Д-р Рада Прокопова има защитени две специалности – по вътрешни болести и кардиология и една дисертация. Има доктурантура по кардиология. От 12 г. е началник на отделение по кардиология към Клиника по вътрешни болести в УМБАЛ „Света Анна“.

Аз съм кардиолог от дълги години. Първият човек, с когото се среща една жена, влизаща в перименопауза обикновено е кардиологът. Въпреки че той се занимава с последствията от менопаузата в късния й период.

Какви са първите симптоми, заради които отиваме на лекар? Това е сърцебиенето, прескачането на сърцето, болките и тежестта в гърдите, стягането в областта на гръдния кош, лабилното артериално налягане. Имаме ниско кръвно налягане до към 4-тата година и после кръвното започва леко да расте, докато не се превърнем в хипертоници. По тази причина всъщност кардиологът е първият лекар, с когото се срещат жените в ранната перименопауза.

Няма защо да плачем по отминалата младост.

Тя няма да се върне. 40% от нашия живот е в перименопауза или в менопауза, късна менопауза и старост. От вас самите зависи как ще минете и как ще живеете в този много голям период.

В първата част, която е перименопаузата, преобладават симптоми, които не са болестни. Жените в перименопауза са здрави. Те имат сърцебиене. Те имат лабилно кръвно налягане. Те имат прескачане на сърцето. Те имат стягане на сърцето, но обичайно това са симптоми, които не са болест. В менопаузата и в постменопаузалния период, обаче, се развиват симптомите, които сочат болестност, в менопаузата имаме повече от два до четири пъти по-висок риск от сърдечносъдови заболявания, отколкото имат мъжете. Мъжете загиват от инфаркт, а жените от инсулт. Деменцията е поравно разделена. Горе-долу няма много голяма полова разлика, поне при съдовата деменция.

Защо жените в перименопауза и менопауза идват при кардиолога?

Освен че пристигат заради специфични съдовосърдечни проблеми, те идват, защото установяват, че имат висок холестерол, високи триглицериди, че имат инсулинова резистентност с напълняването, с високия инсулин, проблеми с преддиабет, диабет и преразпределянето на мастната тъкан по мъжки тип. Висцералното затлъстяване е другото нещо, което води пациентките при мен.

Странно е неразбирането на лекарите за това, че в менопауза жените изпитват едно усещане за загуба на възможност за концентрация, за разсеяност, за факта, че имат нещо като така наречената мозъчна мъгла, както я наричаха по време и след коронавируса. Това е част от симптомите на менопаузата. Отслабването на паметта не е истинско. Не се страхувайте, това не е деменция.  Отслабването на паметта е свързано с хормоналните промени, които в перименопаузата и менопаузата са налице. Факт е обаче, че съдовата деменция и другите видове деменция започват в късната менопауза около 60-те години при жените.

Кои са хормоните, които причиняват тези наши дискомфортни по време на менопаузата?

Когато яйчниковата функция отпадне, хипофизата е налице. Тя продължава да освобождава хормони, които трябва да атакуват нещо. Докато сме млади, атакуват яйчниците, а яйчниците, произвеждат естрогени и подобни на естрогените субстанции. Когато яйчниковата функция отпадне, хипофизата и хормони продължават да действат и се освобождава повишено количество адреналин и норадреналин. Това са част от хормоните на стреса. Останалите са – кортизол, алдостерон в малки количества, тестостерон и естроген.

Почти всичко, което изпитвате се дължи на хормона кортизол – изпотяването, намаляването на либидото, безсънието, храносмилателните проблеми, тревожността, депресията, затлъстяването, намалената костна плътност, даже честото уриниране.

Повишеното артериално налягане и увеличената сърдечна честота.

Мъжете на нашата възраст са на същото дередже. Приемете, че това е някаква част от остаряването и на двата пола, но жените го усещат бързо и рязко заради внезапното отпадане на детеродната функция. Изведнъж хормоните на стреса – адреналин и норадреналин се освобождават от бъбреците. Такива клетки има и в мозъка. Повишава се и сърдечната честота, получават се аритмии. Това ви води при кардиолога. Ако не се овладеят, ще доведат до ранната старост и естествено по-ранна смърт или инвалидизация.

Високото кръвно налягане се дължи на спазъм на съдовете. И колкото и да ви е странно, хормоните на стреса са отговорни за ранното клетъчно стареене и за така наречената програмирана клетъчна смърт – апоптоза. Колкото повече стрес, колкото повече нерви, толкова по-бърза клетъчна смърт.

Хормони, хормони, хормони.

През този период отпада само естрогена, но за сметка на това се появяват много на негово място. Какво правят ренин, ангиотензин и алдостерон, които се повишават по време на менопауза. С възрастта съдовете се свиват, задържа се с вода. Няма жена, която да не се оплаква от това, че се чувства подута и не може да си сложи пръстените сутрин. Задържа се сол, което покачва кръвното налягане и обратно – води до задръжка на вода, увеличава се сърдечната честота. Хормоните на стреса реципрочно се увеличават – адреналин и норадреналин. Увеличават се свободните радикали. Увеличава се клетъчното стареене. И влизаме в някакъв цикъл, в който всички няма да сме много добре. Идеята е: Това, което не можем да отменим, можем да променим.

Старостта е част от живота ни. Поне да направим живота толкова хубав, че да ни се живее.

Как да си помогнем?

Важно е да говорим за това. Едното, което ме безпокои е, че общество счита климакса за срамна болест.  Не е. Другото е фактът, че жените сами се предаваме. Знаете ли, че при мене пристигат млади жени на около 40 години със сърцебиене и изпотяване и мислят, че имат някакво тежко кардиологично страдание. Тези жени обаче са пълнички и развиват захарен диабет. И когато им казвам, че трябва да започнат борбата от себе си, да променят начина си на живот, да се хранят здравословно, да има много физически упражнения, те отговорят: Ама за какво ми е това, че аз вече съм раждала. Трябва ли да си обръщаме внимание само докато сме в детеродна възраст? А след това? Всичко зависи от нас. Няма друго доказателство за младост на мозък и тяло освен движението.

Единственият доказан начин да спрем остаряването е движението.

Естествено, от храненето също зависи, както и от това да си причиняваме удоволствие от живота. Отдайте се на това, което ви харесва. Дали ще е пътуване, допълнителна грижа за красота, винен туризъм или нещо друго си е ваш проблем, но се научете да се радвате.

Алтернативната медицина помага. Да, няма достатъчно доказателства за това, но много от методите на алтернативната медицина помагат. И най накрая, консултирайте се с лекар. Това, което ще ви се случи в менопаузата, трябва да го овладеете, за да намалите своя сърдечносъдов риск.

Има изключително много изследвания, които показват, че хранителните добавки имат отношение към овладяването симптомите на менопаузата. Просто хранителните добавки са трудни за стандартизация и изследванията са продължителни в годините, за да могат да се направят такива доказателства, каквито имаме за лекарствената терапия.

Ето някои хранителни добавки:

Проестрогени – черен кохош, червена детелина, ресвератрол, соя, жен-шен, хмел и вечерна иглика. Освен че са проестрогени, всичките те са и изключително силни антиоксиданти. Ресвератролът е извлек от червено вино. Само че вие не може една бъчва червено вино да пиете на ден, нали? Затова е необходимо да се взима като хранителна добавка. Изключително силен проестроген и изключително силен антиоксидант. Употребява се в клиниките по отслабване като допълнителна добавка при контрол на телесното тегло и елиминирането на висцералното затлъстяване. Жен-шен също има изключително силен антиоксидантен ефект.

Вазомоторен ефект – дяволската уста е билка, която много спомага за елиминирането на вазомоторния ефект – изпотяване, топли вълни и цялата тази драматичност, която е около менопаузата.

Вазодилататори. Може да ви е странно, но за гинко билобата има абсолютно валидни медицински доказателства, че намалява така наречената мозъчна мъгла и нарушенията в концентрацията и паметта при жените в менопауза.

Модулатори на симпатикова нервна система – мелатонин и кава-кава. Мелатонинът намалява симпатиковата нервна система. Това е системата на стреса и има един много добър общ ефект както върху цикъла сън-бодърстване, така и върху организма като цяло, включително и върху имунитета, защото кортизолът и адреналинът намаляват и имунитета, поради което ние се стремим да потискаме тези хормони.

Антикортизолови. Жените в менопауза по-често се разболяват от бактериални и микотични инфекции. Това е заради нарушените хормонални нива. Жен-шен, жълт кантарион, ашваганда, Омега 3 маслени киселини, родиола, витамин C. Не забравяйте витамин С. Той има антикортизолов ефект.

Допълнителни – магнезий, калций и витамин Д, които са свързани по-скоро с костната плътност и със състоянието на ставно-мускулната система.

Профилактика на съдовия риск в менопауза

В перименопауза всички са здрави, но се чувстват болни. Това е времето, в което трябва да се вземат мерки, за да не се разболеят. Какво бихме могли да направим? Първо, фамилна анамнеза – едно много добро познание за това от какво боледуват родителите ви, най- близките кръвни роднини и от какво се умира във вашето семейство. Разберете от какво се умира във вашето семейство. В едно семейство се умира от сърдечно-съдови заболявания, в друго се умира от рак. Това са главните причини за смърт, ако не ви бутне каруца.

Генетични изследвания

Има генетични изследвания срещу 4000 лв. с абсолютно разгърнати генетични маркери, които специалист да ви разчете. Има и локализирани генетични изследвания за около 300-400 лв. за сърдечно-съдов риск. Липопротеин (а) е един генетичен маркер, който сочи вашата лична предразположеност към сърдечно-съдови заболявания и е достъпен в лабораториите срещу 20 лв.

Измерване на процент телесни мазнини, мускули, вода, околоорганни мазнини – почти във всеки магазин има кантари, които като стъпите с боси крачета показва колко проценти са мазнини, мускули, вода и т.н. Не са повече от 200-300 лв.

Рискови фактори. Ще се спра на модифицируемите фактори – тези, които можем да поправим – холестерол, триглицериди, пикочна киселина, кръвна захар, инсулин, високо артериално налгяне. Това са стандартните рискови фактори за съдово заболяване. Това обхваща здравето на мозъка, на сърцето, на бъбреците, на ръцете и краката.

Може да се пуснат и корзитол, стресови хормони, инсулин.

Други зависещи изцяло от нас – пушенето е сериозен риск за ранна менопауза, за по-лошо състояние на кожа, на стави и на кости и ужасно лошо състояние на всички съдове.

Други – наднормени килограми, обездвижване, депресия, социална изолация. Когато жените не се чувстваме красиви, не искаме да се срещаме с никого, ако не го правим, ставаме още по-некрасиви, защото губим стимула да бъдем хубави.

Менопаузата е част от нашия живот. Но не менопаузата е причина за вашите съдови заболявания, а е предимно възрастта. Дали ще стигнете до съръдечносъдов проблем зависи единствено от вас. Колкото повече неща започваш да обичаш, колкото повече неща те интересуват, повече се забавляваш, толкова по-пълноценно ще живееш.

Както казва Коко Шанел – Лицето ти на 20 години ти е дадено от природата, но как ще изглеждаш на 50 зависи само от теб. Това важи и за целия ни външен вид.

Текстът е част от словото на д-р Прокопова пред форума „Жени без пауза“, който се проведе по идея на една от най-добрите дерматоложки в България – д-р Мария Тончева и бе организиран от колегите от „Булевард България“.  

Facebook Twitter Google+

0 Коментара