В навечерието на всяка Нова година, милиони хора по света решават да оставят грешните решение и нездравословните си навици в старата и да започнат на чисто, за да променят живота си през следващите 12 месеца.

А едно от най-често срещаните новогодишни пожелания на много от тях е именно желанието им да се насочат към по-здравословен начин на живот, да постигнат по-добра физическа форма и култура на хранене, а с това – да подобрят и самочувствието за самите себе си.

За съжаление, колкото и да е мощен първоначалният прилив на мотивация през януари, той често избледнява и напълно изчезва с изминаването на първите няколко седмици от новата година.

Ако описаното дотук важи и за теб и искаш веднъж за винаги да превърнеш новогодишното си желание в реални, трайни резултати – тази статия вероятно ще ти е полезна!

В нея ще разгледаме причините за избледняването на Януарската мотивация и ще потърсим практическо решение за това как да превърнеш новогодишното си желание в дълготрайна рецепта за успех.. поне що се отнася до фитнеса и храненето.

Защо губим новогодишната си мотивация с напредване на времето?

Ентусиазмът, който пробужда у нас началото на новата година, се дължи от комбинация от фактори. Хората се вдъхновяват от възможността за ново начало, от желанието да преодолеят минали предизвикателства и от оптимизма, който носи новата година. Няколко често срещани клопки обаче допринасят за бързия спад на тази първоначална мотивация:

На първо място, много хора стават жертва на нереалистичните си очаквания за промяната. Защото си поставят прекалено амбициозни цели, без да обмислят практичността на интегрирането им в ежедневието си. Това често води до прегаряне, тъй като пропастта между очакванията и реалността става все по-очевидна и обезкуражаваща, когато се стигне до реални действия към постигането на целта.

Много често обаче, дори и очакванията да са реалистични, липсата на конкретен дългосрочен план за действие, се оказва пречката за превръщането на желанията в резултати. В желанието си за по-бърза и драстична промяна, хората са склонни да залагат на екстремни фитнес програми или ограничителни диети, които трудно се поддържат в дългосрочен план…

Този подход, тип „всичко или нищо“ е не само физическо и психическо предизвикателство, но и почти сигурна рецепта за провал, когато животът неизбежно хвърли към нас „крива топка“ под формата на ситуация, за която не сме предвидили как да действаме в плана си – било то боледуване, неочаквано пътуване, семейни поводи, натоварен работен график или друга ситуация, в която калъпените диети и тренировки не дават възможност за адекватна реакция.

Как да запазим мотивацията си и да си изградим работеща стратегия за успех?

Ето защо, за да си сигурен/на, че новогодишната ти мотивация ще издържи изпитанието на времето и ще можеш да превърнеш желанията си в резултати, е изключително важно да приемеш не краен, а по-умерен и устойчив подход към фитнеса и храненето си през новата година.

Ето някои практически стратегии, които ще ти помогнат да поддържаш мотивацията си в дългосрочен план и така да постигнеш не само по-здравословни, но и дълготрайни резултати:

1. Постави си реалистична цел от самото начало:

Когато си поставяш нови цели, вземай предвид както краткосрочните, така и дългосрочните стъпки, които трябва да предприемеш, за да ги постигнеш.

Разбий дългосрочната си крайна цел на малки, по-лесно постижими стъпки. Например, ако крайната ти цел е загуба на 10 килограма тегло, започни просто, като се стремиш към реалистична и устойчива месечна цел от 2 кг по-малко на месец. За да свалиш тези 2 килограма пък си постави още по-краткосрочната цел да изключиш вредните храни през първата седмица, да започнеш да св движиш повече през втората, да включиш една-две тренировки в ежедневието си през третата и т.н… Не се срамувай да започнеш бавно и предпазливо, именно в тези малки, но постепенно натрупващи се една след друга стъпки към целта ти, се крие рецептата за успешното й постигане.

Радвай се на всяко малко постижение и си признай заслугите, за да запазиш мотивацията си в дългосрочен план. Освен това бъдете гъвкав/а с целите си, като ги коригираш според нуждите и ежедневието си, за да запазиш подхода си практичен, въпреки предизвикателствата на живота.

2. Изгради си балансирана тренировъчна рутина

Изграждането на балансирана фитнес рутина включва комбинация от дейности, които са насочени към различни аспекти на физическото здраве. Като сърдечно-съдови (кардио) упражнения – като бързо ходене, бягане или колоездене, с които да подобриш издръжливостта си. Както и тренировъчна програма със силови упражнения, със свободни тежести или телесно тегло, за развитие и оформяне на мускулатурата и фигурата като цяло.

Също много полезна добавка към кардио и силовите тренировки са упражненията за гъвкавост като йога или стречинг, които подобряват мобилността, ускоряват възстановяването и значително намаляват риска от нараняване. Този холистичен подход не само подобрява цялостната ти физическа форма, но прави програмата ти и по-динамична и ангажираща, с различни по същество дейности в нея. А това помага много за мотивацията в дългосрочен план.

3. Заложи на здравословно, но и добре балансирано хранене

Вместо да следваш ограничителни диети, се съсредоточи върху изграждане на устойчив и приятен за теб хранителен режим. Приемането на разнообразни питателни храни гарантира, че тялото ти получава основните макронутриенти, витамини и минерали, от които се нуждае.

Освен това не се притеснявай да разпуснеш от време на време. Позволявай си глезотийки или лакомства, когато усетиш, че режимното хранене започне да ти тежи. Дори и с известни отклонения, когато в 80-90% от времето си се храниш здравословно и пълноценно, пак можеш успешно да постигнеш целта си. Този подход насърчава по-здравословна връзка с храната, намалявайки вероятността да се чувстваш лишен/а и увеличава шансовете ти за дългосрочен успех.

4. Помни, че постоянството е по-важно от интензивността!

Последователността е гръбнакът на всеки успешен план, било той за фитнес и хранене или в други сфери на живота ти. Вместо спорадични прекомерно-натоварващи тренировки или кратки, но екстремни диетични промени, дай приоритет на редовната, умерена физическа дейност и балансираното хранене. Създай си реалистичен график, който се вписва в ежедневието ти, за знаеш със сигурност, че можеш да се придържаш към него в дългосрочен план. Последователността не само допринася за физическите подобрения, към които се стремиш, но и създава здравословни навици, които се вкореняват в начина ти на живот за години напред. И в дългосрочен план ще ти помогнат да поддържаш здравето и тонуса си лесно, без дори да се замисляш за това.

5. Комбинирай полезното с приятното

Не е нужно тренировките ти да се превръщат в поредното задължение. Ако мотивацията ти за промяна е все още колеблива, ще ти е много по-лесно да я запазиш дългосрочно, ако заложиш на физически занимания, които наистина ти носят удоволствие – това може да са силовите тренировки в зала, но може да бъде и плуването, бягането в парка, спортните или народните танци, групови тренировки, тенис, футбол или друг спорт…

Има толкова много разнообразие от дейности, на които можеш да заложиш, че не си заслужава да се лишават от приятните за теб, за да дадеш приоритет на други, които уж са по-ефективни, но в същото време само те натоварват допълнително.

Наслаждаването на тренировките не само увеличава шанса ти да запазиш мотивация за тях и да продължиш по-дълго, но също така превръща упражненията в положителен и пълноценен аспект от ежедневието ти. Време за разпускане и почивка, а не за поредната дневна задача.

6. Потърси разбиране и подкрепа

Сподели новите си цели със своите приятели, семейство или колеги – всеки, който според теб може да ти предложи насърчение и подкрепа. Наличието на социална подкрепа от тези, които разбират стремежите ти, осигурява както възможност за отчетност пред тях, която те прави по-отговорен пред тези хора и пред самия себе си, така и допълнителна мотивация, породена от тази подкрепа.

Ето защо често препоръчвам на моите клиенти да потърсят близък или приятел за обща тренировка или пък да потърсят онлайн общности, където да споделят опита, съветите и предизвикателствата си с други хора в подобно положение и цели.

В заключение…

Да, за много хора новогодишните пожелания бързо отстъпват пред натиска на ежедневието, но не е нужно и ти да бъдеш сред тях.

Постави си мотивираща, но реалистично-постижима цел. Разпредели задълженията си спрямо нея в добре структуриран по седмици и месеци план. Заложи на умерен холистичен подход и атакувай целта си на няколко фронта, с полезно, но вкусно хранене. С ефективни, но и приятни тренировки. И с подкрепата на близките си.

Не забравяй, че това пътуване е уникално за самия теб и намирането на радост и удоволствие в процеса на постигане на целта ти е също толкова важно, колкото и достигането на крайната дестинация.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара