Явор Капитанов е собственик на един от най-впечатляващите СПА хотели в България – Hot Springs Medical & Spa в с. Баня, разположено между Рила, Пирин и Родопите,  само на няколко километра от Банско.

Вътрешни и външни басейни с лековита гореща минерална вода, ексклузивна СПА зона с модерни разкрасителни терапии, медицински център за балнеолечение, рехабилитация и профилактика, възможности за различни спортове – ски, тенис на корт, колоездене, езда, планински преходи, елегантен и стилен интериор с атмосфера на елитен алпийски хотел (и с невероятно удобни матраци и възглавници), парк, детска площадка, борова гора – това са само част от предимствата на хотела.

В ресторантите голяма част от храната се приготвя с продукти от чифлика на хотела.

Г-н Капитанов, как прекрасният хотел Hot Springs в село Баня се справя с предизвикателствата на пандемията?

На този въпрос не може да се отговори с две думи. Най-важното при решаването на всеки проблем, било то пандемия, природно бедствие или семейна драма, е да сме оптимисти. Песимистите също имат своята роля в живота, но всичко добро, ново и успешно реално тръгва от оптимиста. Светът се движи напред благодарение на оптимистите. Ако Колумб не беше оптимист, САЩ нямаше да съществуват, Америка нямаше да бъде открита. Но като казвам оптимизъм, имам предвид отношението ни към проблема. Важно е да бъде дефиниран и чак след това решен. По отношение на пандемията, това са ваксините – оказаха се най-доброто решение. Разбира се, важни са спазването на дистанция, хигиенните норми, но генералното решение са ваксините. За съжаление, в България това не се възприема. Неслучайно сме на последно място по поставени ваксини.

Как се справяте вие в хотел Hot Springs?

Гостите ни имат прекрасната възможност да живеят в чиста среда – въздухът е богат на озон, боровата гора е до нас, басейните са с минерална вода. Не на последно място – качествената и истинска храна. Човек трябва да се храни добре с качествена българска храна. Не говоря за български рецепти, а за продуктите, произведени от българска земя.

Чифлик Адрианови ливади работи най-вече за хотела. Това ли имате предвид, говорейки за храната?

До голяма степен да. Произвеждаме плодове, зеленчуци, подправки, мед. Правим домашно кисело мляко, кефир, трушии, сладка. Отглеждаме най-щастливите кокошки, които снасят най-вкусните и пресни яйца. Отглеждаме и най-красивите и къдрави прасета от една почти забравена порода – „Мангалица“. Убеден съм, че Hot Springs е може би единственият хотел в България, а и не съм чувал за подобни извън страната, който не само предлага качествени продукти, а това за нас е водеща и решаваща политика. Доказателството е чифлик „Адрианови ливади“ – стопанството, което изградихме на близо 80 декара. Стараем се по-голяма част от храната, която предлагаме в хотела да е произведена от нас. Полагаме много труд това да се случва.

В период на пандемия това е повече от важно, защото правилното хранене е в основата на здравето. Правилното хранене е свързано и с добрата физическа форма, както и с външния вид. Човек е по-красив когато се храни правилно, с истинска храна.

Чистата храна, в комбинация с лечебните програми и терапии, които предлагаме в медицинския център на Hot Springs, минералната вода, прекрасния планински въздух, дават чудесни резултати. Човек е не само здрав, но и красив.

Г-н Капитанов, а в общ план какво е състоянието на българския туристически бранш? Как да пребори предизвикателството на пандемията?

Българският туристически бранш трябва да разчита на българския турист. Същото важи за всяка една индустрия. Ако нямаш пазар в собствената си страна, не очаквай, че ще намериш такъв извън нея. За да предлагаш качествен туристически продукт на чужденци, трябва преди всичко да си получил висока оценка от собствения си народ. Те са мярката дали си добър или не.

Както споменах в едно друго интервю и ще се  повторя почти буквално:

Първо – разчитайте преди всичко на българския турист. Уважавайте българския турист!

Второ – обръщайте внимание на чистотата и хигиената!

Трето – предлагайте само качествена, прясна, истинска храна!

Четвърто – много внимавайте с поддръжката!

Пето – разчитайте на българския турист. Уважавайте българския турист!

Навсякъде туристите намаляха. Защо при вас това не се случи?

Решението да построим Hot Springs точно в село Баня, е било изключително правилно. Имам предвид лечебната минерална вода. Освен това –  медицинският център към хотела.

Има пряка, много тясна връзка между доброто здраве и балнеологията – хората знаят и търсят точно това. Знаят също така, че когато са в добра физическа форма, боледуват по-рядко или изкарват болестите по-леко. Вероятно това е причината доста популярни при нас да са пост-Ковид терапиите, които медицинският ни екип разработи. Дори и да си изкарал леко Ковид,  рехабилитацията е задължителна, тъй като последствията, макар и незабележими, са реални.

 

Защо хората в България не се ваксинират според вас?

Масово хората в страната ни са оставени да бъдат манипулирани от социалните медии. За съжаление, в пъти по-лесно е да уплашиш някого, отколкото да го убедиш в нещо разумно. Винаги съм казвал – вярвайте в науката, а не на съседката! Най-големите и най-мощните научни центрове се включиха със сериозна изследователска дейност за справяне с пандемията и резултатът не закъсня – създадоха ваксини.

Г-н Капитанов, знаем, че в Hot Springs непрекъснато правите нещо ново. Кажете ни какво предстои?

Новото е, че започваме проектиране на отложения заради пандемията проект на детски замък.

В духа на всичко това, което правим – еко храна, спорт, здраве, чист въздух – и детският замък ще представлява 100% еко постройка, направена изцяло от дърво. В него деца на различна възраст ще могат да се запознават с българските занаяти, да рисуват, да играят, да спортуват. Ще има и малка зала за куклен театър, в която ще каним утвърдени актьори. Да не забравяме, че всичко това ще даде спокойствие на майките, които ще имат няколко часа само за себе си, докато децата им са оставени на грижите на професионални учители и терапевти.

Освен това, ще асфалтираме част от пътя – от Hot Springs до нашия чифлик. Това ще ни даде възможност да превозваме с електрически влакчета децата и техните родители. Децата ще имат възможност да се запознаят с това как се отглеждат зеленчуци, пилета, прасета,  как се вари сладко, как се вадят картофи, как се събират пресни яйца…

Facebook Twitter Google+

0 Коментара