Признаците за младо и красиво тяло и лице се превърнаха в критерий за успех. Превърнаха се в престиж. В норма, която задължава и изисква. Ако си обществена фигура, ако си постигнал нещо, ако си значим и ценен в нещо – обезателно трябва да го подкрепиш с външно доказателство – младост! Нима не е прекрасна гледка – стройна, стегната 50-годишна поп-звезда, със светнало лице, без следи на остаряване. Изумително гладката кожа на телевизионната водеща, която се усмихва от екрана. Онзи ведър журналист, който сякаш е стопил 10 години. Супермоделът с безкрайно дългите стегнати крака, е все така прелъстителна и млада в своите 60. Те са красиви. Те са вечно млади. Те са успешни и много желани. Те неусетно създадоха модел на красота, към който всички останали да се стремят. Защото зад визията, демонстрираща неувяхваща младост, стои нещо по-голямо. Стои стил на живот, обединяващ в едно усещането за стил, успех и значимост, от една страна, и неувяхващата младост и красота, от друга. Ако нещо липсва в уравнението, сякаш не е съвсем истинско.

Една от изумителните функции на ума е да обобщава: „Пуша цигари и изглеждам неустоим, а и общувам с хора”. “Хапвам шоколад и получавам удоволствие и утеха”. “Изглеждам млад и съм успешен.” Оказва се, че се стремим не към разрушителното поведение или вредно вещество, а към смисъла, който умът ни му е предал.

Знаете ли какво искат хората от живота? За какво мечтаят?

Какво е ултимативното желание, мечта, копнеж на всеки човек? Замисляли ли сте се скоро какво искате от живота? Може би онзи по-висок пост? Повишение на заплатата? Дори може би печалба от лотарията? Да намерите партньора на живота си? Собствен дом. Популярност? Или пък да имате такова зашеметяващо тяло като модела в списанието? Всъщност всеки човек иска да е щастлив.

Друг е въпрост как си представя щастието и каква карта има в ума си за достигане до заветното място, където ще бъде истински щастлив. Обикновено мислим за щастието като за резултат от постигнати материални цели. „Ако стана успешен, ще съм щастлив!“. А ако още не съм станал милионер, не съм докопал ръководния пост и не съм си купил лъскавата кола, какво ми остава? – А-ха, да добия визията на успешните хора. Ако приличам на успешен човек, със сигурност ще стана щастлив! А какви са успешните хора? – Вечно млади и красиви, разбира се, независимо от възрастта си. Възможно ли е постигането на младост и красота да е фикс-идея, защото гоним вечно изплъзващото се щастие?

Разбира се, нужно е да си го признаем. Всеки се чувства по-добре, по-уверен, по-спокоен, по-значим, когато изглежда добре. В рамките на този живот ще си останем само с това тяло, няма да получим друго. И е добра идея да се грижим добре за него. С добра храна, спорт, козметика. И чудесно знаем, че то ще ни се отблагодари! И колкото по-добре се чувства, толкова по-добре изглежда!

Къде обаче свършва здравословната мяра и започва

фиксацията към неувяхващата младост и красота?

Дали не е там, където решаваме да се подложим на тази или онази болезнена процедура, целяща да опъне кожата, изсмуче омразните мазнинки, да позапълни тук-таме някои липси? Или може би в следващия момент, когато търсим нова и нова процедура? Нова суперхрана, нова програма за подмладяване, ново технологично решение, което ще поддържа тялото в правилната визия? Или пък онзи момент, когато погледнем в огледалото, видим неумолимите знаци на отстъпващата пред зрелостта младост, и сме готови да платим каквато и да е цена, за да я задържим? Заблуди, илюзии, болки, страх, несигурност, финанси – само и само да сложим прът в колелото на времето.

Понякога сме готови да жертваме и личните си отношения, приятелства, дори здравия си разум. Само и само да постигнем идеала. ОНАЗИ визия.

И точно тук е моментът да си зададем някои въпроси. Какво ми дава тази визия? Какво е най-страшното, което може да ми се случи, ако тя се промени? Каква цена съм склонен да платя и заслужава ли си? А дали не пропускам нещо важно, докато гоня лъскавата външна обвивка? Възможно ли е нещо от уравнението да ми се изплъзва, и то да не е отвън?

В нашата култура е почти немислимо да говорим за емоции. Трябва да сме умни, интелигентни, начетени, способни, дейни, образовани, да изглеждаме добре. Да сме красиви. И млади.

Но емоциите нямат място в нашия свят. Те са признак на слабост, на неспособност, неувереност. И ни отдалечават от успеха. Поне така сме научени.

Интересен научен факт е обаче, че най-силният фактор, от който се влияе тялото, е информацията, която подаваме към него. С други думи – енергията. И с още по-други думи – емоциите, мислите и убежденията ни. Клетките на тялото се видоизменят физически, видимо, в зависимост от информацията, с която ги обграждаме.

Емоцията не е нещо странно и далечно.

Емоцията е чисто телесно преживяване.

Нека направим един експеримент. Представете си, че сега, след 3 минути, ще трябва да се изправите пред пълна зала с хора, пред които ще трябва да говорите. За да е още по-хубаво – вземете и микрофон. И си представете прожекторите и десетките любопитни очи, насочени към вас. Какво почувствахте? Имаше ли пробягващо вълнение в гърдите, стягане, изпотяване на ръцете, сдържан дъх? Ето ТОВА е енергията. Това е телесната реакция на емоционалното усещане и убеждението, което стои зад него.

А сега си помислете за всичките прекрасни години живот досега. С колко ли стресови ситуации сте се сблъсквали? Колко травми сте преживяли?

Травма възниква във всеки един момент, в който сме се почувствали застрашени и безпомощни едновременно. Момента, в който мама и татко се карат, момента, в който мама е недоволна и критикува ниската оценка, момента, в който учителката в детската градина ти набутва тази лъжица в устата, момента, в който любовта на живота ти си тръгва на 16 години и ти си опустошен. Хиляди мигове, в които преживяваме силна емоция, която потискаме и смитаме надълбоко. Само за да излъжем будния ум и да дадем разрешение на този негативен заряд да мине през подсъзнанието и да заседне в тялото.

Дали клетките стареят под въздействието на този натрупан блокиращ негативен емоционален багаж?

А възможно ли е тялото да се подмлади, изцели и възстанови, когато освободим негативния заряд? Отговорите и на двата въпроса са: „ДА”. Защо не го правим тогава?

Оказва се, че ние не познаваме себе си.

Нямаме представа от процесите, които протичат в най-съкровената част на съществото ни и предопределят здравето, способностите и неспособностите ни, младостта и красотата. Стремим се отчаяно да “докараме” фалшив външен образ, докато с лека ръка пренебрегваме същината отвътре!

Със същия успех, търсейки бързина и мощ, бихме могли да облепим автомобила си със стикери, изобразяващи това състояние, вместо да прочистим и запалим двигателя. Не го правим с колата. Защо тогава го правим с телата си?

Да предположим, че вече сме разбрали, че имаме двигател. Даже ни е интересно какво ще се случи, ако го запалим и сме готови да го прочистим от запушванията. Откъде да започнем обаче?

От осмислянето на простия факт, че всички ние имаме емоции независимо от социална роля, статут, пол, възраст, етнос. И не само имаме право на тези емоции, а и те са един чудесен инструмент. Да започнем от наблюдението. Например – каква емоция изпитвам, докато преживявам този стресов ден, бързам да свърша огромния списък със задачи и редувам хапчета и кафе, за да съм в кондиция. Какво точно се случва в тялото ми, докато слушам ядосания глас на шефа или клиента по телефона. Дали ми се свива коремът, имам буца в гърлото, или се чувствам сякаш желязна броня стиска тялото ми. Обърнете внимание как се чувствате и колко силно изпитвате това негативно чувство.

И тук идва най-странната втора крачка. Докато изпитвате това негативно чувство, започнете да потупвате с пръсти по акупунктурните точки, показани на диаграмата. Това са изходните точки на ключови енергийни меридиани в тялото. Както вече уточнихме – емоциите са телесни преживявания, които имат функцията да се натрупват в тялото.

Тялото помни всички онези пъти,

когато мама е поглеждала неодобрително, баба се е карала, учителката те е унизила пред целия клас, а сега и шефът те изкарва пред целия отдел, за да водиш презентация. И точно тези телесни реакции подсказват за спомените. Силата на потупването е проста и гениална. Докато изпитваме негативната емоция сега, потупваме по точките. И за много кратко време – буквално за минути, можем да почувстваме огромно облекчение и подобрение. Просто защото помагаме на тялото да разтовари натрупания негативен заряд. Това е едва основата на Техниките за емоционална свобода, и дори и да не овладеете фините детайли, когато ги прилагате – ще имате резултати!

Какво общо има това с младостта и красотата ли? Всичко!

Разликата след прилагането на тази техника е толкова огромна, че тенът и цветът на кожата се променят, умората се отдръпва и видът на човек е изключително хармоничен и релаксиран. С помощта на ТЕС, човек може да преодолее всички пречки към възвръщането на здраво, красиво тяло. Може да отслабне, да се раздели с лекота с вредни навици и пристрастеност към храна. Може да помогне на клетките да си отдъхнат от дългогодишния товар и да възвърнат здравината отвътре, и красотата отвън.

Пренареждане на Матрицата е друга великолепна, базирана на ТЕС методология и прилагана от специалист, може да ви помогне тотално да пренаредите живота си, да пуснете стари травми и тягостни спомени. И над всичко това –

да дадете нов старт на тялото си.

То ще се отблагодари и ще покаже резултати мигновено. Не само ще изглеждате по-добре, а и ще се чувствате по-добре. И онзи изначален стремеж за щастие ще бъде изпълним. Защото се оказва, че не е толкова важно какво правиш, докато търсиш щастието. По-важно е как се чувстваш. И когато щастието извира отвътре навън, то се отразява на визията, на тялото, на клетките, на излъчването.

И така – докато обмисляте какво ново нещо да направите, за да задържите красотата и младостта, можете ли да направите нещо ново и странно? Помислете – как искате да се чувствате?

Facebook Twitter Google+

0 Коментара