Как да продължим да бъдем здрави и красиви след менопаузата? Кожата може би не е най-важният орган в сравнение със сърцето, мозъка, ендокринната или половата система, но пък е най-големият и най-видимият. И освен защитна, терморегулаторна и имунологична, напоследък кожата има и естетична роля.

Жените вече прекарват около 50% от живота си в условията на менопаузата и е много важно да са здрави, да изглеждат добре за възрастта си и дори да са по-красиви и по-млади отколкото са били преди 10-20 години. Това е напълно възможно.

Знаем, че естрогенът и прогестеронът намаляват значително след менопаузата, докато тестостеронът се задължа относително по-висок, защото той не се произвежда от яйчниците. Тези три хормона въздействат върху всички клетки на организма и, разбира се – върху кожата.

Въпреки че не можем да влияем на хормоналния дисбаланс ефективно, съвременната регенеративно естетична медицина разполага с методи и средства да противодейства на биологичните процеси на стареене, за да бъдем днес “Жени без пауза“

Как да третираме остаряването позитивно?

Positive ProАge е нова концепция за менажиране на процеса на стареене, която аз изцяло прилагам в работата си. Водещите специалисти са единодушни, че Аnti-age концепцията е невъзможна и е заменена от насърчаване на  положителното стареене – т.е. забавяне на процесите на стареене и непрекъснато подобряване на визията.

Стареенето, знаем, започва веднага след раждането, но става видимо след 25-ата година. 7 от 10 жени, които всеки ден посещават моята клиника, са на възраст от 35 до 55 години и не харесват нещо в себе си, виждат промени в кожата си, които са резултат от диспропорцията на половите хормони. Намаляването на естрогена и прогестерона, синтезирани от яйчниците, повлияват негативно качеството на кожата.

Естрогенът управлява синтеза на колаген, еластин и хиалуронова киселина.

След менопаузата колагенът а намалява много бързо – над 6% годишно. Същото се случва и със синтеза на еластин и  собствена хиалуронова киселина. Резултатът е дехидратирана, тънка, суха, чувствителна, пигментирана кожа. Нарушава се бариерната й функция, което много често е причината не само на влошен външен вид, повишена чувствителност, но е и основа за развитието на заболявания като розацея и възрастово акне.

Прогестеронът е отговорен за обновяването на кожата,

поддържането на добра микроциркулация и самовъзстановяването й след настъпили травматични или фотосоларни увреждания. Намаляването му води до по-честата поява на пигментации и бавното зарастване на раните и травмите.

Тестостеронът, освобождаван от надбъбречната жлеза,

се задържа относително по-висок в периода на менопаузата и е причината за нежеланото окосмяване и оредяването на косата. Оредяването на косата, т.е. андрогенната алопеция при жените в този период, се изравнява по честота с тази при мъжете.

Три патофизиологични процеса обуславят промените, които реално виждаме в огледалото: загуба на подкожна мастна тъкан; намален колаген и еластин и силно забавена функция за възстановяване от травми.

Процесът на авторезорбция на мастната тъкан под кожата протича, независимо от общото телесно тегло. Дори при жени с наднормено тегло лицето слабее и се получава феномена на „очерепяване“. Загубата на подкожна мастна тъкан  води до увисване на контура на лицето, хлътвания и появата на дълбоки гънки. Деформацията на овала е много честа причина пациентите да посещават първо естетичния дерматолог за помощ. Тя се дължи на редукцията на колаген и еластин и намаляването на подкожната мастна тъкан. Намалената възможност за възстановяване от травми и слънчеви увреждания води до задълбочаване на проявите на стареене.

Ако към неизбежните хормонални промени добавим безсъние, лоши хранителни навици, тютюнопушене и липса на физическа активност, то процесът на стареене рязко се задълбочава.

Как можем да се справим с предизвикателствата на биологичното стареене, за да виждаме лицето си красиво в огледалото?  

В днешни дни трябва да преживеем около 30-50% от живота си  условията на менопауза и да сме активни дори след  65-70 години.

Има начини да остаряваме позитивно и красиво и сега ще ви разкажа за тях. Разделих методите в 3 групи:

коригиращи, регенеративни и комбинирани.

Когато търсите естетична грижа, лесно можете да се объркате измежду атрактивни пакети и промоции. В интернет е пълно с обещаващи чудеса процедури и продукти. Никога качеството не е евтино! Ако една процедура е на промоция има 2 причини – или лекарят не е  квалифициран, или продуктът е с ниско качество. И двете причини крият сериозни рискове за здравето ви! Не се подвеждайте!

Коригиращите процедури, аз ги наричам „камуфлажни“,  имат мигновено действие,“Quick fix”, например загуба на обем – запълване на  обема; или мимически бръчки – блокираме ги с ботулинов токсин. Тези методи видимо в рамките на минути или до няколко дни подобряват състоянието. Използвам ги, когато се налага жената бързо да бъде с подобрена визия.

Тъй като естетичната дерматология е сравнително млада специалност, до скоро много малко се знаеше за дълбоките патофизиологични процеси, които протичат в клетките и  водят към стареене на кожата и на лицето като цяло.

Регенеративните методи насочено противодействат срещу стареенето на клетъчно ниво.

Навлязоха в последните 10-ина години и непрекъснато се развиват и печелят все повече привърженици в света. Изключително щастлива съм да считам себе си за пионер в регенеративната естетична медицина. Регенеративните методи насочват усилия към лечение на увредените тъкани и са единственият начин, по който може да се въздейства на патофизиологичните процеси на стареене. Въпреки неизбежният хормонален дисбаланс, свързан с менопаузата, стареенето може да бъде контролирано и забавено и

да ни превърне в „жени без пауза“!

Ако фибробластите нормализират функцията си и  произвеждат колаген, еластин и хиалуронова киселина, това ще подобри цялостното качество на кожата, бръчките и сухотата ще изчезнат и свежестта и младежкото излъчване ще се възвърнат.

Гарантирано регенеративните методи работят, макар и по-бавно и по-трудно, когато вече менопаузата с хормоналните диспропорции е настъпила. Моята препоръка е, след като е известно, че стареенето започва от 20-годишна възраст, днешните момичета на 20 да изградят правилна рутина за грижа за кожата, целяща превенция, за да може когато станат на 30-35 години признаците на стареене да не бъдат изявени и кожата да е в по-добра изходна форма за предстоящите хормонални промени.

Когато видите първите бръчки, трябва да помислите за регенеративните методи и превенция. Това ще забави процеса на стареене. Тъй като културата за превенция се изгражда бавно, най-често консултация се търси когато проявите на стареене са вече изявени в различна степен. В тези случай  много често комбинирам и коригиращи, и регенеративни процедури, за да постигна максимална ефективност, да скъсявам времето за постигане на красиви и естествени резултати.

Навсякъде по света срещаме жени, които биха могли да остаряват много красиво, ако бяха пристъпили първо към регенеративни процедури, а след това към коригиращи. Виждаме известни лица със свръхкорекции, изпънати като възглавница. Препълването с филъри създава огромни проблеми и в световните форуми, в които участвам, много сериозно се дебатира риска от приложение на хиалуронови филъри от старото поколение, които не се разграждат в продължение на 5-6 години, мигрират и предават характерната оточност и тежест на лицето.

Пластмасовият вид на лицата в никакъв случай не ги подмладява и не разкрасява.

Не препоръчвам и не практикувам модел на работа, базиран предимно на приложението на филъри и ботокс. Трябва да се знае, че рисковете от някои филъри са сериозни – не се разграждат спонтанно, задържат по няколко години, създават възпалителни нодули, грануломи, миграция и изискват разграждане с хиалуронидаза, което също крие рискове от усложнения от свръхчувствителност. Този остарял модел на естетична намеса за съжаление все още се практикува поради ниска цена и ниски естетични критерии – както на практикуващите, така и на пациентите. На пазара има над 200 бранда хиалуронови филъри и само 7 легални завода за производство.

Не мислете, че придобилите най-голяма популярност филъри са най-добри.

Моите изисквания при избор на филър са много високи: на първо място – безупречен профил на безопасност( без риск от възпалителни грануломи, фиброза и миграция); да дава  естествени, деликатни резултати; резултатът да издържа поне 18 месеца, след което да се разгражда напълно, без остатък; да има регенеративно действие – да  противодейства на процесите на стареене и да ги забавя.

Това са критериите за идеалния филър. Тъй като при доста пациенти се налага използването на филър, не правя компромис с избора на материал за инжектиране.

От шест години в България  разполагаме с най- високотехнологичният филър, който освен че има идеално  запълващо действие, има и много силно регенеративно действие. На мястото на инжектиране стимулира производството на колаген и еластин, което подобрява качеството на кожата. Единственият филър, който  притежава уникалната способност да забавя резорбцията на подкожната мастната тъкан.

Art Filler/Fillmed е носител на Диамантена награда за безопасност и ефективност през 2022 г. в Лондон и е всепризнат за най-добрият в света.  Освен че коригира и запълва хлътвания и бръчки за минимум 18 месеца, той подобрява качеството на кожата. Вече 6 години прилагам Art filler с различни канюлни и иглени техники както самостоятелно, така и в комбинация с други регенеративни методи. Постигат се извънредно естествени и дълготрайни резултати, с гарантирана най- висока степен на безопасност. За мен като дерматолог е приоритет фокуса върху превенцията и забавянето на процесите на стареене, като се започва колкото се може по-рано – възрастта между 30 и 35 години е най-подходяща – с подкрепа на фибробластите, на синтеза на колаген и еластин и поддържане на доброто качество на кожата. Превенция и регенерация са основният ми протокол на работа и той дава дълготрайни и много естествени резултати.

Приложението на 1 мл Art filler годишно във възрастта 30-35 г. може да забави ефективно стареенето на лицето.

Мощен метод за забавяне на стареенето, който атакува  всички патофизиологични процеси, е т.нар. ускорена автоложна тъканна регенерация –

методът SelfRegen.

Това е авторска клетъчна технология за биостимулация на стволовите клетки от растежните фактори, извлечени от кръвта на пациента. Активираните стволови клетки обновяват напълно таргетираните зони и подменят увредените или остарели тъкани. Създаден през 2017 г.,  той е подобрена версия на класическия PRP метод. Разликата между стандартното PRP и SelfRegen е многократно по-добрата ефективност. Т.е. това, което се постига с една процедура SelfRegen, със стандартното PRP, познато и като „вампирски лифтинг“ или „плазмотерапия“, са необходими 4-5-6. Методът е напълно автоложен, не се  добавят активатори, нито хиалуронова киселина или витамини, които да подобрят резултата. Тъй като е 100% автоложен, SelfRegen не крие никакъв риск от несъвместимост и алергични реакции. Ограничения за прилагането му са  възпалителни заболявания, инфекции, неопластични или тежки автоимунни заболявания.

SelfRegen се прилага успешно при доста трудни за повлияване индикации: тъмни кръгове под очите, упорити пигментации, белези, андрогенна алопеция. Впечатляващ ефект наблюдавам върху кожата на околоочният контур и шията – зоните, които стареят първи. Само четири седмици след еднократно приложение се постига значително   подобрение върху всички прояви на стареене, кожата е уплътнена и еластична, включително има значително  подобрение в назолабиалните бръчки и възстановяване на хлътванията на подкожната мастна тъкан. Един метод, който действа на всички признаци на стареене и на всички слоеве на кожата и подкожието.

Освен за естетични цели, SelfRegen се използва и за диагнози като розацея, защото подобрява бариерната функция на кожата, има положителен опит при лечение на акне и белези от акне, изгаряния и белези от изгаряния, травматично увредени тъкани и трудно зарастващи рани. При алопеция – както при жените, така и при мъжете, дава изключително добър резултат, защото това е единствената процедура, при която имаме неоангеогенеза – създават се нови активни кръвоносни съдове, микроциркулацията се подобрява и притокът на кислород и хранителни вещества към космения фоликул е по-добра. Вагиналното приложение подобрява влагалищна сухота, нарушено либидо и стрес инконтиненцията.

Друг метод който се използва с голям успех за регенерация на кожата, е полибиоревитализацията. Дерматолозите днес сме много щастливи, защото имаме изключително мощен продукт, който е безспорно златен стандарт за подобряване качеството на кожата и косата –

NCTF 135HA – формула със 60 съставки с органичен произход,

15 мг хиалуронова киселина, 24 аминокиселини, витамини, минерали, антиоксиданти, ензими и всичко в нужното съотношение, така че фибробластите да нормализират функционалната си активност, за да произведат собствен колаген, еластин и хиалуронова киселина. Резултатите само за 24 часа са впечатляващи – 135% нови, млади фибробласти, които произвеждат колаген, еластин и хиалуронова киселина – доказано с проучване. С 256% кожата увеличава колагена си само за 3 дни, еластичността и плътността също са драстично повишени. Комплексът от антиоксиданти прави новите клетки изключително защитени от свободните радикали, които унищожават ДНК-то им и ги увреждат трайно. Именно тези резултати правят продукта най-добрият за полиревитализация на всички слоеве на кожата. Има и противовъзпалително действие, а една от теориите за причините са стареенето е именно възпалението.

Комбинирани протоколи от SelfRegen и NCTF в различна последователност повлиява качеството на кожата дори при доста увредени кожи.

Напоследък доста се спори за приложението на мезоконците. Като всеки метод, те също имат своето място и причина за прилагане. Поставени в правилната посока и правилен кожен слой, те са стимулатор за образуване на собствен колагенови влакна и то именно в посоката, в която е необходимо. Около конеца се образува колагенов сноп, който противодейства на гравитацията и подобрява качеството на кожата. При увисване на кожата около челюстта, мезоконците – при прецизно поставяне – могат да дадат много добри и дълготрайни резултати. Ефектът се задържат около 12 месеца. За максимално повлияване при по-изразени прояви на стареене комбинирам със SelfRegen.

Ексфолиацията на кожата е изключителен етап от цялостната програма за регенерация. Тъй като обновяването на кожата е отвътре навън, много е важно епидермисът да бъде излющен, защото в процеса на стареене дермата изтънява, но епидермисът загрубява.  Прилагам пилинг, който може да се използва целогодишно, насочен е към пигментации, бръчки, пори и освен че ексфолира, той дълбоко хидратира кожата. Идеално се комбинира с другите методи.

Регенерацията е комплексен процес и е невъзможна без добри навици, ежедневна рутина, правилно съобразена със състоянието на кожата. Приемът на определени  хранителните добавки е необходимост, дори при добър  начин на живот и хранене. Важно е да приемаме  антиоксиданти, защото оксидативният стрес се отразява негативно на целия организъм, но най-видимо на кожата.

Моите tips & tricks

  • След всяка процедура препоръчвам на пациентите си да приемат липозомално витамин С или с удължено освобождаване, да следят нивата си на витамин Д. Приемът на пробиотици, като ПроБиоПектин повлияват чревния микробиом с 100 млд живи пробиотични бактерииq заедно с това и детоксикират черният дроб. Функцията на черният дроб повлиява благотворно целия организъм и се отразява много добре върху кожата.
  • Един от основните проблеми на менопаузата е свързан с остеопорозата. Тя засяга всички кости, включително черепа, който също старее, което оказва влияние върху челюстите, зъбите и води до структурни деформации на лицевия контур. Препоръчвам Osteola – нова калциева молекула в матриксен комплекс с векторно насочване към порозните кости. Напълно запълва костният дефицит, а излишъкът се изхвърля през червата. Изключително предимство е, че не образува бъбречни конкременти и констипация. Използва се както за профилактика, така и за лечение на вече нарушена костна плътност. Формулиран е като суспензия с приятен вкус и лесен за преглъщане, еднократен дневен прием.
  • Нарушеният сън, тревожността и нервността са неприятни и мъчителни спътници на менопаузата. Препоръчвам CBD/Green dropsнапълно пречистен биопродукт, който намалява стреса и осигурява качествен сън – необходимо  условие за добрата регенерация на тялото и кожата, а като бонус потиска повишения апетит.
  • Изграждане  на ежедневна рутина, съобразена със състоянието на кожата, а не с възрастта. Правилната индивидуализирана рутина е важен елемент от 360° холистичен, регенеративен план на всеки пациент.

Никога не е късно да се започне с правилна грижа. И да се прилагат само продукти и процедури с доказан ефект.

Менопаузата е нов етап от живота на жената. Как ще протече той зависи от изборите, които правим.

Аз и моите пациенти сме избрали да сме красиви от вътре и от вън и да сме „Жени без пауза“!

Моите принципи на работа – “Less is more“,  „Still me, only better”,  “Safety First” и  “Earn trust everyday”. 

Част от презентацията на д-р Мария Тончева на форума по нейна идея „Жени без пауза“. Очаквайте втората му част. 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара