Паник атаката представлява пристъп на силна тревожност, страх и паника, който не се свързва с конкретна ситуация и възниква внезапно и непредсказуемо. Може да се случи по всяко време и на всяко място, даже и когато се намираме в покой. Симптомите се появяват рязко, достигат връхната си точка за около 10 минути и могат да бъдат изключително плашещи за човек, който не знае, че преживява паник атака. Физическите симптоми включват:

 • Недостиг на въздух
 • Виене на свят
 • Изпотяване
 • Учестен пулс
 • Усещане за задушаване
 • Треперене, изтръпване
 • Мускулна слабост

В повечето случаи те са придружени от:

 • Чувство на силен страх
 • Усещане за губене на връзка с действителността
 • Усещане, че губите контрол
 • Чувство, че се намирате в сериозна беда

Всички тези физически и психически усещания могат да изглеждат животозастрашаващи, но добрата новина е, че не са и обикновено преминават бързо без да оставят последствия за здравето. Всичко това се случва, защото без причина тялото подава сигнал за опасност и започва отделянето на адреналин, което предизвиква всички тези усещания. Въпреки че точните причини за паническите атаки не са установени, най- често те се свързват с тревожност и стрес.

Могат да се случат еднократно, или да се появяват периодично, като във втория случай става въпрос за паническо разстройство.

Какво да правим по време на паник атака?

Без значение колко безпомощен може да се чувства човек в такъв момент, важно е да се знае, че има методи, чрез които една паник атака да бъде спряна, или да се намали интензивността й.

Осъзнаване – в момента, в който се появят симптомите, е важно, въпреки страха, да осъзнаете, че това е паник атака и няма да ви навреди, а ще отмине бързо. Даже и да чувствате, че умирате, това е просто моментно усещане, предизвикано от тялото без причина. Наблюдавайте какво се случва с ясната идея, че това е „фалшива тревога”, която се активизира за малко и преминава.

Дишане – следващото важно нещо, което да се направи, е да се нормализира дишането. По време на паник атака дишането става учестено и се усеща недостиг на въздух. В този случай контролирано дишане води до нормализиране и намаляване на неприятните усещания. Вдишвайте бавно, дълбоко и нежно през носа и издишвайте също така бавно през устата. Концентрирайте се върху дишането и до няколко минути ще се почувствате по-добре.

Превенция на паник атаки

Тъй като паник атаките се свързват до голяма степен с тревожност и стрес, за да предотвратим появата им, трябва да се погрижим за това да бъдем спокойни и уравновесени. Това може да се случи като направим някои полезни практики част от начина си на живот.

Добрият и качествен сън е много важен, за да може умът да си отпочине, а тялото да се презареди с енергия. Когато има нарушения в съня или той не е достатъчен, симптомите на тревожност се увеличават.

Редовни физически упражнения и натоварване по естествен начин успокояват тревожността и подобряват настроението. Освен това, спортуването подобрява съня, който играе важна роля при състояния на тревожност. Минимум 30 минути спорт или физически упражнения на ден биха се отразили добре не само върху фигурата, но и върху психическото състояние.

Техники за релаксация като йога и медитация намаляват нивата на стрес и чувството за нервност. Йога асаните помагат да се преодолее физическия дискомфорт, който може да възникне в следствие на стрес и тревожност, а именно схващане в мускулите, болки и чувствителност. Медитацията и дихателните практики ефективно действат за елиминиране чувствата на страх и притеснение.

Избягвайте кофеин, цигари и алкохол – всички те могат да провокират появата на паник атаки, тъй като стимулират нервната система.

От Art of Living

Facebook Twitter Google+

0 Коментара