“OneCoin: Жената, която измами света” е журналистическо разследване на Николай Стоянов, създадено като аудио поредица специално за Stоrytel Original.

В Столична библиотека се проведе официалната премиера на първата българска документална аудио поредица, представяща дългогодишно журналистическо разследване на най-голямата крипто измама в световен мащаб. “OneCoin: Жената, която измами света” разказва пълната история на крипто пирамидата One Coin и скандалната д-р Ружа Игнатова, с автор разследващия журналист Николай Стоянов и редактор Емилия Милчева.

Телевизионният водещ Денислав Борисов е главният разказвач на любопитната история, а в ролята на Ружа Игнатова влиза гласът на актрисата Биляна Петринска. Toва е и един от най-сериозно подготвяните авторски продукти на Storytel, създаден в България, но очакван от публиката в целия свят.

“Ружа се появи отникъде. Никой не знаеше коя е тя, не беше известна с нищо. Тя разви “OneCoin” до нещо огромно, което повлече хиляди жертви и с това дойде и интересът на журналисти от цял свят. Въпреки че Ружа обещава “OneCoin” да бъде “Facebook-а на криптовалутите, в последствие става ясно, че зад него няма крипто и блокчейн технология и че това е просто една мащабна и глобална понци схема, която черпи опит от мултилевъл маркетинга и стъпва на вече изградените мрежи на хора с много последователи. Това е мета схема.” разказа авторът на аудио поредица Николай Стоянов в ексклузивно интервю за Storytel.

“OneCoin: Жената, която измами света” е документална поредица, базирана изцяло на дългогодишно журналистическо разследване и достоверни факти. Историята разкрива и обяснява подробно истината и историята за схемата “ОneCoin” и засяга термини, които да обогатят финансовата грамотност на всеки, който е бегло или по-широко запознат с глобалната финансова тенденция на криптовалутите. Аудио поредицата образова с нагледни примери за спекулация с доверието на хората и по един от най-разпространените модели за измамни пирамиди в света, а именно мултилевъл маркетинга.

“OneCoin” е една от най-мащабните финансови измами за всички времена. Според консервативни оценки схемата е глътнала поне 4 милиарда долара. Участници в нея обаче твърдят, че по документи в “OneCoin” само до лятото на 2017 г. са постъпили повече от 15 милиарда евро. Измамените са над 3.5 милиона човека. Разследващият журналист на “Капитал” Николай Стоянов следи темата от зараждането на “ОneCoin” през 2014 г. до днес и с този проект получава възможността да систематизира всички факти, знания и открития по темата. Самият той участва и в създаването на подкаста на BBC – “The Missing Crypto Queen”.

“Магнетизмът на тази история до голяма степен се корени в личността на самата Ружа. На едно момиче, което е дошло от бедната Източна Европа. Тя е много умна. В сериала цитираме нейна учителка, която казва, че тя е била блестяща ученичка и има определено голям капацитет като интелект.” споделя редакторът на “OneCoin: Жената, която измами света” Емилия Милчева.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара