Студените душове имат много предимства, по-специално повишават нивото на ендорфините, подобряват метаболизма и кръвообращението, те са своеобразен щит срещу различни настинки и грип.

Студен душ или закаляване е всеки душ с температура на водата под 20 °С. Той не е основният източник на лечение на каквото и да е заболяване, но може да помогне за облекчаване на симптомите и подобряване на общото благосъстояние.

Когато се обливаме със студена вода, организмът ни смята, че замръзва и започва да мобилизира всичките си сили, има мощно отделяне на хормони и различни биохимични реакции.

Закаляването допринася за:

Подмладяване на тялото

Водата, която е по-студена от естествената температура на тялото ни, го кара да работи малко по-интензивно, за да поддържа температурата в него. При редовни студени душове кръвоносната ни система може да бъде по-ефективна. Някои хора също така казват, че кожата им изглежда по-здрава в резултат на охлаждането, вероятно поради по-доброто кръвообращение.

Увеличаване на хормоните на щастието

Когато тялото ви е изложено на какъвто и да е студ, се активира симпатиковата нервна система, която е отговорна за така наречената реакция „борба или бягство“. В отговор на стреса от студения душ може да почувствате повишаване на хормоните, наречени ендорфини, което ви кара да се чувствате по-щастливи и енергични.

Стимулиране на имунната система

Белите кръвни клетки помагат в борбата с инфекциите в организма. Шокът със студена вода стимулира увеличаването им в кръвта. Това означава, че студените душове могат да ви помогнат да се преборите с често срещани заболявания като настинка и грип. Хората, които се подготвят за операция или други лечения, които могат да понижат имунната система, могат да започнат закаляване в подкрепа на организма.

Борба с депресията и апатията

При хора с депресия студените душове могат да действат като вид лека електрошокова терапия. Студената вода изпраща много електрически импулси към мозъка. Те стимулират вашата система, за да се повишат бдителността, яснотата и нивата на енергия. Освобождават се и ендорфини, понякога наричани хормони на щастието. Този ефект води до усещане за щастие и оптимизъм.

Основното при закаляването е постепенността, за да не се преохлади тялото, в противен случай ще настъпи обратен процес. Оптимално – това е обливане със студена вода, последвано от разтриване с кърпа. Закаляването е опасно за хора със сърдечносъдови заболявания, защото може да се получи коронарен спазъм.

Студените душове не са магическа панацея за всички заболявания. Той трябва да се използва като допълнение към конвенционалното лечение, но никога като негов заместител. Моля, не забравяйте, че хората, които приемат лекарства за психичното си здраве, не трябва внезапно да спират приема им в полза на някое алтернативно лечение. Ако не сте добре, наскоро сте били изписани от болница или имате отслабена имунна система, изчакайте и не започвайте да се закалявате, без да сте подготвили организма си.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара