„Не може да съм била на повече от четири години. Свила съм се в дъното на кошарката. Гледам как баща ми мята през терасата на седмия етаж всичко, което притежаваме. Столове, маси, секции, книги, черно-белия телевизор. Не издавам звук, но майка ми вика: Недей, Янко, недей. Съсед звъни на вратата. Баща ми отваря, въоръжен с огромна отвертка. Да се махаш оттук, че сега ще те намушкам. Съседът изчезва. По-нататък не помня. Години след това жителите на комплекс Изгрев говореха за онзи лудия, дето изхвърлил цялата покъщнина през терасата.
Ние се преместихме в друго жилище.
Славейков, блок 55. На осмия етаж.“

Катерина Стойкова е автор на няколко поетични книги, включително „Птичка на перваза“, „Как наказва Бог“, „Бодливото прасе на ума“ и „Въздухът около пеперудата“. Тя разделя времето си между брега на Черно море в България и хълмовете на Кентъки в САЩ. Катерина пише, живее и мисли на два езика.

Книгата й „Втора кожа“ е призраците от миналото и можем ли да се справим с тях.

„Втора кожа“ дълбае с финото длето на думите навътре, навътре, докато стигне до туптящото сърце на злото, докато оглозга скелета на насилника – някой, когото познаваме; някой, който ни се усмихва в асансьора. Изрядният съсед, непосилният баща или съпруг. В тази тъничка книжка стиховете и кратките спомени в проза прогонват уродливите сенки на миналото, подават ръка, защото справянето с чувството за вина е възможно. Време е! Книга за дългия път от мълчанието до прошката. Книга, която утешава и приласкава, въпреки причинената задушаваща болка.

„Мразеше дългà да го обича. Мразеше да се преструва, да се насилва, да изпитва вина, че не успява, да се чувства лицемерка, нищо че тогава още не знаеше тази дума. Чувстваше се не както трябва – и грешницата, и грешката. Де да имаше някаква причина, някакво забравено чувство, нещо, за което да се хване и да не иска той да умре, да не копнее да изпита облекчение, че той изчезва. О, как го мразеше, как се насилваше да го обича и как не успяваше… За сметка на това успя да се научи да ненавижда себе си. Това тя усвои добре.“

Facebook Twitter Google+

0 Коментара