Грозни витрини, фризери по тротоара, облепени фасади, шарени чадъри с размерите на палатков лагер – това е гледката в центъра на София, с която всички обитатели на столицата са свикнали. Няма друг европейски град, в който безконтролната и често незаконна рекламна визия да е посвеместна, неконтролируема, неестетична и затрудняваща придвижването по тротоарите (сякаш паркиралите отгоре им коли не са достатъчни).

Градската среда в София сякаш е невъзможно да се подобри, а когато се предприемат някакви плахи стъпки в тази посока, те срещат светкавичния отпор на търговците, защото на тях така им излиза по-евтино. Когато ти подаряват чадъра, хладилната витрина, брандираните маси, стикери и плакати, естествено, че ще ги ситуираш където ти попадне срещу минимална такса „Тротоар“. А витрината на магазина, сградата, че и покривът й напълно законно се превръщат в сергия от битпазар.

В момента Столичната община подготвя наредба за регулиране на външната реклама и преместваемите обекти, която обединява архитектите и дори разнородните политически партии в идеята за подобряване на градската среда. Вероятно това ще консолидира търговците, които не желаят да има промяна. Те нямат интерес да се съгласяват с някакви естетични норми и да регламентират приходите от всички бири, сокове, газирани напитки, кремвирши и кремове за тен, които „красят“ центъра на София.

Снимките са показателни как изглежда столицата. Така ли да остане?