Преди 16 години за Албена Ситнилска се заговори като за една от най-силните и опасни българки в бойните спортове – тогава тя завоюва първата си голяма победа – европейска титла по таекуондо. Днес може да се похвали с над 30 европейски и световни медала в различните дисциплини на таекуондото и в кикбокса. На ръката си Албена има татуирана жена със самурайски меч и ангелски крила. Защото когато силата, амбицията и нежността вървят заедно, желанието за победа е истински възвишено.

За спорта, който е едновременно неин професионален и личен път, Албена казва, че я открива сам. Преди 23 г. тя попада в залата по таекуондо заедно със съученичките си и оттогава не слиза от ринга. Той я зарежда с адреналин и подхранва волята й, а победите се трупат една след друга.

Освен многократна европейска и световна шампионка по таекуондо и кикбокс, през 2019 г. Албена спечели и наградата „Златен пояс“ в категория „Най-добър спортист при жените” от Националната асоциация на бойните спортове. Заслужено отличие, след като наскоро тя предприе ново предизвикателство с участията си на кикбокс арената за професионалисти, където няма загуби. С мотивация, хъс и прецизност Албена се отправя и към следващата й голяма битка, която ще се случи на 22 февруари във Варна по време на грандиозното бойно шоу SENSHI 5. На ринга родната красавица ще се изправи в кикбокс двубой, категория до 55 кг, срещу Анна Издебска от Украйна. Опасна противничка с много постижения и медали зад гърба си. Участието в престижната бойна галавечер SENSHI ще е първо за Албена, но със сигурност ще предложи на българската публика преживяване, наелектризирано от емоции.

Големите победи винаги вървят ръка за ръка с големи саможертви. Тежка контузия на връзките на коляното изкарва Албена от ринга за една година. Това отдалечаване от спорта не само не я отказва, но и я учи да бъде по-силна, по-добра и по-щастлива. „Когато човек се сблъска с такава трудност, има два пътя – или да поеме по пътя надолу, да се изолира и да спре да вярва в себе си, или да осъзнае, че това, което е имал досега, никога не е било просто даденост, и да вложи всичките си усилия, за да си го върне. Аз избрах второто – винаги съм била борбен човек, може би това стои зад медалите ми“, казва Ситнилска.

Но когато животът ти отнеме едно, често ти дава дори по-голямо богатство. Това за Албена е малката Христея. Появата на дъщеря й сякаш я амбицира още повече и след раждането се връща отново в залата за тренировки. За Албена тя е като втори дом.

Въпреки че споделя, че спортът й дава всичко, в края на миналата година Ситнилска решава да сложи край на участието си в националния отбор по таекуондо ITF. „След 16 години състезания спечелих всички медали. Единствено световната титла в индивидуалния спаринг ми се изплъзваше и си казах, че ще дам всичко от себе си да я спечеля и ако това стане – ще спра на върха. Така и стана“, споделя Албена пред сп. „Жената днес“.

Пред нея обаче остава предизвикателството кикбокс и много следващи победи. Първата от които се надяваме да видим на 22 февруари. Тя е уверена в тренировката си, като признава, че най-трудното тепърва предстои. „Вярвам, че с правилната мотивация и отдаденост, така че не се притеснявам – ще дам всичко от себе си, а след това какво сабя покаже“, казва тя.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара