Представете си следната история. Баща на две големи дъщери страда от наднормено тегло и тежък диабет тип 2. Всекидневно пие шепа лекарства и има опасност да получи инфаркт или да ослепее. Работата му е шофьор на камион и всяка седмица шофира хиляди километри. Храни се основно в заведения за бързо хранене, в ресторантите на мотели и по бензиностанции. Предпочитаните храни са хамбургери, газирани напитки, пържени картофи и млечни шейкове. Не пуши и не пие, но кръвната му картина показва стойности извън здравословните. След съветите на лекар решава да напазарува здравословна храна със съпругата си и порасналите си дъщери.

Установяват, че плодовете и зеленчуците, които трябва да купят за един ден в супермаркета, са по-скъпи от менюто в McDonalds. Как е възможно да дадеш 5 долара за броколи, а хамбургерът и газираната напитка да са на същата цена? А за

да сготвиш вечеря, трябва да купиш още продукти…

Изчисляват времето, което ще „загубят“ в готвене, и всички преценяват, че „просто няма смисъл“. Те обаче не смятат парите, които семейството харчи за нездравословна храна и лекарствата на бащата – многократно по-скъпи от „скъпата“ здравословна храна. Семейството не прави сметка на разходите, които ги очакват, ако техният баща получи инфаркт или инсулт и спре да работи.

Чудите се дали това не е история от американско предаване? Познахте! Милиони хора в САЩ се хранят по този начин и стават все по-дебели и все по-болни.

Да се пренесем в България.

Голям брой хора са на прага на бедността и не могат да изкарат месеца без аванс до заплатата или заем от приятели и роднини. Основните продукти в кошницата им в супермаркета са бял хляб, кренвирши, маргарин, цигари, чипсове и газирани напитки в двулитрови бутилки. За тях здравословната храна е скъпа и недостъпна.

В същото време хора с високи доходи се хранят с огромни количества мазни меса, колбаси, мезета, отбрани сортове алкохол в големи количества, безалкохолни, скъпи захарни продукти, ядки с килограми. Накрая всички страдат от наднормено тегло, диабет, инфаркти или инсулти. Защо?

Здравословното хранене не е въпрос само на пари.

 То е съзнателен избор, който правим, за да живеем здравословно. Задайте си тези въпроси и помислете върху тях, преди да отсъдите, че здравословното хранене изисква пари и време, които нямате.

1. Колко струват на едно семейство месечните лекарства, ако само един негов член страда от диабет, високо кръвно, хронично или автоимунно заболяване?

2. Месечната карта за спорт по-скъпа ли е от физиотерапията и лечението на болки в кръста, плексит или обездвижване заради затлъстяване?

3. Колко струват лечението и рехабилитацията на член на семейството, получил инфаркт или инсулт, и колко е времето, за което се възстановява? Превенцията по-скъпа ли е?

4. Да повървите 20 минути в парка, да се качите пеша по стълбите или да отидете на планина през уикенда, по-скъпо ли е от кино в мола, ресторант в петък или шопинг?

5. 30 лв. вечеря от топлата витрина или поръчка от китайския ресторант по-скъпи ли са от печено месо със зеленчуци вкъщи?

И ако тези въпроси ви звучат грубо, ги повдигаме, защото българите се

оказахме на второ място по смъртност в света.

Казваме го не ние, а докладът „(Не?) победими пандемии“: тютюнопушене, злоупотреба с алкохола, затлъстяване, дигитална зависимост“. Той е изготвен с подкрепата на „ПанЕвропа – България“ и обединява научната мисъл и социалната отговорност на екип от авторитетни учени и експерти в своите области около една обща цел – „реалната възможност да се подобрят здравната осведоменост и качеството на живот на хората“.

Според данни на НСИ през 2022 г. цените на храните са се повишили с 25% спрямо 2019 г. А ръстът при млечните и месните продукти е над 30%.

Докато икономистите спорят за причините за високите цени, а политиците се опитват да регулират пазара, всяка домакиня трябва сама да се погрижи за семейния бюджет. Живеем във времена на инфлация и летящи цени, когато парите и спестяванията ни се топят с всеки изминал ден.

Но не изпадайте в паника.

Жена, която се справя със семейство, деца и кариера, може да се справи и с парите.

Следвайте тези съвети не от финансисти, а от нашите майки и баби, преживели икономически кризи, хиперинфлация и войни. Тези жени не знаеха какво значат финансови рискове, не разбираха от инвестиции, акции или облигации, но държаха под контрол семейния бюджет, винаги имаха спестени пари и успяваха да отгледат и изучат децата си.

Какво трябва да знае съвременната работеща жена и домакиня днес, за да се справи със семейния бюджет на фона на инфлацията и високите цени?

1. Винаги съставяйте седмично меню преди да тръгнете на пазар

Независимо дали става въпрос за разпределяне на заплатата или на парите за храна, правете го седмица за седмица. Така ще имате по-голям контрол над разходите и ще можете да проследите къде отиват парите ви.

Прегледайте седмичните промоции в магазините, вижте кои сезонни продукти са евтини и намерете рецепти с тези продукти.

Например, ако тази седмица краставиците са по 7 лв. за килограм, може да планирате зеленчуците да са зелени салати на изгодна цена или сезонните цвекло и ряпа. Същото важи за плодовете, месото и млечните. Ако някоя храна е на безобразно висока цена тази седмица, заменете я с друга. Не е кой знае какво лишение, ако  ядете ябълки и мандарини на промоция, вместо банани и авокадо.

2. Пазарувайте със списък и винаги дръжте килера пълен

Дали ще похарчите 100, 200 или 500 лв. за седмицата зависи до голяма степен от списъка ви за пазаруване. Много често ставаме жертва на примамливите предложения в търговските вериги и докато стигнем до касата, сме напълнили количката със сладки неща, безалкохолни напитки и колбаси в количества, които не можем да изядем. Така ще се наложи да пазаруваме още няколко пъти през седмицата, вероятно ще ни остане излишна храна, която ще изхвърлим. Списъкът  ни предпазва от безразборното и скъпо пазаруване.

По отношение на запасите – най-старото и работещо правило за оцеляване на жените, преживели кризи е „Напълни килера със сухи запаси.“ Винаги съхранявайте по 3 пакета от всичко, което може да се сготви – боб, ориз, леща, брашно, консерви с риба или месо. Никога не оставайте без 1 килограм картофи, моркови и лук. Дръжте в хладилника поне 6 яйца и кофичка кисело мляко. Тези продукти ще са готови да ви спасят, ако се случи в края на месеца да сте на „червено“.

3. Здравословното хранене не е скъпо

Най-доброто седмично меню е съставено от редуване на месни, млечни, вегетариански и веган ястия. Закуските за седмицата могат да бъдат съставени от 2-3 продукта и да ни носят достатъчно енергия. Традиционните ястия в нашата кухня са здравословна и питателна храна за цялото семейство – месата със зеленчуци, супите, салатите, бобовите, млечните са идеални за хранене през седмицата. Малко качествени масла, ядки и семена са чудесни добавки и ни дават всичко необходимо.

Скъпи са пакетираните храни, полуфабрикатите, чипсовете, газираните напитки, готовите и замразени пици, сладкиши и всякакви храни в лъскави опаковки. Ако седмичният пазар за четиричленно семейство е около 200-250 лв., но извадим тези джънк храни от количката, сметката ще намалее с минимум 20%.

Още един пример: вечеря от топлата витрина или поръчка на пица за четиричленно семейство струва над 50 лв. С тези пари можете да купите килограм месо, картофи, заленчуци, ориз и да сготвите храна за 2-3 дни.

4. Потърсете местни производители и купувайте директно от тях

Докато политиците търсят виновниците за високите цени на храните и се опитват да регулират пазара, вие потърсете своите най-добри доставчици на храна.

Ще ги намерите на най-близкия селски пазар, в групите за пазаруване в социалните мрежи, в селата около града, в който живеете. По празниците много хора съчетават екскурзиите с пазар до близките до нас Сърбия, Турция, Македония и Гърция за по-евтини продукти от местни производители.

Ако купувате зехтин, сирена, кашкавал, мед в големи разфасовки от производители, ще подсигурите запаси за по-голямата част от годината и ще спестите много пари от седмичното им пазаруване в супермаркета.

5. Консервирайте и замразявайте сезонните продукти

Нашите майки и баби са преживели най-тежките месеци на хиперинфлация през 90-те години на миналия век,  благодарение на бурканите и консервите от градините на село. Днес, когато консервирането се възприема като модерно и здравословно занимание, нека не забравяме, че това е още един начин да пестим пари и да ядем добра храна. Ако нямате собствена градина, купувайте сезонни продукти от пазарите, когато са на добри цени и консервирайте за месеците, когато ще са скъпи.

Не подценявайте и многото здравословни сезонни дарове от природата, които растат буквално навсякъде и са напълно безплатни – коприва, бъз, треви и билки, шипки, джанки, орехи и др.

6. Научете децата си да готвят

Готвенето с децата е не просто създаване на топли спомени с мама, а е едно от най-важните житейски умения. Някой ден децата ще отидат да учат в друг град или държава, ще заживеят сами и това умение ще им помогне да бъдат здрави и да пестят пари. Умението да си сготвиш питателна супа и да си приготвиш салата те спасява от ресторантите за бързо хранене, замразените пици и вредните полуфабрикати. Майките на студенти в чужбина знаят за какво говорим.

7. Продукти за ястия 2 в 1 за вкъщи и в кутия

Когато планирате седмичното меню, мислете как с един продукт да сготвите 2 ястия. Например с 1 кг месо можете да направите печено месо със зеленчуци и яхния. С каймата направете сос за спагети, мусака и супа топчета. Пилешкото може да се сготви с ориз и да направите хапки за салата Цезар. Рибата е чудесна на скара, а остатъците са идеални за сандвичи с рибена салата с майонеза.

На пазара се предлагат практични и удобни кутии за храна, в които снощната вечеря става идеален обяд за офиса .

Дори да си носите храна 2-3 пъти седмично, ще спестите поне 30 лв. Ако сте двама работещи, това са 60 лв. на седмица и 240 лв. на месец. Сигурни сме, че има много забавления за цялото семейство, за които си струва да похарчите тези пари.

И не на последно място – никога не се отчайвайте, ако сте финансово затруднени. Трудните времена са част от живота на всяко поколение, но те идват и си отиват. От нас зависи как да се справим с тях.

Съветите са част от наръчниците за лесни семейни финанси „Спестовни идеи за моята кухня“ и „Моят дом и моите пари“ с автори Десислава Тодорова и Анастасия Салабашева, издателтво  DecoristArt.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара