Грузинският художник и майстор-калиграф Георги Сисаури откри първата си самостоятелна изложба у нас под надслов „Докосване на Рая“ в галерия „Сан Стефано“ 22 в София.

Изложбата ще продължи до 6 март т.г. В експозицията „Докосване на Рая“ са представени художествени и графични произведения, иконография и образци от калиграфското изкуство.

Посетителите могат да се запознаят със заглавните букви на грузинската азбука, осветени ръкописи, тропари и кондаки, представен е синтез на съвременния ръкопис.

„За мен грузинската писменост е безкрайност, необятният мащаб на която е близък до Вселената, също толкова недостижима, с тайнствената семантика, вградена в нея, която е както видима, така и не видима“, каза за БТА грузинският художник-калиграф.

Той поясни, че грузинската калиграфия е изключително древна и това специфично изкуство се прилага предимно в оформлението на книги. „Имаме три вида писменост, която се е видоизменяла и модифицирала и се проявява от предишните писмености, според изискванията на прилагането й, както и по отношение на времето. Най-ранната ни азбука се нарича асомтаврули, т.е. заоблена форма. Състои се от 38 букви, уникални по изразителна естетика. Всеки символ съответства на цифров знак от 1 до 10 000. С течение на времето азбуката асомтаврули се прероди в нусхури, запазвайки формата и значението си.

В наши дни първата азбука се използва като главни букви или когато искат да се подчертаят специални места в текста. Азбуката нусхури и до днес се счита за църковно писане. По-късно нусхури, се преражда в мхедрули, което е съвременната грузинска писменост“, допълни Георги Сисаури. Освен оригинална и уникална калиграфия българските ценители ще имат възможността да видят икони и различни изображения на ангели изпълнени по специална технология.

„Когато работя върху образа на икона или светец, в този момент творческият ми дух отваря крилата си и се съединява в едно с биенето на сърцето на Вселената“, споделя грузинският художник.

Георги Сисаури, роден на 10 февруари 1996 г., е художник, калиграфски майстор, график, миниатюрист, поет и прозаик. Наричан е гений на модерността. Автор е на 5 книги, 600 графични и 200 калиграфски творби.

Изложбата бе открита от вицепрезидента на България г-жа Илияна Йотова и посланика на Грузия Нейно Превъзходителство Тамара Лилуашвили.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара