Нощен сън в продължение на седем часа е идеалът за хората на и над средна възраст, установи изследване, цитирано от „Гардиън“ и БТА.

Проучването сред близо 500 000 души на възраст между 38 г. и 73 г. установява, че твърде малко или прекалено много сън се свързва с лоши когнитивни характеристики и влошено психично здраве с прояви на тревожност и депресия.

„Всеки час разлика от седемте часа сън вреди. Ясно е, че процесите, протичащи в мозъка по време на сън, са изключително важни за поддържане на физическото и психическото здраве“, каза проф.Барбара Сахакиян от университета Кембридж. Тя добави, че качественият нощен сън е важен през всички периоди на живота, но има изключително значение при по-възрастните хора. „Смятам, че е толкова важен, колкото и физическите тренировки“, каза тя.

Вероятната връзка между недостатъчния сън и когнитивния спад е смущението в бавните делта вълни при дълбокия сън, който е доказано важен за консолидирането на паметта. Недостигът на дълбок сън пречи и на очистването на мозъка от токсини.

Резултатите от изследването са публикувани в специализираното издание „Нейчър ейджинг“.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара