Матю Хъси – любовният гуру, който стои зад успешните връзки на звезди като Ева Лонгория и Кристина Агилера, подхода си за намирането на перфектния партньор в книгата „(С)хвани го, ако можеш“. Хъси отговаря на въпросите, които хиляди жени си задават: Къде и как да открия истинската любов? Защо мъжът, когото харесвам, не ме забелязва и как да се случи това? Може ли да се съхрани интригата в една дълга връзка?

Матю Хъси посвещава години на изучаването на човешките нагласи и отношенията между половете, провежда стотици семинари и заснема поредица от видеа с практични съвети. Британската преса дори започва да го нарича „истинския Хич“ по аналогия с едноименната романтична комедия, в която Уил Смит играе „доктор по срещите“.

Според автора намирането на мъж не е самоцелно занимание. „Смисълът е да водиш пълноценен живот и в резултат на това да си създаваш възможности, които те свързват с много хора.“

„Матю е гений, чиято магия трябва да бъде споделена със света. Невероятното му схващане за връзките го превръща в абсолютния любовен гуру“, казва Ева Лонгория.

Предлагаме ви откъс от „(С)хвани го, ако можеш“

Кога да спиш с него

Опитът ми показва, че най-натрапчивият въпрос, кой­то жените обмислят по отношение на взаимоотношенията и връзките, е колко дълго да чакам, преди да правим секс?

В ранните етапи на връзката мъжете и жените обикно­вено възприемат различни роли по отношение на секса. Те са преследвачите, а вие сте плячката. Жените обаче са тези, които взимат решението кога ще се случи голямото събитие.

Но това не означава, че единствената власт на жената е в способността ѝ да дава или отказва на мъжа секс. Женските списания всеки месец бълват хиляди статии, съветващи те, че единственият начин да накараш един мъж да продължи да те преследва е, като му отказваш секс за определен брой срещи.

Повечето жени, които познавам, обикновено се придър­жат към принципа на изчакването до четвъртата среща, следвайки логиката: „Ако го държа на сухо, той ще види, че не съм лесна като другите момичета, с които излиза. Тогава ще осъзнае, че с мен нещата трябва да станат сериозни, преди да се стигне до секс“. Макар и да звучи логично, това е поредно­то правило, което пропуска основния смисъл. Познавам пре­достатъчно мъже, които изчакват до четвъртата среща, за да получат секс, и въпреки това не се обвързват.

Въпросът не е колко дълго ще го караш да чака. Умиш­леното отлагане с произволен период от време, те отклонява от курса на истинското сближаване и е проява на излишни игрички, които не водят до нищо добро.

Личната ми философия е, че не би трябвало да правиш секс още на първата среща (без да твърдя, че това никога няма да се случи), но резервите ми не са свързани с факта, че не си го накарала да чака достатъчно дълго. Задържането на интереса на един мъж не става с отлагане на секса.

Моментът на емоционалното привързване

Когато средностатистическият мъж отива на среща, част от него винаги се надява да завърши със секс. Той просто е настроен да мисли така. Щом излиза с теб, значи вече е решил, че има визуална химия, което от своя страна означава, че би искал да си легнете. Това не го прави добър или лош мъж, просто е факт. Погрешно е да се мисли, че има два типа мъже: свестни, които се интересуват от теб като личност, и свалячи, търсещи само секс. Не съществу­ва такова разделение. Свалячът просто е по-откровен в на­меренията си, докато свестният играе по-дълга игра, но на финала също иска да те вкара в леглото.

Накратко, мъжете знаят, че невинаги ще получат секс, но това не им пречи да се надяват. И въпреки това идеята, че „те искат само едно нещо“, е само частично вярна. Със сигурност го искаме, но сексът не е единственият фактор. Всъщност мъжете са не по-малко податливи на дълбоко об­вързване от жените. Когато той изпита привличане към теб като към човек и му е приятно в компанията ти, когато те въз­приема като специална и иска да те има в живота си, може би завинаги, това е защото двамата сте установили емоционална близост. Тогава сексът се превръща в начин да я задълбочите.

Няма значение дали сте били на две или пет срещи, дали си го запознала с родителите си, а той теб с приятелите си, и дали те натиска да спиш с него всеки път, когато се срещне­те. Сексът трябва да влезе във връзката, когато е установена емоционалната близост. Наричам това моментът на емоцио­налното привързване.

Щом мъжът достигне до този етап, той започва да мисли за теб, докато гледа филми с приятелите си. Иска му се да ти се обади в момента, в който свърши работа. Ще си намери начин да се озове в твоя квартал, макар да е на другия край на града. Преди да заспи вечер, се чуди какво ли правиш. И обикновено тогава си казва: „Леле, май хлътнах по това момиче“ – което за него е плашещ момент, особено ако се залъгва, че се наслаж­дава на ергенския си живот. С две думи, в кърпа ти е вързан.

Тази емоционална близост се създава чрез споделени из­живявания. Необходимо е нещо повече от няколко стандартни срещи – трябва да правите заедно неща, които ще ви дадат въз­можност да вложите сърцето си. Важни са наситеността на из­живяванията, които споделяте, и на разговорите помежду ви.

Ето защо трябва да ходите на срещи, които ви позволя­ват да имате смислен контакт, вместо на познатите до болка вечери, където нямате възможност да създадете връзка по­между си. Срещи, на които споделяте нови изживявания или правите нещо, което е страст и за двамата (или ви позволява да създадете такава помежду си).

Колкото повече качествено време прекарваш с един мъж, колкото по-разнообразни са изживяванията, които споделяте, толкова по-голям е шансът той да стигне до момента на емо­ционалното привързване. Но имай предвид, че емоционална­та близост не е в пряка зависимост от продължителността на контакта ви. Времето може да помогне, но то само по себе си няма да ви направи близки.

Точно по тази причина летните флиртове могат да са особено силни. Възможно е да имаш наситени съвместни изживявания за много кратък период от време. Обикновено това се случва, когато и двамата сте извадени от обичай­ната си среда и споделяте нещо ново и вълнуващо, а може би дори изключително приключение. Подобна атмосфера кара хората да са по-отворени един към друг и да достигнат по-бързо момента на емоционалното привързване.

Страстта не е моментът на емоционално привързване

Не бъркай желанието да си разкъсате дрехите с момента на емоционално привързване. Чувството може да е много ин­тензивно от твоя страна, но мъжът е способен да е физически привлечен и едновременно с това откъснат емоционално. При него нивото на физическата химия не е индикатор за трайното му привличане.

Това, че много си падаш по него, не е моментът на емоционално привързване

Когато наистина харесваш някого, е важно да не приемаш за даденост, че той изпитва към теб емоционална близост, каква­то всъщност може и да липсва. Това е рецептата за несподеле­на любов. Тя води до едностранчива ситуация, в която изпит­ваме привличане към някого, който може и да не отговаря на чувствата ни. Ако постоянно обсъждаш с приятелите си защо новият мъж в живота ти е вечно зает, не може да намери време за теб, или че връзката ви сякаш не върви наникъде, е силно вероятно да си объркала своето хлътване и силни емоции към него с взаимна емоционална близост, каквато (все още) няма.

Сексът не е моментът на емоционално привързване

Често се случва жената да реши, че ако изпълни желанието на мъжа да правят секс, това ще създаде емоционална бли­зост между тях. Тази тактика може и да звучи логично за женския начин на мислене, но при мъжете сексът няма та­кова въздействие и не ни кара да се привържем трайно. Дори най-свестният мъж може да преспи с една жена и да си оста­не емоционално отдалечен.

Ако мъжът не изпитва емоционална близост с жената, с която е спал, за него е лесно да категоризира взаимоот­ношенията им. Той може истински да я харесва и въпреки това да я възприема само като приятно бягство от работното ежедневие и задълженията си.

Когато сексът дойде прекалено бързо или лесно, мъжът може да не се почувства заинтересован или задължен да те опознае и да се сближи с теб. Частта от мозъка му, съсредо­точена върху секса, завладява всичко останало и единстве­ната му цел вече е да те съблазни, а не да се опитва да из­гради връзка с теб на по-дълбоко ниво. Когато сексът стане фокус за него, за теб ще е по-трудно да му покажеш що за човек си и да изградиш емоционална близост

Facebook Twitter Google+

0 Коментара