Как тренировките помагат на психичното ни здраве?

Физическите упражнения далeч не са просто средство за подобрения на физическите и аеробните ни възможности. удовлетворение и благополучие. Усещат се по-енергични през деня, спят по-дълбоко нощем и се чувстват по-спокойни и позитивно настроени към себе си и за живота си.

Редовната физическа активност наистина има позитивен ефект върху менталното ни здраве и помага в борбата с редица психологични състояния. Изследванията показват, че дори леки до умерени натоварвания са достатъчни, за да окажат благоприятно действие.

А сега, нека разгледаме тези им предимства малко по-подробно:

Помага ли физическата активност при депресия?

Проучванията показват, че упражненията могат да лекуват лека до умерена депресия толкова ефективно, колкото антидепресантите, но без страничните ефекти, разбира се. В допълнение към облекчаването на симптомите на депресия, изследванията показват също, че придържането към редовна тренировъчна програма в дългосрочен план може да предпази и от рецидиви и връщане назад.

Причината физическата активност да помага при депресия е, че упражненията промотират най-различни химични реакции в мозъка, водещи до развитие на нервната система, намалено възпаление и нови модели на физиологична активност, които насърчават чувството за спокойствие и благополучие. Освен това, редовната физическа дейност освобождава ендорфини – мощни химикали в мозъка, които подобряват настроението и те карат да се чувстваш добре.

Помага ли физическата активност при тревожност и безпокойство?

Упражненията са естествено и ефективно помощно средство и срещу тревожност. Облекчават напрежението и стреса, повишават физическата и умствената енергия и подобряват благосъстоянието чрез освобождаване на ендорфини. Всичко, което те кара да се движиш, може да ти помогне. Тук е важно да уточним, че трябва да внимаваш и да се съсредоточиш върху физическата активност, докато я изпълняваш, за да има най-добър ефект от нея. Не мисли за странични неща и проблеми, докато спортуваш.

Помагат ли тренировките при стрес?

Когато си под стрес, обикновено тялото ти реагира и физически на него. Мускулите се стягат, особено тези на лицето, врата и рамената. Това постоянно и продължително напрежение в тези зони води до болки. Вратът се схваща, рамената натежават, главата започва да боли… Може да почувстваш и стягане в гърдите, силен, ускорен пулс или дори мускулни крампи.

За щастие – можеш да излезеш от това състояние с физическа активност и упражнения. Освен освобождаването на ендорифините, за което вече няколко пъти споменахме тук, леката физическа активност може да раздвижи кръвообращението, да отпусне мускулите и напрежението и да те накара да се чувстваш по-добре. Тялото и умът са тясно свързани и когато тялото се чувства добре, умът също го следва.

Как да започнем с тренировките при наличие на психологичен проблем?

За много хора е трудно да се мотивират да тренират редовно и да спазват хранителен режим дори когато всичко е наред и нещата вървят по план… А когато трябва да се справят и с емоционален товар, нещата изглеждат почти невъзможни.

Ето няколко съвета как да се справиш с тези първи, най-трудни стъпки към промяната:

  • Започни с малки стъпки – Когато си под напора на емоционален товар, поставянето на екстравагантни цели или дълги, интензивни тренировки всeки ден ще те остави още по-отчаян, ако не успееш да се справиш. По-добрият подход е да започнеш плавно, с поставяне на малки, лесно постижими цели и да надграждаш оттам.
  • Тренирай тогава, когато имаш най-много енергия –Няма значение дали това е сутрин, през деня или вечер – избери време за физическата си активност, в което се чувстваш малко по-добре и имаш желание за нея. И съвсем не казвам да се захванеш непременно с тренировки и кардио. В началото дори малко танци, бърза разходка, бягане или кратка сесия от любимия спорт ще са достатъчни, за да се почувстваш и физически, и психически по-добре. Ако тренираш по-късно вечер, всъщност леките упражнения са за предпочитане, тъй като интензивните тренировки тонизират тялото и може да повлияят на качеството на съня негативно.
  • Прави това, което обичаш – Всяка физическа активност, която те кара да се размърдаш и да се разсееш от стреса, си струва и се брои! Било то разходка с кучето или с приятел, плевене на градината и дори „терапевтична“ шопинг обиколка. :) Наистина е важно просто да започнеш от някъде и да се раздвижиш. Тези занимания ще те оставят с чувство на удовлетворение и спокойствие и са много добра първа крачка към преодоляване на депресията и преминаване към по-сериозна физическа активност.
  • Поглези се с награда! Част от наградата за завършване на определена физическа дейност е колко по-добре ще се почувстваш след това, но за да засилиш мотивацията си още повече, може да се наградиш и с нещо допълнително – гореща вана след тренировка, вкусно смути или пък епизод от любимо телевизионно предаване, например. Така самата почивка след физическата активност също ще е нещо, което допълнително те кара да се чувстваш добре и те отделя от тревожните мисли и стреса.
  • Превърни упражненията в социално занимание. Тренировките с приятел, член на семейството (дори с децата) или пък с професионален помощник (фитнес инструктор) може да е доста по-приятно и забавно, от колкото ако го правиш сам. Така тренировката се превръща и в социално занимание и заздравя връзката ти с околните, която също е от ключово значение за преодоляването на емоционалния товар.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара