С началото на новата година си поставяме и нови предизвикателства. Много хора решават да започнат диета и спорт, но бързо се отказват от целите си, които са си поставили с много желание и ентусиазъм.

Защо се получава така и как този път да успеем да постигнем това, което сме си заложили като цел за новата година? Статистиката сочи, че над 90% не успяват да запазят въведенията, които са предприели през януари за повече от 6 месеца.

Това е така, защото си поставяме целите, когато нивото на ентусиазъм, мотивация и вълнение са много по-високи от обикновено. Но след няколко седмици упорит труд, целите, които в началото са били ясни и очевидни, започват да избледняват. Заобиколени от ежедневни задачи, мотивацията ни става по-слаба, а ние продължаваме напред, казвайки си “догодина”.

Ако това ви звучи познато, не се отчайвайте.  

Налагането на промени в начина на живот, който сте затвърждавали години наред, не е лесна задача. Всеки, който е вървял по този път, ще ви каже, че подобни промени отнемат време и изискват постоянство и че никога нищо не се е получило перфектно още от първия път. Важното е всеки следващ опит да е по-добър, за да дадем шанс за прогрес на тялото и ума си.

Затова е необходимо да се поставят реалистични цели и очаквания, които да са съобразени с начина на живот и усилията, които можете да положите, за да направите положителна промяна и да я запазите. Сигурен съм, че всеки може да се справи, когато има правилният подход и насоки.

Опитайте тези 9 съвета, за да запазите мотивация и този път успешно да продължите напред.

Станимир Михов

Съвет #1: Изберете най-подходяща активност

Намерете активност, която ви доставя удоволствие. По този начин е много по-вероятно да се ангажирате сериозно с нея. Ако не ви харесат първите 1-2 начинания, не спирайте да опитвате.

Може да разнообразите с фитнес тренировки, йога, плуване, народни танци и др.

Преди да преминете на следваща активност, дайте шанс на всеки избран спорт за няколко тренировки.

Също така, опитайте различни места за провеждането им. Може народните танци на едно място да не ви допаднат, но на друго да се окаже, че ви пасват перфектно.

Съвет #2: Фокусирайте се върху правилните неща

Често желанието да изглеждаме по-добре или да впечатлим някого не е достатъчно силно, за да поддържа нужната ни мотивация за дълго време напред.

След определена възраст започваме да оценяваме повече това как се чувстваме, спрямо това как изглеждаме в очите на другите.

Затова се опитайте да свържете избрана активност с позитивни чувства, които тя създава във вас. Подобни са намаляване на стрес и напрежение от работния ден, повече тонус, енергия и здраве, създаване на нови контакти.

Съвет #3: Надграждайте постепенно

Типичните новогодишни обещания включват стартиране на фитнес всеки ден, крайна промяна в начина на хранене чрез въвеждане на строга диета, спиране на вредни навици като пушене и алкохол и др. – всичко в рамките на няколко седмици.

Този подход най-често води до бързо изтощение и връщане на всичко нездравословно, което сте успели да промените.

Много по-разумно е да въведете промени плавно и постепенно, да покажете сериозност и постоянство, а след това да надградите.

Примери са:

  • Въвеждане на спорт 2-4 пъти в седмицата за 30-60 минути на ден;
  • Изключване на най-вредните храни и напитки от менюто;
  • Увеличаване на консумацията на вода;
  • Добавяне на сезонни зеленчуци към всяко хранене.

Съвет #4: Излезте от зоната на комфорт

Няма как да запазите дълго време активност, която не ви допада по никакъв начин.

В същото време, няма и как да очаквате, че ще се наслаждавате на всеки един момент от редовните упражнения.

Много хора се придържат към фитнес програма, защото споделят, че се чувстват добре когато тренират редовно, но има елементи, които няма как да са приятни – като ставането по-рано сутрин.

Затова се фокусирайте върху позитивното, с което допринася въведената физическа активност. По този начин ще се справите много по-лесно с трудностите, които са част от целия процес.

Съвет #5: Създайте си навик

Когато започвате нова активност, може да ви се стори уморително дори излизането от вратата. Бъдете предварително подготвени с всичко необходимо за конкретния спорт и имайте план какво точно ще правите.

Например: ако ще посещавате фитнес зала, то уверете се, че предварително сте подготвени с удобен екип, както и с ясна програма, която да следвате, докато сте в залата.

Обвързването на спортната активност с приятел, колега или треньор ще направи създаването на навик много по-лесно.

Съвет #6: Планирайте и приоритизирайте 

Намирането на време за спорт може да е изключително трудна задача. В същото време има хора, които работят на 2 места, грижат се за децата си и успяват. Как се случва това?

Най-вече чрез добро планиране на целия ден и приоритизиране на важните неща.

Също така при изникване на нещо непредвидено – търсене и бързо намиране на подходяща алтернатива.

Например, имате 3 тренировки в седмицата във фитнес зала, но по някаква причина не можете да стигнете до залата за последната. Бъдете подготвени с комплекс упражнения, които да направите в домашни условия – много по-добър вариант спрямо пълно пропускане на тренировка.

Съвет #7: Предизвиквайте себе си

Ако изпълнявате дадена активност и не сте сигурни дали е време да надградите, опитайте се да оцените положените усилия по скалата от 1 до 10.

Ако имате наблюдение, че при стартиране на спорт или програма сте се натоварвали 7-8 от 10, но в момента усещате натоварването към средата на скалата – 4-6, то опитайте да надградите.

Във фитнес това би било възможно чрез увеличаване на използваните тежести, въвеждане на по-сложни упражнения, намаляване на почивките между сериите, въвеждане на интензивни тренировъчни методи и др.

За да е ефективна една тренировъчна програма или диета, тя трябва да напредва паралелно с вашия напредък. Поради тази причина е невъзможно запазването на резултати с повечето готови режими.

Съвет #8: Поставете си цел, ориентирана към действие, а не само към идея

Когато става въпрос за успешно придържане към поставена цел, ориентирането към действия има много по-голям шанс да устои във времето спрямо ориентиране към фикс идея.

Например, поставянето на основна цел “да отслабна през новата година” е само идея, която не е подплатена с нищо, което да ви доближи до нея.

Вместо това може да си поставите за цел “ще ставам 40 минути по-рано в понеделник, сряда и петък, за да правя по 25 минути тренировка преди работа”.

Сега вече сте предприели конкретни действия, които ще ви отвеждат със стъпки напред, 3 пъти в седмицата.

Съвет #9: Ако нещо не сработи, променете го, но не се отказвайте

Ако нещо не сработи, не бързайте да се отказвате. Направете крачка назад, намалете тренировки или отпуснете с малко хранителния си режим, но не се спирайте на 100%. Ако предишен вариант не е сработил, опитайте нещо различно.

Вместо да мислите: “никога няма да вляза във форма”, опитайте да насочите мисленето си към “този метод не работи за мен, ще опитам нещо различно”.

Много клиенти, преди да успеят да постигнат целите си с моя програма, са преминали неуспешно през най-популярните диети и тренировъчни програми самостоятелно.

Във всяко ново начинание първият опит рядко е успешен. По-важното е дали научаваме нещо ново, взимаме ли си правилен урок от него и продължаваме ли напред.

Приложете част от съветите и този път със сигурност ще направите 2020-а по-успешна!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара