Талантливата актриса Весела Бабинова, известна с ролята си на Мария във „Вездесъщият“ и ролите си в Народен театър „Иван Вазов“ и Малък градски театър „Зад канала“, беше специалният светски гост в дигиталното издание на „Форум бременност и детско здраве“. Пред водещата на събитието Весела говори за пръв път за предизвикателството да си майка, за нейното раждане и за най-важното, което според нея крепи семейството.

Откъде идва фамилията Бабинова? Означава ли, че в рода ви е имало акушерка или родоначалник на вашия род е била баба?

Не знам да има такова нещо, но би било интересно, ако е истина. По-скоро идва от там, че мой пра-прадядо остава сираче много от малък и е отгледан сам от баба си. И от там му казват „бабино детенце, бабино детенце“ – доколкото знам така се кръщава и фамилията. Но доколко това е цялата истина, не знам.

Весела, играеш доста трудни роли и образи. С какво те обогатяват тези роли?

С времето започнах да не съдя толкова строго всяка история, която чуя. Защото понякога, когато чуеш, че нещо се е случило дали с твоя позната, или между двама души, и веднага си казваш: „О, не се прави така“, „Но те не трябваше да се разделят, защо са се разделили“. Но в нашата професия често трябва да се превъплъщаваш в други роли и в рамките на 2 часа да изживееш друг живот и започваш да разбираш и друга страна на нещата, друго мислене. Може би се научих на това да не съдя прекалено строго и прекалено бързо, а по-скоро започнах да си мълча, защото гледната точка може да не е само една.

Кои роли са по-трудни – тези в театъра и киното или тези в живота?

Може би трябва да кажа – ролята на майка. Засега това е най-трудната роля, съзнавам, че вече нося отговорност и за друг човек – не само за себе си, но и за моето дете. Аз искам тя да израсне здрава, възпитана, добра, състрадателна… и ние сме отговорни за това да я възпитаме по този начин. Това ме притеснява може би най-много – дали ще успеем да отгледаме един човек, достоен да стане част от обществото и да допринася за него.

Това ли е най-голямата ти тревога – тази, свързана с нейното отглеждане и смяташ ли, че е предизвикателство?

Със сигурност смятам, че е предизвикателство. После е много интересно, защото когато започне да ходи на училище има неща, с които ще се сблъска и ние няма да имаме контрол над тях. Дори, ако става въпрос за храна – аз няма как да я спра да яде боклуци в училище. Или да общува с деца, които за мен не са добре възпитани. Постоянно си мисля за такива ситуации и се питам какво ще правим тогава. Но няма как да предвидим всичко. Разчитам, че тя сама ще успява да се справя и да взима правилни решения.

Може ли да се каже, че детето ви учи? И на какво?

Да, най-вече ни учи на това да сме търпеливи. В началото много ми се искаше да знам всичко и да го мога. И си мислех, че го знам и го мога. Но когато на практика вече държиш детето в ръцете си, осъзнаваш, че някои неща не се случват точно така, както си чел или гледал. И другото, което научих, може би, е, че детето само ти показва много неща. Ако ти си мислиш, че със сигурност трябва на третия час да го нахраниш, то всъщност си има свой ритъм. И е по-добре да се водиш по него, тогава нещата се случват по най-добрия начин.

Помага ли ви някой в грижите за детето?

Да, моите родители. Без тях, често им го казвам, сме загубени, защото аз вече се върнах в театъра и имам представления. Има случаи, когато и аз, и мъжът ми играем заедно или имаме представления по едно и също време в различни театри. Ако не са родителите ми да ни помагат в тези моменти, със сигурност щеше ни е много трудно.

Как успяваш да съчетаваш двете неща – майчинство и работа?

С желание. Мисля, че с Владо сме доста добър екип и успяваме да се организираме много добре. От предишния ден вече сме направили програма кой я взима, кой я връща и т.н. Организацията определено е плюс и това, че знаем как да си подредим така нещата, че да не ощетяваме Йоана по никакъв начин от това, че съм в театъра.

Какви са твоите родители в помощта си към вас, обичат ли да дават съвети?

Слава Богу, не. Това е нещо, което страшно много ми допада, защото не ми е приятно някой да се бърка излишно. Много хора по улицата, познати, например, се е случвало да питат: „Ама защо тя е с чорапи?“, „Защо е с дълго боди?“, защо това, защо онова… Това страшно много ме дразни, а и предполагам всички майки ги дразни, защото в крайна сметка ти си майка на това дете и ти решаваш как да го облечеш или какво да му дадеш за ядене. Такива странични съвети не ми допадат и се радвам, че родителите ми не са от този тип.

Кое е най-важното нещо за теб в едно семейство, какво крепи семейството?

В нашия случай това е приятелството. Много преди да се съберем заедно, ние бяхме близки приятели и това е, което много ни свърза и помогна. И другото, което вече казах – това да сме търпеливи. Защото няма какво да се лъжем – едно дете е голямо изпитание за вашите нерви, особено в началото. Разбира се, най-лесно е когато нещо не се случи, да си го изкараш на другия. Но не бързаме да се ядосваме един на друг. Поемаме си дъх и си казваме: „Чакай, сега ще го оправим, няма проблем“. Търпението е много важно, определено. Може би тук е и моментът да кажа, че не смятам, че всички трябва да имат деца задължително.

Би ли имала още деца?

Да.

Последната година беше доста тежка за вашата гилдия. Как се справи и с това, и с бременността, и с раждането на детето – не са ли това твърде много изпитания?

Честно казано, не. На мен ми дойде много добре, защото бях вече на предела на силите си и не знаех как ще продължа да играя и да репетирам. Започнах да чувствам огромна умора и това, че пандемията дойде, определено ме спаси. Много бленувах за този момент, в който някой ще ми каже: „Хайде, стига вече, почини си“. Но това всъщност дойде отвън, не беше моя прищявка, и важеше за всички. Просто в онзи момент така го налагаха обстоятелствата, което беше чудесно за мен, защото успях да си взема време и да си почина. Може би и затова Йоана сега е толкова спокойна, защото аз имах спокойна бременност – и тя сега е много слънчево и спокойно дете.

Цялото интервю може да гледате в каналите на здравния портал Puls.bg и на „Форум бременност и детско здраве“, както и в платформата за излъчване на събития с професионален фокус на живо Investor Media PRO.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара