Още в своя зародиш, концепцията за развитието на ваканционно селище „Албена“ е вдъхновена от природата. От идеята за идилична лятна ваканция на мекия и топъл морски пясък, където тихото и плитко море нежно гали сетивата.

Хотелите са проектирани и построени така, че нищо да не спира погледа към необятната и лазурно синя морска шир, докато нежни песнопения на диви птици се реят от дълбините на горската им обител в резерват „Балтата“. През изминалите вече 55 години комплексът претърпя динамично развитие, превърнал се в любимо място за релаксация на милиони туристи от цял свят. Днес морето, пясъкът и гората са си все там, добре запазени и все така обичани. Само хоризонтите са се разширили, поставили Албена сред най-добрите ваканционни дестинации не само у нас, но и в Европа.

Зелената мисия на Албена

Повече отвсякога опазването на околната среда е ценност, към която ваканционното селище приобщава всички свои гости. И го прави по най-автентичния начин – чрез своята Зелена мисия, заложена във всеки аспект на потребителското преживяване.

Днес над 60% от хранителните продукти се произвеждат от собственото стопанство на комплекса, включително висококачественото и много здравословно телешко месо от породата Black Angus. Плодове, зеленчуци, мед, сладка, грозде и вино идват от градините и полетата на Албена, повечето от които в екологично чисти региони на Добруджа.

Половината необходима електроенергия за нуждите на комплекса се произвежда на място чрез инсталирани на покривите на хотелите фотоволтаични панели.

Хранителните отпадъци от ресторантите се преработват в биогаз и органика, за да затоплят и подхранват новите насаждения. Така нагледно функционира концепцията за кръгова икономика, а гостите имат привилегията да опитат ястия, дошли директно от фермата на масата за техния Green All Inclusive пакет.

Морето и брегът са друг аспект от Зелената мисия, особено важен за морски курорт като Албена. Вече 30 години по крайбрежието се вее т. нар. Син флаг, който е международно признание за чистота и устойчиво управление. Няколко извора захранват с лековита минерална вода всички басейни и бани в комплекса, а целогодишните балнеологични програми са сертифицирани от немските здравни каси, изпращащи тук за рехабилитация свои пациенти. Приложени са политики за ограничаване на автомобилния трафик, същевременно с което гостите получават безплатен и екологичен вътрешен транспорт.

5-звездно преживяване

Общо 33 хотела с над 17 000 легла ще отворят врати за Лято 2024. Три от тях покриват най-високите стандарти за 5-звездно качество, като Paradise Blue и Amelia са част от немската верига Maritim. Първият носи идеята за необятно синята морска шир, пресъздадена чрез ефирни и изчистени форми в интериора, естествените материали и големите открити пространства. Maritim Hotel Paradise Blue предлага настаняване от типа нощувка със закуска или нощувка със закуска и вечеря, даващ възможност на гостите да изживея различни гастрономически преживявания в бюфетния ресторант Blue Essential или шикозния а-ла-карт ресторант Montgolfier.

Maritim Hotel Amelia от друга страна е първият Luxury Ultra All Inclusive хотел в комплекса, впечатляващ с изящна кулинария и блясакав басейн на покрива. Името му не е случайно, посветен на Амелия Еърхарт – първата жена пилот, прелетяла Атлантическия океан. Подвигът й струи от всяко кътче на интериора, създаващ усещане за уединение и тишина.

Щрихи от аристократична Австрия са вплетени в концепцияна на Flamingo Grand Hotel, който със своя СПА и уелнес комплекс, и директната връзка с МедиСПА „Медика – Албена“, е съсредоточие на лукс и релаксация на тялото и душата. Сред любимите на гостите остават също 4-звездните Gergana Hotel, Kaliakra Beach Hotel или парковия Ralitsa Superior Hotel, част от немската верига Calimera.

Спорт и забавление за всички

Като единствен досега Европейски курорт на спорта, Албена има дълбоки традиции в предлагането на възможности за активна ваканция. В комплекса функционират сертифицирани от Европейската федерация тенис кортове, футболни игрища, плувни басейни, съоръжения за уличен фитнес, за плажни спортове, за конна езда. За любителите на адреналина предпочитана локация е аквапарк Aquamania, който е един от най-големите на българското Черноморие, получил международно признание през годините.

Запазена марка за лято в Албена е богатата концертна програма, домакин на която е огромната Albena Beach Arena на плажа. Музикалната фиеста ще открие румънският поп изпълнител Mihai Traistariu на 6 юли. На 13 юли сцената ще завладеят талантливите танцьори от ансамбъл „Българе“, а на 20 юли – пианистът Страцимир Павлов. Веселин Маринов ще изпее най-известните си парчета на 27 юли, а 3 август е запазен за българската група DO SHO BAND. За поредна година свой концерт в Албена ще има рап изпълнителят 100KILA на 10 август, а на 17 август – певицата Диана Дафова.

55-тата си годишнина Албена ще посрещне на 24 август с концерт на световната звезда – цигуларя Васко Василев.

Финал на 31 август ще сложи една от най-старите варненски рок групи – Mr. Hard.

Без значение дали предпочитате уединена ваканция на брега на морето, такава, изпълнена с лукс и блаженства или със спорт и адреналин, ваканционно селище „Албена“ е правилният избор за Вас. Защото вече 55 години подарява на своите гости море с много хоризонти.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара