Продуктите с по-високо съдържание на калий снижават кръвното налягане и са препоръчителна храна за хипертониците, твърдят учени от Клиниката на Кливлънд, цитирани от специализирания портал Medik Forum.

Според експертите фаст-фудът, преработените храни, въглехидратите, картофите и месото са бедни на калий и честата им консумация предразполага към повишаване на кръвното налягане. В същото време учените предупреждават, че при хората със сериозно бъбречно заболяване, тези продукти трябва да се избягват, тъй като бъбреците не могат филтрират калия.

Според учените от Кливлънд потреблението на калий, в допустими количества, снижава кръвното налягане с 4-5 mmHg.

Подобни са констатациите и на Heart UK (неправителствена здравна организация във Великобритания):

„Продуктите, богати на калий, имат важна роля в контрола на кръвното налягане, защото калият намалява действието на натрия. Колкото по-богати на калий храни консумирате, толкова повече натрий губите чрез урината си. Калият спомага да се намали напрежението върху стените на кръвоносните съдове, което е предпоставка за снижаването на артериалното налягане.“

За кого е препоръчителна диетата с по-високо съдържание на калий?

Този начин на хранене е много подходящ за възрастни с артериално налягане над 120/80, които нямат други здравословни проблеми. Въпреки че калият снижава ефекта от натрия, само консумацията на такива храни не е достатъчно условие, за да се избавите от излишния натрий. Необходимо е да се намали потреблението на сол и да се създадат навици за здравословно хранене, категорични са специалистите.

Добър източник на калий са плодовете и зеленчуците. Освен този полезен елемент, те съдържат витамини, минерали и фибри, които поддържат баланса на организма, помагайки му да предотврати проблеми със стомашно-чревния тракт, появата на някои видове рак, сърдечносъдови болести и инсулт.

Едновременната консумация на продукти с високо съдържание на калий и редукцията на солта в храната ще съхранят бъбречното здраве и ще поддържат кръвното налягане в нормални граници, посочват медиците от кливлъндската клиника.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара