По тази интересна тема разговаряме с д-р Валентина Трачева. Какво не знаем за окосмяването при тийнейджърите? За какво да внимаваме? Все въпроси, които си задава всяка майка.

Д-р Валентина Трачева е лекар, посветен в цялостната грижа за естетическия вид на кожата, тялото и лицето. Тя е майка на две деца, което я кара да търси начин да създаде перфектното място за активни жени – работещи майки, които искат да изглеждат и да се чувстват добре в своята кожа. Ето защо д-р Трачева събира край себе си не просто екип от професионалисти с медицинско образование, а истински съмишленици. Тя е в основата на семейния бизнес Body Aesthetics.

Д-р Трачева, с какво се различава окосмяването при тийнейджърите от това при възрастните? 

Tийнейджърският период е сложен етап от развитието ни, докато от деца се превърнем във възрастни, тялото ни преминава през редица трудни физиологични, емоционални и интелектуални промени. Едно от големите предизвикателства на тази възраст е появата на окосмяването, наред с всички вторични полови белези. Какво се случва в този момент? В пубертета мозъкът отделя хормони, които стимулират продукцията на естроген при момичетата и на тестостерон при момчетата. В телата на тийнейджърите започва да се секретира себум и съответно кожата започва да се омазнява и се появяват косми за първи път в някои зони. Това предизвиква огромно вълнение, коментари от връстници, притеснения. Между 10 и 15-годишна възраст започва т.нар. „първоначално“ окосмяване – фино и с прав косъм, по-късно то става по-тъмно на цвят, с по-къдрав и здрав косъм. Окосмяването под мишниците се появява до 2 години след окосмяването на половите органи. До края на тийнейджърските години окосмяването е напълно оформено и не се различава от това на възрастните.

Най-честите физиологични проблеми, свързани с окосмяването в тийнейджърска възраст са два. Единият е твърде ранна поява на окосмяване – в детска възраст, при което съветваме родителите да се обърнат към лекар и да направят съответните хормонални изследвания. Другият е твърде обилно окосмяване, което по-скоро се дължи на генетичния фактор или в редки случаи – на хормонален дисбалас. При такава ситуация също съветваме да се обърнете към специалист. Тези състояния се лекуват при навременна намеса и след консултация с лекар – ендокринолог или андролог.

Често по-сериозен е проблемът с комплекса, който развиват тийнейджърите, заради невъзможността да овладеят нежеланото окосмяване. Битката с космите за много хора започва именно в тази възраст. Сравнението с нереалистично гладките хора в рекламите по телевизията и списанията също допринася за постоянния срам. Това води до всякакви експерименти в домашни условия с коламаска, кремове и апартчета, които не винаги имат позитивен ефект върху кожата. Когато аз бях в тази възраст, нямаше по-модерен метод от коламаската и едни стари уреди за мъчение – пружинни епилатори. Бях готова на всичко, за да се сдобия с гладка кожа, но това не се случи, докато хормоните не се усмириха. Много по-късно открих лазерната епилация и сега завиждам на съвременната младеж, не знам това колко стара ме прави да звуча (смее се).

Има ли трайно решение на проблема и какви са препоръките ви?

Има, но не във всички случаи. Освен традицинните методи на скъсяване на космите – бръснене или използване на тример, депилация или изскубването им от корен – епилация, пинсети или коламаска, съществуват нови и удобни методи за перманентна епилация – лазерното обезкосмяване. Успехът на метода се дължи на унищожаването на космения фоликул по методът на фототермолизата – преобразуването на концентрираната светлинна енергия в топлинна в дълбочина на кожата. Предимство на лазерното обезкосмяване в тийнейджърска възраст е фактът, че веднъж унищожени космите е много малко вероятно на тези места да изникнат отново след края на пубертета.

При голяма част от момичетата и момчетата в тази възраст решението е и въпрос на бюджет. От една страна, лазерната епилация със сигурност е по-скъпа от коламаската и бръсначите, но в дългосрочен план, ако правилно сте избрали мястото, тя ще ви остави без косми за период от 10-15 години, а коламаска трябва да правите завинаги през няколко седмици. От друга страна много хора смятат, че за известен период ще имат разходи за лазерна епилация всеки месец. Това също е неточно твърдение. Заблудата съществува, защото в някои салони подканят клиентите си да ги посещават на всеки 30 дни, а това всъщност намалява ефектът на лазерната епилация. Когато правим лазерна епилация на цяло тяло трябва да имаме предвид, че в различните зони на обезкосмяване, космите имат различна скорост на растеж и епилацията се прави само докато окосмяването е в активна фаза. Например – процедурите на лице се правят през 30-45 дни, процедурите ръце, подмишници, интим – на 45-60 дни, а на крака през 60-90 дни, като при първите процедури се придържаме по-скоро към минималните срокове, а след 2-ра и 3-та – към максималните. Тогава сме сигурни, че космите са в анагенен етап от развитието си и процедурата ще бъде ефективна. Често се случва след 3-та и 4-та процедура космите да започнат да израстват значително по-бавно. Тогава процедурите се правят, когато се забележи равномерен растеж на космите.

Какви са препоръките ви за справяне с проблема?

Лазерната епилация като метод за перманентна епилация е вече утвърдена в световен мащаб, а от няколко години се налага и в България. Съществено значение има видът на лазера, с който се извършва процедурата.  Тук е моментът  да споменем златният стандарт – най-мощният александритен лазер Gentle Lase Pro, който третира най-широк спектър от косми – от плътни и тъмни до съвсем фини, тънки и светли косми. От значение за настройките и параметрите на апарата при процедурата е фототипът на човека и видът на космите, също ключово е спазването на периодите, на които трябва да се извършват процедурите.

100% резултат не може да бъде гарантиран при тийнейджърите, които са с хормонален дисбаланс. Той може да бъде причина да продължат да се окосмяват, въпреки че се унищожават космените фоликули при третирането с лазер, затова се доверявайте само на специалисти и центрове, в които процедурите се извършват от медицински лица с нужните познания и висок клас апаратура.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара