Ако си задавате въпроса „Как да отслабна завинаги“, вие сте на правилния път към успеха. Думата „завинаги“ е разковничето. Щом сте я добавили към въпроса, най-вероятно вече сте опитали всевъзможни начини за сваляне на килограми и никой от тях не е довел до трайни резултати…

Всеки може да свали килограми, но да отслабнат завинаги, успяват хората, които желаят точно това и са готови да се променят, за да го постигнат.

Няма да ви лъжа – трайното отслабване изисква усилия и готовност за промяна от ваша страна. То не може да се случи бързо и лесно. То не е крайна точка, а пътешествие, процес. Завършекът на този процес е промяната на вашите хранителни навици. Именно хранителните ни навици определят начина, по който се храним. Докато не променим тях, не можем да очакваме трайни резултати, каквито и диети да спазваме.

Има полезни и вредни хранителни навици.

Ако вие не се чувствате комфортно в кожата си, усещате, че е нужно да свалите няколко килограма, или имате наднормено тегло, най-вероятно вашите хранителни навици са причината за това.

Полезните хранителни навици, от друга страна, са „тайната“ на хората, които „ядат всичко и не пълнеят“. Жена ми е такъв човек. Тя е висока 178 см и откакто се познаваме (14 години), тежи 56 кг (с изключение на двете й бремености, когато качи килограми и ги свали неусетно бързо). Дори е малко по-слаба, отколкото е препоръчително… Преди да си помислите, че заслугите за манекенската й фигура се дължат на мен – длъжен съм да ви кажа, че тя никога в живота си не е спазвала диета… Ели е от хората, които обожават сладко, не се лишават от него и ядат всичко и с апетит. Чиста случайност е, че „жената на диетолога“ е от хората, за които тези, които се борят с излишните килограми, разказват неучтиви вицове…

На какво се дължи перфектната фигура на жена ми?

Както стана ясно – не на мен. Основна заслуга за нея има нейният баща и мой настоящ тъст. Но не заради гените, които й е предал, а заради хранителните навици, на които я е научил. Той определено отговаря на определението „строг баща“. Като дете Ели не е била очарована от факта, че сладките неща са недостъпни; храненето след вечеря е непозволено и че независимо от всичко, всеки ден се закусва, обядва и вечеря по едно и също време. И все още е така. Когато сме на гости при родителите й, винаги вечеряме в 19:00 часа. Винаги се ядат готвени ястия, зеленчуците преобладават, а

плодовете са задължителен десерт и междинна закуска…

Въпреки че като дете и като студент Ели е опитвала да избяга от строгите правила на баща си и е залитала към безразборно хранене, основно с тестени и сладки неща, тя не е успяла да го прави дълго… Да. За нея неправилното хранене е предизикателство, защото изградените й хранителни навици са толкова силни, че дори несъзнателно тя не пропуска никое от храненията за деня, избира качествена храна и обожава плодове и зеленчуци. За нея е трудно да се храни вредно. И това прави живота й много по-лесен.

Без изобщо да се замисля, Ели винаги взима правилните решения за своето хранене, не се лишава от никаква храна и килограмите й са едни и същи години наред. Как го прави? Подвластна е на навиците си, както всеки. Разликата е, че

нейните хранителни навици са изключително полезни.

За съжаление не всички сме късметлии като Ели. Повечето хора нямат толкова силна и добра основа, на която да се оповават. Тук проличава огромната роля на родителите за възпитанието на правилни хранителни навици, но това е тема на друга статия…

Добрата новина е, че полезни хранителни навици могат да бъдат изградени и на по-късен етап в живота. Да, по-трудно е, но е напълно възможно.

Тайната на здравословното и трайно отслабване се крие в изграждането на полезни хранителни навици.

Като човек, който за 18 години е изслушал и съпреживял историите на повече от 20 000 души с наднормено тегло, смея да твърдя, че разбирам тези хора от първата дума. Разбирайки ги, успявам да им помогна.

Ако трябва да обобщя какво стои в основата на проблемите с килограмите на всички тези хора, категорично мога да кажа, че това са повече психологичните, а не физиологичните аспекти на храненето. А

навиците са съществена част от психологическите аспекти.

Поради тази причина аз приемам хората, които се консултират с мен за клиенти с вредни хранителни навици, а не за пациенти с обменни заболявания.

А клиентът винаги е прав. Не се опитвам да налагам на хората нови правила, несъответстващи на начина им на живот, а ги консултирам какво е добре да променят в храненето си и как да го направят, за да постигнат целта си. И те успяват! С лесен за спазване режим, постоянна подкрепа  и точни съвети изграждаме нови навици и работим за разрушаване на старите.

Представително изследване показва, че

хормоните на глада продължават да се увеличават

в продължение на две години след отслабването и се нормализират чак след втората година. С други думи – ако един навик се създава в рамките на шест седмици, то за да разрушим старите си навици на хранене, е необходимо да прилагаме новия навик в продължение на две години.

Мислите ли, че ще можете да спазвате краен хранителен режим или каквато и да е силно ограничаваща диета за период от две години? Отговорът е ясен: това е невъзможно. И точно това показва защо крайните диети ни помагат да отслабнем, но само в краткосрочен план – те не могат да ни помогнат да усвоим нови хранители навици и да се разделим със старите…

За да се спазва един режим с удоволствие и постоянство, той трябва да е лесен и практичен.

Винаги се водя от това лично мое правило, когато създавам режимите на моите клиенти. Какво прави един режим лесен и практичен? Свободата, която дава. Свободата е нужна, за да можем да превърнем този режим в част от нашия живот.

А как режимът дава свобода?

Като ви предоставя избор.

Аз чертая границите, в които е препоръчително да се вмести вашето хранене, а вие решавате как да ги запълните.

Започваме като откриваме причините за качването на килограми и деликатно променяме проблемните елементи в храненето (психологически, организационни, количествени), оставайки максимално близо до вашия ежедневен ритъм, график и предпочитания.

Следвайки режима си и точните за вас съвети и получавайки отговори на всичките си въпроси, постепенно превръщате правилното хранене в навик – в част от вашия начин на живот. И това е краят на диетите.

В обобщение – за да отслабнем завинаги, са необходими следните съставки:

  • Желание да сложим край на диетите с краткосрочен ефект.
  • Готовност за промяна на вредните ни хранителни навици.
  • Хранителен режим, който да можем да спазваме с удоволствие, съобразен с начина ни на живот, здравословното ни състояние и хранителните ни предпочитания.
  • Постоянна подкрепа (препоръчително от специалист)
  • Постоянство и последователност в действията до превръщането им в навик.

Решавайки да се разделите с излишните килограми, не мислете за скоростта на сваляне. Мислете за здравето си. За спокойствието си. За насладата. Изберете начин на отслабване, който да ви даде нещо, а не да ви вземе.

Още съвети от Ипократис вижте в  www.ipokratis.bg.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара