Приготвят се от тесто с пълнеж от смляно месо (говеждо, свинско, еленово) или риба. Поднасят се горещи, гарнирани с масло, оцет, сметана, горчица. Може да се сервират с бульона, в който са варени.

Пелмени руска кухня

Продукти:

За тестото 

260 г брашно. 1 яйце, 90 мл во­да, 5 г сол;

За каймата

200 г свин­ско, 200 г телешко, 1 глава лук. 90 мл студена вода, 1/2 чаена лъжичка сол, черен пипер;

За каймата от риба

400 г рибено филе. 1 глава лук, 1 1/2 супени лъжици масло или мар­гарин. 45 мл вода, 1/2 чаена лъжичка сол, черен пипер.

Пресятото брашно се изсипва върху маса­та, прави се дълбоко кладенче. При посте­пенно прибавяне на раз­битото яйце, смесено с подсолената вода, се замесва тесто. След ка­то престои 30-40 ми­нути покрито с кърпа, тестото се разточва с точилка на тънък лист и с помощта на кафеена чашка се изрязват кръг­чета. Върху всяка питка се слага малко пълнеж (около 1 чаена лъжичка) и краищата й се защип­ват така, че да се полу­чи полумесец.

Готовите пелмени се подреждат върху дъска, посипана с брашно, и се съхраняват на студено преди сваряването им. Варят се около 6-8 ми­нути в голямо количест­во кипяща подсолена во­да, докато не изплуват на повърхността, и се изваждат с решетеста лъжица.

Приготвяне на кай­мата

Месото се смила през месомелачка заедно с лука, добавя се сол, че­рен пипер и малко сту­дена вода или прясно мляко. Размесва се доб­ре. Каймата от риба се приготвя по същия на­чин, но в нея се слага малко масло или марга­рин.

пелмени

Печени пелмени от месо

Сварените пелмени се слагат в тиган или тава, заливат се с дома­тен или сметанов сос, поръсват се с кашкавал и мазнина и се запичат във фурна.

Пържени пелмени

Суровите пелмени се изпържват в голямо ко­личество мазнина и се поднасят веднага.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара