Доц. Антоанета Гатева работи в клиниката по еднокринология в УМБАЛ „Алекснадровска“ в София.

Трябва ли да е критична „критическата“? Можем ли да се разминем с горещите вълни и промените в настроението?

Искам да ви убедя, че менопаузата не е болест и че така наречената „критическа“ – термин, който аз никак не харесвам, изобщо не е нужно да премине критично и че има страшно много неща, които могат да бъдат направени, за да се помогне на една жена да мине максимално лесно и безболезнено през този период.

Какво е менопауза и какво е климактериум, каква е разликата между тях? Менопаузата е последният менструален цикъл в живота на една жена. Оценяваме появата й ретроспективно, т.е. жената трябва да е нямала цикъл 12 месеца. Климактериумът обхваща много широк период, който включва няколко години преди настъпването на менопаузата и няколко години след това, когато се случват основните хормонални промени.

А кога нормално настъпва менопаузата?

Средно за България, пък и за света, това е около 50-51- годишна възраст. Ранна е менопаузата, която настъпва преди 45-годишна възраст, а преждевременна – преди 40.

Естествената менопауза, настъпила навреме, не е болест, докато преждевременната менопауза преди 40-годишна възраст може да се приеме за такава и трябва задължително да бъде лекувана и да се вземат мерки жените да не се срещнат със сериозните проблеми, които тя носи. Преждевременната менопауза се дължи и на различни заболявания, най-често автоимунни, като автоимунен тиреоидит, болест на Адисън и др. Жените, които прекалено рано влязат в менопаузата, се сблъскват с много по-изразени симптоми, включително горещи вълни, по-рано изразена остеопороза и незабавно трябва да започнат терапия.

Кои са основните симптоми на менопаузата?

Обикновено след 40-годишна възраст започват първите сигнали, не толкова симптоми, че количеството на естроген в тялото намалява. Започва промяна в менструалния цикъл – както като продължителност, така и като това колко обилен е. Може да стане по оскъден или по-обилен, но вече около периода, когато менструалния цикъл започва да спира, наблюдаваме три основни групи симптоми: вазомоторни, емоционални и урогенитални.

При вазомоторните симптоми класиката са горещите вълни. Също така може да има нощни изпотявания, замаяност, суха кожа. Емоционалните симптоми много често се съчетават с тях – те включват раздразнителност, депресия, промени в настроението, нарушения в паметта и повишена уморяемост. Урогениталните симптоми отново се дължат на резкия спад на естроген – вагинална сухота, болка при сексуален контакт. Може да има и незадържане на урина и така наречената стрес инконтиненция.

Проблеми, с които жената се сблъсква по време на менопаузата, е покачването на телесното тегло, промени в кожата и ставите, метаболитни нарушения и сърдечносъдови заболявания. Последните се изявяват по-късно в живота, когато окончателно спре менструалният цикъл и до голяма степен са свързани както със спада нивата на естрогена, който играе протективна роля по отношение на сърдечносъдовите заболявания, така и с покачването на телесно тегло тогава, когато не успеем да го предотвратим.

Около периода на менопаузата жените най-често споделят за

горещите вълни.

Те са много по-рязко изразени при ранна менопауза, която се случва и при отстраняване на матката и яйчниците по някаква причина.

Горещите вълни могат да варират от леко затопляне, зачервяване и изпотяване до много драматично усещане на изгаряне отвътре. Да се появяват от няколко пъти в седмицата до десетки пъти всеки ден. Продължават поне една година, като голяма част от жените се сблъскват с тези оплаквания до 5 години след спиране на цикъла. За съжаление, има и жени, които на 60-70 годишна възраст също съобщават за наличие на горещи вълни.

Какво можем да направим, за да се справим с горещите вълни и нощните изпотявания?

Класиката е хормоналната заместителна терапия (ХЗТ). Тя може да започне дори тогава, когато менструалният цикъл не е съвсем спрял, в периода на разреждане, когато вълните са изключително изразени. Жените с ранна менопауза са основните кандидати за ХЗТ.

Други възможни средства са различни естествени антидепресанти, GABA, фитоестрогени – подходящи са, когато менопаузата настъпва естествено 50-годишна възраст.

Те наподобяват действието на естрогените и при голяма част от жените облекчават и разреждат горещите вълни.

Остеопорозата след менопауза

е нещо, с което много често се сблъскваме. Важно е да се знае, че не всички жени развиват остеопороза по време на менопауза, но при почти всички жени, при които спира менструалния цикъл в първите три години има една много рязка загуба на костна маса. Отново заради естрогена.

Дали една жена ще развие остеопороза след менопаузата зависи от общата костна маса. Тя се натрупва основно до 35-годишна възраст и също така зависи от генетични фактори. Така че, ако майката е имала остеопороза, много е вероятно и дъщерята да развие след менопаузата.

Генетиката е нещо, което не можем да променим,

но зависи изключително много и от физическата активност, от мускулната маса, от това какво жената прави преди да навлезе в менопауза. Физическата активност във всеки период от живота – от детството до зрелостта, е профилактика на остеопорозата.

Заболяванията на щитовидната жлеза, приемът на кортикостероиди и тютюнопушенето също могат да допринесат за намаляване на костната плътност. Ако сте в някоя от тези групи, консултирайте се с ендокринолог за начините за профилактика за предотвратяване на костна загуба.

Остеопорозата може да причини много сериозни фрактури, включително на бедрената шийка, което в по-късна възраст е тежък проблем, който може да доведе до сериозна инвалидизация и смъртност.

Пред първите три години след менопаузата имаме

най-сериозната костна загуба.

Ранна профилактика, прием на витамин D, на калций, пълноценно хранене и физическа активност могат значително да подобрят нещата. Изследването на костна плътност е едно от нещата, които препоръчваме на жените около периода на менопаузата, особено когато има рискови фактори. Препоръчвам изследването двойно-енергийната рентгенова абсорбциометрия (DXA) – на гръбнака и бедрената шийка. Много често в практиката се прави изследване в областта на петата, защото е по-лесно, но то не е метод, с който можем да диагностицираме остеопорозата. Това е скрининг, който може да покаже повишен риск и да ви насочи за друго изследване.

Рентгеновото изследване също не е метод за поставяне на диагнозата остеопороза, а само сигнал.

Друг проблем, който почти всички жени се сблъскват, е

покачване на телесното тегло.

Изведнъж започвате да качвате килограми и не успявате да ги сваляте с обичайните режим и физическа активност. За съжаление, физиологично по време на менопаузата жената е програмирана да качва допълнителна мастна тъкан, защото именно тя е мястото, в което различни други хормони могат да се превърнат в естроген. Едно физиологично пренастройване на организма, така че да не се лишим съвсем от естроген след като яйчниците спрат да работят. Натрупването на килограми е най-вече в областта на корема, което е метаболитно най-неблагоприятно, защото висцералното затлъстяване е свързано с по-висок риск от развитие на захарен диабет и сърдечносъдови заболявания.

Изключително важно е пълноценното и разнообразно хранене, като млечните продукти, които съдържат калций и различни други вещества, помагат по-лесно да се преминава през менопаузата. Фибрите и протеините пречат да загубата на мускулна маса, която също е изключително важна.

Хормонално заместителната терапия е различна през различните периоди –

пременопаузата, менопаузата и след това.

Искам да обърна внимание, че негативното отношение към ХЗТ е по-скоро неоправдано. Лошата й слава тръгва от едно проучване, в което започват да дават ХЗТ на жени в различна възраст – от такива, при които менопаузата е започнала съвсем скоро, до 60-70-годишни. А вече се знае, че ако хормонално заместителната терапия започне рано, скоро след края на цикъла, те е свързана с изключително малко рискове. Но ако започне, когато жената вече 10 години не е имала цикъл, не е имала естрогени, тогава крие опасности. ХЗТ е нещо чудесно, когато се прилага в правилното време на подходящите за нея жени.

Менопаузата е нещо естествено. Тя не е болест, както не са бременността или пубертета. И има много неща, с които да я облекчим. Потърсете помощ, ако имате проблем, с който не можете да се справите сами.

Текстът е част от словото на д-р Гатева пред форума „Жени без пауза“, който се проведе по идея на една от най-добрите дерматоложки в България – д-р Мария Тончева и бе организиран от колегите от „Булевард България“.  

Facebook Twitter Google+

0 Коментара