Когато срещна някой човек, който ми допада от пръв поглед и го харесам без да го познавам, се отпускам в очакване на онова, което ще науча за него. Не красиво подредените картини и многото приятели на художника, уважили събитието в галерия “Пагане”, а необикновеният талант на Росен Марковси да улови и със светлина като луната, да нарисува света около себе си такъв какъвто го вижда, ме развълнува.

Клекнала на земята разглеждах и други картини – разказани мисли, представях си, че съм отново на някоя от онези улици по света, където човек се чувства свободен сам да избере и хареса, докато разменя и по някоя дума с автора.

И така разбрах, че Росен Марковски свири на китара и е познат на родната публика като член на групата “Три и половина”, пише разкази и стихотворения, занимава се с фотография, дизайн и още, но рисуването е неговият начин на изразяване.

„Рисувам това, което живея“, казва роденият в Троян художник, който през 1983 година завършва тамошното Художественото училище за приложни изкуства. Години след това се сдобива с магистърска степен в Националната художествена академия в София със специалност “Силикатни форми”. Първата му самостоятелна изложба е в Окръжната художествена галерия в Ловеч през 1985 година. После идват представяния в изложбената зала “Алианс Франсез” в Пловдив, в Галерията за чуждестранно изкуство и в частни галерии в столицата. В периода 2002-2006 години художникът има четири самостоятелни изложби в градовете Есен и Дюселдорф в Германия. Престоят му в Париж (2010) и запознаството с френската художничка Клер Моро му дават възможност да влезе в ателието “Бато лавоар” на Пикасо и е свързан със серия от рисунки,  озаглавени “Вечеря на Сена”. Друга среща с италианския художник абстракционист Албино Питти през 2012 година, въвежда Росен Марковски в света на абстрактното рисуване. Художникът има реализирани над петдесет самостоятелни изложби у нас и зад граница – в Германия, Норвегия, Франция, Чехия и Унгария. Негови картини са притежание на частни колерционери в Европа и САЩ. Участва в български и чуждестранни проекти и поредица от пърформанси,  един от които е в индийска суперпродукция съвместно с Николай Димчевски.

Учил е живопис от големия наш съвременен художник Вихрони Попнеделев. Росен Марковски живее и работи в София, но странстването му по чужди земи и нарисуваните с несъмнен почерк там картини, са повод за настоящата му изложба “Пътешествия” в галерия “Пагане”. Там открих новите си акварели, здраво стиснах ръката на автора и в опрощаващата неделя, се наведох и я целунах.

Изложбата ще продължи само до 5 март в столичната галерия “Пагане” – ул.“Кричим” 2, ет. 2 – в бизистена до читалище “Пенчо Славейков”, така че побързайте да я посетите.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара