria в Нова Зеландия. От 2014 г. е част от екипа на най-известната новозеландска изба, популярна с вината си в повече от 60 страни по света. Хелън бе гост на дистрибуторите „Профтрейд“ в България и даде интервю специално за сп. „Жената днес“ 

Повечето винени технолози са мъже. Как избрахте тази нелека професия?

Не я избрах веднага. Завърших висшето си образование, специалност „Туризъм“, и веднага потеглих към Англия. Новозеландците обикновено отиват там, установяват се и започват да пътуват в Европа «с раница на гръб». Аз направих същото. Забелязах, че виното е важна част от всекидневието, от културата на Европа. Те не само пият вино, но се интересуват и знаят много. Видях, че разнообразието от вина е много голямо, точно като вкусовете на европейците. Много различни вина спрямо тези в Нова Зеландия. Затова се и включих в 1-2 групи за дегустации. Така направих някои от първите си връзки. Видях колко са вдъхновени енолозите, колко обичат да разказват за виното, което правят. Когато започнеш да изучаваш тази материя, осъзнаваш колко много неща, свързани с виното, можеш да научиш още. Вдъхновяващо е да работиш в тази индустрия с хора, изцяло отдадени на призванието си.

Влюбих се в тази професия и се върнах в Нова Зеландия. Постъпих в университета Линкълн в Кентърбъри и се дипломирах като бакалавър по лозарство и енология през 2004 г. След като завърших, се присъединих към екипа на една малка винарна, която произвеждаше ризлинг. Работих там 4 години. Налагало се е да върша много неща през оня период – това ми помогна да разбера как работи тази  индустрия. Продължих да работя с различни клиенти и винени консултанти. Те използваха едни и същи сортове грозде, но произвеждаха различни вина. Отново преминах към семейния бизнес чрез поканата от Villa Maria, където имах възможност да обединя и използвам всичко, което знам.

В България казват, че истинското вино е червеното. Така ли е? Имате ли любимо? Например, моят фаворит е Совиньон блан.

Нямам любимо вино, но Совиньон блан направи Нова Зеландия известна по света. Освен него в избата ни правим и вина от ризлинг, пино гри. Доста експериментираме със сухи вина. Имаме и червени като Марлборо и Пино ноар – там, където климатът е по-студен. Имаме и сира. Виното е много специално нещо и се поднася по различни поводи – за празник са най-подходящи пенливите вина, за летните партита – сухите бели, а в студените дни – за червените.

Коя е тайната на успеха на хубавото вино? И как можем да кажем кое вино е добро?

Факторите са много. Например, комбинацията от тероар, локация и самите насаждения, от слънцегреенето, от сортовете. Това е работата на технолозите като мен, които отговаряме за аромата и текстурата от гроздето. Много важна е и оценката на виното, която зависи от оценяващия – дали познава виното, от коя страна е. Важен е както главният вкус, така и послевкусът, танините от ципата и всички тези вкусове, които минават през началото и края на небцето. И накрая най-важното – да убедиш потребителя в качеството на вината, за да им се наслади истински.

Villa Maria е изба с повече от 50 г. опит. На какво дължи успеха си?

Villa Maria винаги се фокусира върху качеството на вината. Собственикът й George Fistonich е основал цялото развитие на компанията върху качеството. През годините той постепенно изгражда имиджа на качествен производител и затова брандът Villa Maria се ползва с огромно доверие. Всяка година на изложенията участват над 200 сомелиери. Това е награда, която се дава ежегодно на конференцията Провайн. Избата е трета в света по доверие за качествен продукт. Сега във Villa Maria работят над 250 души, офисите са в Оукланд и Марлборо. В портфолиото си имаме над 28 разновидности от различни комбинации на винени сортове.

Кои са най-известните ви брандове и къде продавате най-много?

Совиньон блан е на първо място по износ за 60-те страни. Англия е най-големият му пазар. От много години е една от най-продаваните марки там, както и в Нова Зеландия и Австралия. Отскоро стана популярно и в Канада и САЩ.

Нова Зеландия освен Совиньон блан, прави успешно и червен Пино ноар. От сравнително скоро започна производството на много добро шардоне. При „слепи“ тестове той получи по-високи оценки дори от бургундските вина, а те са на 1/10 от цената им.

Ризлингът също е хубаво вино, което иска по-студен климат и по-песъчлива почва заради минерализацията. За потребителите на Совиньон блан е лесно да започнат да пият и ризлинг, защото той има сходен ясен плодов и свеж вкус.

Вие сте технолог, но и винен съдия? Какво правите като арбитър?

Работата на съдията е да оцени дадено вино. Дали виното, което прави производителят, според неговите описания всъщност отговаря на критериите за този вид вино. Първо се оценяват ароматите в чашата, цветовете, след което и вкусовите качества на виното. Индивидуално всеки съдия пробва всяко едно вино и трябва да избере най-доброто, което олицетворява този вкус. Прави се в група от 5 човека, като се дава колективна оценка. Разликата със сомелиерите е, че съдиите го правят със затворени очи, което означава, че не знаят какво вино им се дава, откъде е, какво е. Съдиите не са толкова детайлни в описанието на виното като сомелиерите, защото те трябва да оценят само качеството му. Оценява се на момента, а не какъв ще бъде вкусът му след няколко години и как би отлежавало.

Какви са бъдещите проекти на избата и екипа й?

В момента имаме няколко нови проекта във връзка с взаимодействието с околната среда. Те са част от инициативата на Нова Зеландия за устойчиво развитие на винарните от средата на 1990 г. Вече всички сме насочили усилията си към органичното производство. Засега сме на 30%, но плановете са до 2030 г. да достигнат 100%. Търсим различни подходи, по-близки до природните. Не пръскаме за плевели и така се грижим освен за работниците, и за насажденията. За борбата с плевели използваме овце – шегуваме се, че в страната ни има повече овце, отколкото хора. Използваме алтернативна технология за обогатяване на почвата като засаждане на полезни растения, които я обогатяват. Така не използваме изкуствени торове, защото се стараем да запазим чиста земята. В близко бъдеще ще продаваме все повече органични вина.  Сега имаме Совиньон блан и Пино ноар.

И все пак не ми отговорихте на въпроса кои са предпочитаните ви вина?

Добрее. Като цяло предпочитам по-леките. През зимата обичам да пия Пино ноар, заради свежестта и ароматите му.  Летем харесвам Совиньон блан.

Как се съгласихте да дойдете толкова отдалеч тук?

Много ми е интересно да знам докъде достигат нашите вина, да се запозная отблизо с клиентите и да разбера какви са вкусовете им. Благодарение на нашите дистрибутори от „Софтрейд“ разбрах, че вината ни са много предпочитани тук. Това ме радва и вдъхновява. Благодаря им и им желая светли Коледни празници с нашите вина.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара