Защо мъжете спят с едни жени, а се женят за други? Това  е въпрос, който са си задавали много жени, а и самите мъже понякога не могат да си обяснят защо при цялата си любов и уважение към съпругата си, й изневеряват. Причините за това не са една или две.

Някои от тях се коренят в детството. Според психолози, много момчета формират още като съвсем малки определен образ на жените, който ги привлича през целия им живот. Повечето от бъдещите мъже подсъзнателно мечтаят да срещнат жена, подобна на майка им. Те очакват чистота, доброта и искреност от избраната от тях жена. Такава жена обича мъжа си безусловно, т.е. просто заради факта, че той съществува на тази земя. Тя със сигурност е внимателна и грижовна, нежна, дружелюбна, винаги готова да помогне, да подкрепи – това е

идеалният образ на такъв партньор в живота.

Но такъв тип връзка, според психолозите, губи своя сексуален аспект. С такава жена, мъжът може да си позволи да се отпусне, с нея е спокойно и удобно. Единственото, което помрачава тази идилия и лишава мъжа от възможността да бъде верен на такава идеална избраница е, че тя не възбужда сексуалната му фантазия. И не защото не е красива. Но само мисълта за секс с нея е някак неловка.

Има мъже, които споделят, че са се оженили за любовта на живота си, че съпругата им е чиста, порядъчна, добра. Но именно поради факта, че я поставят на пиедестал, им е неудобно да правят с нея секса, който искат. Такива мъже наистина много

обичат жените си и не искат да изневеряват, но го правят,

защото искат да задоволят сексуалните си фантазии, които им е неудобно да поискат от жените си.

При някои мъже пък се стига до изневяра след раждането на дете. Мъжът започват да гледат с други очи на половинката си – като майката на децата му и отново търси да задоволи фантазиите си другаде – не защото не обича жена си, а защото вече я е поставил на едно друго ниво – на пиедестал, почти като светица.

Според някои психолози, съпрузите, които са женени от 8-10 години, често се оказват в ситуация, в която изневярата дебне зад ъгъла. През годините на семейния живот, мъжете започват да възприемат съпругата си като безкрайно близък и скъп човек. Любимата жена в подсъзнанието се превръща в образ на мадона, светица, близка до образа на майката. И колкото по-ентусиазирано е отношението на мъжа към избраната от него жена, колкото по-добро е отношението му към нея, толкова по-бързо се формира този образ на светицата. Но толкова по-бързо и мъжът започва да губи сексуално привличане към нея –

то просто е блокирано.

В същото време мъжете искрено обичат съпругите си, защитават и пазят спокойствието им, ценят ги като майки на децата си. В такива отношения има любов и взаимно разбиране. Единственото, което липсва, е сексуалното привличане. И често мъжът просто си търси страничен сексуален отдушник. Но шансовете точно тази изневяра да го промени и той да напусне семейството си, са почти нулеви.

В съзнанието на тези мъже жените се делят на такива, които трябва да бъдат съпруги, и такива, които трябва да бъдат любовници, обяснява психолозите. Първите са обичани с възвишена любов, избрани са за съпруги и майки, докато другите се възприемат само като обект за задоволяване на сексуални потребности.

Мъжът оценява всички онези креватни удоволствия, които получава с „блудницата“, и дори е готов да изгради дългосрочна връзка с нея. Но на тази връзка не е съдено да прерасне в съпружеска връзка.

Според експертите – мъжът почти от първия момент на запознанството си с една жена

вече знае дали иска да се ожени за нея или не.

Следващите срещи му дават възможност или да се увери в първоначалното си решение, или да признае неговата погрешност. Но в повечето случаи мъжете затвърждават първото си впечатление.

И ако мъжът се е запознал с една жена само за да прекара времето си с нея в леглото, то колкото и да се старае след това, той едва ли ще промени този първоначален мотив на запознанство.

Мъжът може да бъде доста щедър към своята половинка в леглото, да ѝ прави подаръци, да я води на различни пътешествия и т.н. Но в категорията на истински любимата жена най-вероятно тя никога няма да замести съпругата му. Именно защото в съзнанието му

такава жена се възприема като „блудница“.

Някои представители на силния пол упорито се опитват да намерят партньорка, която да съчетава и двата противоречиви образа – на светица и на блудница. Но резултатът често е вечно търсене и самота. Фиксирането върху някой от образите води до невъзможност да се намери истински партньор. Образът на всички жени, с които някои мъже искат да установят отношения, е формиран по схемата „Мадона – блудница“ и често такива мъже бягат винаги, когато някоя жена се приближи повече до тях.

В други случаи, проблемът може да не е толкова разрушителен. Някои съпруги дори харесват това положение на нещата. Особено тези, които не са особено ентусиазирани по отношение на сексуалната страна на живота. В края на краищата съпругът обича, грижи се, обгрижва, покровителства, какво друго е необходимо, питате? Малко от тези съпруги биха се съгласили

да си разменят ролите с любовницата,

въпреки известната привлекателност на нейния образ.

Ако това положение на нещата не устройва жената, тя трябва да се опита да поговори откровено със съпруга си. Просто двамата трябва ясно да се разберат какво точно очакват от семейните отношения и какво в тях е по-значимо. Най-важното е тези очаквания да са доведени до общ знаменател – приоритетите ви да са еднакви. В противен случай – може би всеки от вас трябва да се опита да върви през живота си сам.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара