Детелина Стаменова е психотерапевт с голяма индивидуална практика и автор, когото познавате и от екрана, и от различни медии. Завършила е юридическа психология и социология, преминала е четиригодишно психотерапевтично обучение и е сертифицирана да работи като психотерапевт след години лична психотерапия и супервизии от водещи психотерапевти. В личния си сайт www.detelinastamenova.com поддържа блог, в който пише по различни теми, свързани с психотерапията и психологията.

 

Презрението и дискриминацията към хората в (пре)зряла възраст се означава с думата „ейджизъм“, но има разлика кога започва между половете.

Жените, са първите, които отиват в компоста –

причините за това са основани на сексизъм, който властва в отношенията между половете от един момент в историята на обществата. Това, което е нередно и неестествено до голяма степен е, че жените от „определена възраст нататък“ губят стойността си, защото… до тази възраст се определя само репродуктивността и залепената към нея сексуална стойност. Затова и менопаузата твърде дълго е разглеждана като „болест“ от медицината, мнение, което е доминирано до миналия век от мъжете. А доминирано, защото на ниво образование жените сравнително наскоро получават правата – първо да бъдат медицински сестри, а след това и лекари.

Ейджистите медикализират в годините менопаузата, заради което се натрупват и много негативни идеи за това какво всъщност е тя. Че менопаузата е нещо, което трябва да бъде лекувано, а не просто етап, през който се преминава. Ейджизмът е така проникнал в колективното несъзнавано, т.е. във всеки от нас, че трябва да минат години без неговия тежък дим, че да си кажем, както сега се отнасяме някогашните заведения, в които се пушеше до лисичарник, че липсата на толкова дим всъщност ни кара, когато се приберем, да не държим дрехите навън, защото вонят. Така, в момента, обществото е облякло едни много вмирисани дрехи на ейджизма и

пропито от предразсъдъци към хората 45+

и техните способности. Индивидуалните фактори, които могат да допринесат за ейджизма, до голяма степен нагласи, включват страх от смъртта и тревожността около стареенето. Според една теория, стереотипите и нагласите към старостта действат като психични буфери, като известна дистанция от напомнянията, че всеки в крайна сметка остарява и умира.

От друга страна, предразсъдъците към възрастта неслучайно са характерни за една доста специфична категория – мъже с ниско образование, но те имат много други проблеми, които ги карат да не виждат по-далеч от либидото си. Големият проблем на жената днес е, че

много от жените също са ейджисти.

Най-страшното е, когато жена е ейджист, защото такава жена живее с мисълта, че не става и че другите жени на нейната възраст не стават. Имам една приятелка, която ще нарека с нейно съгласие г-жа Сама Не Бих Се Наела. Говорехме си с нея за наемането на жени над 50 години и тя с разочарование каза: „Ами, аз не бих се наела“. А това е жена със страхотна кариера. Тогава си казах: „Каква трагедия, ако тя се оприличава повече на Баба Яга, отколкото на Джейн Фонда“. Трагедия е, защото вероятно изпуска страхотни шансове пред себе си, защото предразсъдъците, на които сами сме в капана, са пропити в нас.

Друга причина, която върви с ейджизма – и тук е важно да му обърнем внимание, защото е свързано с рутина, ежедневие и отговорност – е че той е свързан и със страха от болести и смъртта. Обществата, в които ейджизма вече леко започва да се изпарява са тези, в които в зряла възраст я има превенцията, добрия здравен статус (психически и физически), т.е. старост по-рядко е нерадост, защото няма хронични и затрудняващи живота болести. Портретът на хората и обществата, които нямат предразсъдъци са екстровертни, сговорчиви и съвестни, които умеят да работят в екип.

Митове и легенди

Древните гърци са ни оставили наследството, което носим и до момента с преклонението към вечната младост, достъпна само за боговете, но интересно – и колко различно, старостта за древните гърци е възрастен мъж, не жена. Името му е Герас (от там е геронтология). Той е едно от злите деца на олицетворението на нощта Никта и на мрака – Ереб, а неговите братя и сестри са Измама, Мизерия, Клевета, Насилствена смърт, Глад и Болка. Какво семейство! Дали заради това, или друго, той рядко е изобразяван по кани и храмове, а когато се случва, някой супергерой го е хванал за гърлото. Както Стивън Фрай пише в „Митове“ – Герас може да отнеме гъвкавостта, младостта и ловкостта на гърците, но компенсира, поне отчасти, като дава достойнство, мъдрост и авторитет и напомня, че римското име на Герас е Сенектус, откъдето идват думи като „сенат“.

Капанът

Колко стари мислим за себе си зависи не само от телата ни, но и от това колко дълго очакваме да живеем и колко дълголетни и жизнени са хората около нас на дадена възраст, защото изглежда, че жените остаряват повече от схващанията за старостта, отколкото от самото остаряване. Жените изпитват симптоми на менопаузата в далеч по-малка степен в културите, където са отрицателни стереотипите, свързани с менопаузата, не съществуват или са минимални. Социалните конструкции могат да бъдат разрушавани и точно от тази с менопаузата нямаме нужда и можем да я променим.

Ако изключим от уравнението древните гърци, баба Яга и всяко кандидатстване за работа, на което дори не са ви върнали мейл, че са получили сивито ви, ще получим картина, в която стереотипът, че всички видове когнитивни способности неизбежно се влошават с възрастта, ще бъде конфронтиран. Въпреки че някои когнитивни умения, като времето за реакция, са склонни да се забавят малко с времето. Но други функции остават здрави и дори се подобряват.

Едно проучване на по-възрастни хора, например, показа, че те са по-добри от възрастните на средна възраст в ориентирането на вниманието си и игнорирането на разсейването. С доброто, здраво и осъзнато приемане на възрастта хората са склонни да стават по-сговорчиви и по-съвестни. По-възрастните също са склонни да бъдат по-добри в регулирането на емоциите си и това да доведе до цялостна по-голяма социална зрялост. Това е един отделен феномен, известен като парадокса на стареенето, при който

възрастните хора са склонни да съобщават за по-голямо щастие и удовлетворение от живота

в сравнение с по-младите хора. Тази, така наречена крива на щастието, е U-образна тенденция, при която нивата на щастие са най-ниски в средата на живота. Средната възраст реално е период с толкова интензивни взаимоотношения, промени, растящи деца, грижи за родителите, проблеми в работата, труден баланс между личен живот и всичко останало, че това вече напълно може да си го обясните.

Критическата

Лудостта на „критическата“ – винтидж името на менопаузата е в това, че хормоналните промени действително водят до разстройства на настроението, които се усилват и от психологическата лупа на втренчването в тях, но определено не трябва да бъдат пренебрегвани, защото са напълно реални и ето какво знаем за тях.

Изследванията на настроението по време на менопаузата обикновено откриват повишен риск от депресия. Онова, което може да направите е да питате – гинеколога си, ендокринолога си или доверен психиатър или психотерапевт къде сте, за да не се мъчите излишно. Да питаш не боли. След като изпаднем в криза на психичното здраве, става все по-трудно и по-трудно да я видим, а понякога и по-трудно да изплуваме, особено когато вече сме толкова изтощени от състоянието. Тогава решения като растителна или хормонално-заместителна терапия са по-подходящи, отколкото антидепресантите, по моя опит с пациенти.

Забравянето е друго нещо, което идва и отшумява. Вероятно е да се притесните, че сте с Алцхаймер, но това е малко вероятно, ако сте под шестдесет и пет години и ако успявате да организирате като цяло живота си (но тук-там не се сещате нещо), не забравяте скорошни събития и нямате дезориентация и спазвате елементарна хигиена.

Поредна глава със същите герои

Цял живот, доброто му качество зависи от малко, сравнително евтини условия. Движете се, защото движението доставя кръв към мозъка ни. Движението, при което наистина ангажирате ума и сетивата си, носи допълнителни когнитивни ползи, една от многото причини да изберете движение, което наистина харесвате и което ви ангажира, вместо да се опитвате да се отделите и да забравите, че правите нещо, което мразите. Може да е ходене, може да е реформър, може да е фитнес, стига да нямате усещане, че ви е гадно.

Втората точка е хидратацията – напоен с вода и вместо захар добри мисли като хубава баклава мозък помага както в настоящето, така и в дългосрочен план. Грижете се да имате достатъчно сън, дори да не сте в час със сериалите, за които говорят „всички“. Лишаването от сън и ниското качество на съня сериозно объркват мозъците, по време на менопауза още повече. Практикуването на изкуство и участието в артистични начинания, като рисуване и свирене на музикални инструменти, се свързва с подобрени когнитивни способности и емоционално благополучие. И изненадващо – видеоигрите също помагат за поддържането на мозъка. Лично аз очаквам, че през идващото десетилетие ще бъдат създадени игри за жени над 45, които по принцип са една от най-сериозната група играчи в света.

Пазете си приятелствата, защото с възрастта на по-възрастните жени ангажиментът към ролята на „приятел“ е значителен за прогнозиране на удовлетвореността от живота; това е дори по-силно от финансовите им възможности или брачния статус. Приятелството има уникална терапевтична роля в този период.

Сексът и възрастта

Ако сексът е важен за една жена на средна възраст, тя е много по-вероятно да остане сексуално активна, докато остарее, дори до възраст, която може да изненада – или, за съжаление, да отврати – мнозина. Около 71% от хетерожените между осемдесет и сто и две години казват, че все още са имали сексуални фантазии или мечти за мъже.

Като се има предвид всичко това, защо толкова много хора все още вярват, че всички възрастни жени губят интерес към секса? Обратно, изследователите казват, че ако една жена има положително отношение към остаряването и го вижда като знак за лично израстване и самочувствие, това може да засили либидото й. Всъщност, загубата на сексуално желание и фантазии често се дължи на това, че жената и нейният партньор имат несъответстващо сексуално либидо. И ако Саманта я бяхме видели в новия сериал на „И просто така“, то тя щеше да бъде с афера, не еднократни срещи. Или няколко афери едновременно, ако трябва да бъдем съвсем верни към образа на героинята.

Нотр Дам?

Според стандартната дефиниция, предложена от Rowe и Kahn (1998), успешното стареене е човек да отговаря на следните критерии: без заболявания и увреждане, високо когнитивно и физическо функциониране и ангажиран с живота си. Затова физическите упражнения играят жизненоважна роля за насърчаване на благосъстоянието на възрастните жени.

Трансцендентиране

Грешките, които ще направим през пред, след, и менопаузата сигурно ще са много. Някои ще се борят до последно да изглеждат повече от добре, с добре соанирани коси, диети, спорт и дрехи, произвеждани за други възрастови категории. Други ще си подстрижат косите или ще сложат опашките и няма да поддържат близка връзка с козметичката си както преди. И в двете крайности може да има ейджизъм и неприемане на възрастта и нейните благословии. Да се опитвате да останете млади е загубена битка. Да се опитвате да остареете бързо е ненужна загуба. Може би задачата пред една жена на тази възраст е да приеме себе си, без фиксация върху онова, което няма – фертилността и свързаната с нея сексуализация – и оставайки привлекателна, колкото иска да остане активна, продуктивна и да се чувства добре в това, което е.

Харесах много два въпроса (на Ан Каплан), които прочетох наскоро и чийто отговор искам да остане във вас, на които да отговаряте в този следващ етап, който идва след менопаузата „Коя съм аз, ако вече не съм желан обект за гледане? Коя съм аз, ако вече не обичам да се гледам, защото имам отпуснато лице?“.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара