Има дни, които се помнят дълго. И такива, които никога не се забравят. Благовещение е такъв ден – старият Майчин ден. 25 март – една от най-светлите дати пред годината.

“Благата вест първо я е донесла лястовицата по цялата земя, където пука пролет. И туй е вестта, че земята зачева отново от слънцето. Голям празник – пролетно равноденствие. Животът започва отново. Затуй у нас е Майчин ден.”( Из “Стопанката на Господ“ на Розмари Де Мео).

Излизате на 25 март рано сутринта, навън е облачно и ви лъха леден вятър. Изненадани сте, защото би трябвало днес да грее слънце – според народните представи Благовец се свързва с пристигането на прелетните птици и с окончателното пролетно пробуждане на природата. Тъй че имате пълното право да очаквате слънце. Точно да се навъсите като времето навън, и си припомняте накъде сте се запътили. Разтърсвате глава, за да прогоните всяка евентуална мрачна мисъл.

Този ден ще е особен за вас и за първи път в живота си ще го отбележите по различен начин. Ще станете част от свят ритуал и ще се потопите в една древна традиция за създаване и благословия. 10 жени са се събрали заедно, за да месят хляб, да наричат, да чувстват, да празнуват живота. А хлябът е символ на слънцето и домашното огнище, на безкрайността, на здравето, на изобилието.

Ритуалът за Благовещение, който ви предстои, е специално събитие, организирано от „Булгар Биотик“. Българският бранд за пробиотици от ново поколение винаги е черпил вдъхновение от природата, традициите и най-съвременните научни разработки. Именно затова основателката му Мариета Захариева избира стария Майчин ден за тази красива женска сбирка – за да припомни магията на българското и на земята, на старинните обичаи, закодирани дълбоко във всеки от нас.

В този свят ден по покана на „Булгар Биотик“ на едно специално място ще се съберат само жени – защото на Благовещение се чества жената, утробата и женската енергия. Всички присъстващи дами са работили с „Булгар Биотик“ и в един момент са се влюбили в продуктите, които компанията предлага. Затова навръх Майчин ден те се събират като част от семейството на „Булгар Биотик“: Ирина Тенчева, Славена Вътова, Антоанет Пепе, Лора Найденова, Мона Гочев, Рая Алексиева, Симеона Герджикова, Ивана Александрова, Наси Ангелова и Мариета Захариева, основателката на „Булгар Биотик“.

Мариета е жената, която е създала бранда и която говори за лактобацилус булгарикус (българските млечно-кисели бактерии) с такава любов, както само човек, докоснал се до чудесата на родната природа, може да го прави. Не случайно в продуктите на Булгар Биотик има различни органични съставки, вложени деликатно от учени и технолози, но с цялата сила на тяхната полезност: например, жълт кантарион с неговото всеизвестно успокояващо действие, и роза дамасцена с мощното й антиоксидантно влияние.

Пробиотиците на „Булгар Биотик“ съдържат 50 милиарда живи бактерии + пребиотици, които помагат не само на храносмилателната ни система, но също така повишават имунитета, грижат се за общото ни здравословно състояние, действат като превенция срещу редица състояния, дори могат да подобрят настроението ни и да ни помогнат при стрес и напрежение. Различните щамове на пробиотиците благоприятстват различни зони от тялото, затова „Булгар Биотик“ разработват продукти, специално насочени към тези зони: Gastrobalance, Femin, Antistress, дъвчащи таблетки за уста. Най-важният мит, който трябва да бъде разбит, е, че пробиотици се приемат, само когато пиете антибиотици.

Истината е, че те са част от личната ни грижа, която трябва да си осигуряваме целогодишно, за да поддържаме тялото и ума си в добро здраве. Мисията на Мариета Захариева и на „Булгар Биотик“ е да популяризира последните научни открития за това, че нашите черва са “вторият ни мозък”. И че грижата за чревната ни микрофлора е в пряка връзка с психическото ни състояние.

Мариета често разказва с блеснали очи за връзката „черва-мозък“ и за това, че в „Булгар Биотик“ създават продукти, които подсилват още повече мощта, която идва директно от природата. Предстои ви среща с нея на ул. Оборище, в магичното пространство, където ще се случи „благовещенският“ женски обред. Мястото е irituali, втората “къща” на Ирина Тенчева. Влизате там и през следващите няколко часа светът отвън не съществува. Мариета ви посреща топло, пролетни цветя ухаят отвсякъде, а скоро след това Ирина Тенчева ви превежда през специалния ритуал, в който се вглеждате в себе си и търсите в дълбините си какви благословии за „наричане“ ще се родят оттам в този свят ден. До купата с брашно е облегната икона на Богородица. Затваряте очи и потъвате в душата си, звучи мощна, космическа българска музика, от която цялото ви същество настръхва.

Скоро към притихналата компания, в която всеки е споделил нещо съкровено и лично, се присъединява Лора Найденова и магията продължава, защото е време да омесите ритуалния хляб. Всяка от жените трябва да се включи в процеса и да остави късче от себе си и душата си при „наричането“ на хляба. Някои имат повече опит, други не чак толкова. Това е без значение. Допирът с тестото е като прибиране у дома, а женската енергия сякаш извира отвсякъде и напира да напусне стените на irituali.

Когато си тръгвате, виждате, че леденият вятър е разгонил облаците, а слънцето дръзко ви огрява. Магията продължава. Чувствате се някак лека, щастлива и смирена, силна, слаба. Жена! Неволно се усмихвате по пътя си на обратно. Знаете, че отнасяте част от случилото се вълшебство със себе си и че ще разкажете за него на някого. За да го почувства и той.

“Да си здрава и читава! Да ти е пъстър животът! Да ти се чува думата! Да не слиза хлябът от масата ти! Да са горди с тебе майка ти и баща ти! Нека реченото ми на Благовец да бъде сторено!” (Из “Стопанката на Господ“ на Розмари Де Мео.)

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара