Според официални данни на СЗО около 40 милиона души умират всяка година от хронични незаразни заболявания в света, което представлява 70% от всички смъртни случаи на планетата. Ниските нива на физическа активност и нездравословното хранене, тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол са основните рискови фактори за преждевременна смърт.

За да се повиши личното ниво на защита от болести и да се живее дълго и щастливо, е необходимо спешно да се преразгледат приоритетите, подчертават специалистите.

Движете се повече

Движението е живот! Физическата активност поддържа тялото във форма, укрепва имунната система, като я прави устойчива на вируси и инфекции и предотвратява появата на наднормено телесно тегло. Спортните дейности имат положителен ефект върху вътрешния свят на човека – формират характер, развиват воля и издръжливост. А по време на физическа активност тялото отделя ендорфин – хормонът на щастието.

Опитайте се да се храните рационално, като същевременно броите калориите, които приемате

Рационално означава физиологично завършено. Такава храна помага за поддържане на здравето и поддържане на нормалното функциониране на тялото. Принципите на здравословното хранене са следните: енергиен баланс, намаляване приема на сол, увеличаване на съдържанието на зеленчуци и плодове в диетата и наблягане на пълнозърнести продукти.

Отървете се от вредните навици

Тютюнопушенето, алкохолът и злоупотребата с наркотици силно отслабват имунната система, нарушават функционирането на много органи, разрушават кръвоносните съдове, мозъка и белите дробове и увеличават риска от развитие на различни заболявания.

Почивайте си много

Добрият сън и активната почивка са много важни за силния имунитет.

Поддържайте положително отношение към живота

Съществува тясна връзка между физическите и емоционалните компоненти. Ако животът не носи радост и удоволствие на човек, се задействат биологични механизми на самоунищожение. Способността да възприемате оптимистично всяка реалност е ключът към здравето и дълголетието!

Спазвайте правилата за лична хигиена

На първо място, мийте често ръцете си със сапун и използвайте лична защита на дихателните пътища.

Правете си редовни медицински прегледи и ваксинации

Здравето е основното богатство на човек, което не може да се купи за никакви пари!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара