Щастливите хора имат специално поведение и излъчване, което ги изпълва с вътрешна хармония и ги кара да блестят. От какво се състои ежедневието им? Какво им дава усещането за щастие? Какво правят те по различен начин от останалите хора? Ето 10 навика, по които може да познаете щастливите хора. 10 навика, които ако практикувате ще се почувствате по-добре и в хармония със себе си.

1. Сутрешни ритуали

Щастливият човек винаги знае, че начинът, по който започваш деня е начинът, по който той ще протече. Затова трябва да си набележите набор от сутрешни ритуали, които ще ви заредят с енергия за целия ден. Това могат да бъдат всякакви приятни за вас неща. Например чаша горещо кафе, топъл душ, медитация, слушане на любима, гимнастика, песен за начало на деня.

Измислете си интересни и любими за вас сутрешни действия и ги практикувайте всеки ден. Ритуалите повдигат настроението, помагат ви да станете по-бодри и продуктивни. И ви зареждат с енергия за целия ден.

2. Позитивно мислене

Ежедневието ни е изпълнено с проблеми, тревоги и притеснения. И често се съсредоточаваме твърде много върху тях: занимаваме се с негативни емоции, състояния или ситуации. Често се натоварваме и с чужди проблеми.
Щастливият човек знае, че мислите ни оформят нашата реалност. Колкото повече мислим за лоши неща, толкова повече привличаме негативното към себе си. Затова трябва да пренаредим мисленето си и да забелязваме положителните аспекти във всичко.

Има много изследвания, която показват, че позитивното мислене е полезно за здравето ни. Както и обратното – че негативните мисли могат да доведат до различни заболявания. Затова е хубаво всеки ден да се започне със щастлива мисъл, да си припомним нещата, които ни правят щастливи и ни носят усмивка. Ако човек мисли в правилната посока, може да промени не само деня си, но и целия си живот. Така ще има по-здрав, щастлив и пълноценен живот.

3. Ненатрапчива доброта

Много често налагаме помощта си, жертвайки себе си, времето и нуждите си. В крайна сметка това се обръща срещу нас. Започваме да се чувстваме по-зле, а радостта и позитивността изчезват от живота ни.

Искате ли да бъдете щастливи? Престанете да „причинявате“ добро на другите, особено когато то е непоискано. Започнете да го правите на себе си. Не пренебрегвайте собствените си чувства, емоции и потребности. Не налагайте помощта си, ако тя отива в ущърб на самите вас. Или ако човекът, на когото помагате, няма нужда от вашата подкрепа.

4. Спазване на режима на сън

Щастливият човек се грижи много за съня си. Това, че е буден и пълен с енергия през деня, му помага да бъде изобретателен. Оптималната продължителност на съня е от седем до девет часа. Качествената нощна почивка укрепва физическото и психическото здраве, намалява риска от заболявания и емоционални разстройства. И като цяло – добрият сън влияе върху качеството на живота.

5. Хармония във взаимоотношенията

Всеки човек има нужда да бъде в контакт с други хора. Щастливите хора изграждат хармонични взаимоотношения с близките си. Те отделят много внимание на семейството и приятелите си.

За да се чувствате щастлив човек, не се затваряйте и не се отдалечавайте от близките си. Изграждайте отношения с роднините, колегите и приятелите си. Прекарвайте повече време любимите си хора, наслаждавайте на общуването с тях и на близостта им.

6. Любов към работата

Щастливият човек прави само това, което обича да прави. Той не се занимава с работа, която не му харесва. Той избира работа, която му носи радост и удовлетворение. Ето защо, за да се чувствате щастливи, е важно да намерите професия, която ви харесва, както и да не вършите работа, която ви кара да се чувствате зле.

7. Осъществяване на мечтите и целите

Щастливите хора имат мечти и ги превръщат в цели. Те винаги знаят какво искат и упорито се стремят към него. Те не прехвърлят отговорността за живота си на други хора и постигат това, което искат сами.

Разбира се, всеки човек има мечти. Но колко от тях се превръщат в цели? Започнете да реализирате мечтите си сами, не обвинявайте външни обстоятелства за това, че не може да сбъднете мечите си. Така щастието ще ви намери. Много е важно да осъзнаете, че животът ви зависи само от вас самите.

8. Благодарност

Щастливият човек умее да бъде благодарен. Той развива това умение. Той благодари на себе си, на хората около себе си и на възникналите житейски ситуации. Случило се е нещо лошо? Бъдете благодарни за преживяното. Приемете, че е урок, който трябва да научите. Изхвърлете от съзнанието си самосъжалението и реплики от типа: „Защо на точно на мен?“.

Много е важно да се научите да приемате ситуациите като възможност. Използвайте благодарността си за добро и ще видите как светът около вас ще се промени. Ще се почувствате по-щастливи, а животът ще засияе с нови цветове.

9. Прошка

Всички ние допускаме грешки. Перфектни хора не съществуват. Но щастливият човек умее да прощава. Ако слагаме край на някакви отношения и се опираме само на собствените си или чуждите думи и действия, то със сигурност ще сгрешим, а вероятно и ще пропуснем бъдещи ценни моменти с даден човек.

Научете се да прощавате на себе си и на другите. Опитайте се да се отървете от чувството за вина, да се освободите от обидите. Благодарение на това животът ви ще стане по-лесен, по-интересен и по-приятен.

10. Хармония със себе си

Щастливите хора винаги са в хармония със себе си. Всичко, което ни развива духовно, ни помага да опознаем себе си. Някой използва за това спорта, друг практикува медитация, а трети е по-близо до четенето, четвърти – музиката, пети – киното и т.н. Възможностите могат да бъдат много.
Важното е да намерите дейности, които ви носят радост и удоволствие. Любимите хобита и занимания ще ви помогнат да се чувствате по-щастливи и в хармония със себе си. Защото ще правите нещата, които обичаме.

И накрая – не забравяйте: вашето щастие зависи от вас самите, затова не чакайте някой да ви направи щастливи. Или както казва Оскар Уайлд: „Никога не слагай ключа към щастието си в джоба на някой друг.“

Facebook Twitter Google+

0 Коментара