Кухнята е сърцето на всяко заведение за обществено хранене. Именно в нея се създават кулинарни шедьоври, които ще зарадват гостите на заведението. Визията на добрия готвач ще има благоприятен ефект върху работата в кухнята: тя ще помогне да се приспособят готвачите към работната среда и да направи персонала по-дисциплиниран.

Изборът на униформа е особено важен в заведения с отворена кухня. Посетителите обичат да наблюдават как готвачи майсторски владеят ножове, горелки и внимателно контролират едновременното приготвяне на дузина ястия. Естествено, гостите ще обърнат внимание на костюмите, които носят готвачите. За отворени кухни и събития на открито е най-добре да имате костюм, който отговаря на вашия стил на фирмата.

Затворената кухня не е причина да пестите пари и да избирате некачествени костюми на готвачи: униформата е също толкова важен инструмент на готвача, колкото и ножът му. Висококачественото облекло предпазва от различни повреди, капки вряща мазнина по кожата и много други. Трябва да се обърне внимание на плътността на тъканта. Плътността на качествените кухненски дрехи трябва да бъде около 160-210 g / m2.

Видове ресторантски униформи

Комплект дрехи за кухнята включва следните елементи:

  • Горна част;
  • Панталони;
  • Престилка;
  • Обувки;
  • Шапка.

Всяка дреха трябва да бъде изработена от естествени тъкани или смесени със синтетика. Напълно синтетичните неща не позволяват на тялото да „диша“, а предвид високите температури в кухнята, ще бъде непоносимо да се работи в такива условия. Понякога дрехите са допълнително оборудвани за по-добра вентилация.

Дрехите за готвачи не трябва да се закопчават с копчета: ако голямо количество врящо масло попадне върху униформата или в случай на пожар, трябва да е възможно да се свали с едно дръпване. Това се отнася както за панталони, така и за горната част на готвача.

Туниката се закопчава със специални копчета. Тези копчета по принцип са подобни на копчета за ръкавели. Те също са на резба през две бримки в подгъва  на горната част на униформата и ви позволяват да я премахнете с едно движение. Правилното работно облекло, може да носи не само функционален характер, но и да украсява костюма на готвача.

Панталонът за работа в кухнята обикновено се държи с вшит ластик. Като правило те се избират в цвета на горната част. Това прави замърсяванията по панталона по-малко видими. Униформата на готвача е доста монотонна, така че някои кухненски работници са склонни да я разнообразяват и да подчертават индивидуалността с помощта на отпечатани рисунки върху панталона. Обувките за кухнята трябва да бъдат подбрани много внимателно – те трябва да са възможно най-леки и меки, да не се пързалят и да покриват горната част на крака.

Униформата на професионален готвач задължително включва шапка, която предпазва главата, абсорбира потта от челото и предотвратява попадането на косата в чинията с храна. Освен това шапките ви помагат лесно да различавате кухненските работници един от друг.

Разгледайте нашите предложения и направете запитване. Качеството е гарантирано!

Източник: https://rabotnioblekla.bg

Facebook Twitter Google+

0 Коментара