„Таралежите излизат през нощта“ е новият сборник с разкази на Йорданка Белева .

Авторката е родена през 1977 г. Автор е на книгите с поезия „Пеньоари и ладии“, „Ѝ“ и „Пропуснатият момент“, както и на сборниците с разкази „Надморската височина на любовта“, „Ключове“ и „Кедер“. През 2021 г. излиза книгата ѝ за деца „Баба Дрямка“. Носител е на множество награди за поезията и прозата си.

Американското списание Words without Borders нарича Йорданка Белева „един от най-интересните гласове в съвременната българска литература“, а сайтът electricliterature.com определя книгата ѝ с кратки разкази „Кедер“ (Жанет 45, 2018 г.)  като „едни от най-красивите, сърцераздирателни и почти магически страници, излезли от България през последните няколко години“.

Писането на Йорданка Белева поставя в своя център белезите – белезите от миналото, които ни задължават да го помним; белезите от настоящето, които ни помагат да го живеем, и белезите от бъдещето, които знаем, че ще получим. Така тя като автор ни въздейства три в едно: да помним, да издържаме, да знаем.

Митко Новков

Харесвам прозата на Йорданка Белева заради тази невероятна, доведена до съвършенство сложност на простотата, харесвам езика, на който са написани нейните разкази и с който тя си „играе“, както неуморните и винаги различни вълни си играят с неуморния и винаги еднакъв бряг.

Владимир Зарев

Facebook Twitter Google+

0 Коментара