Казват, че по-добър начин да се погрижиш някой да не остане гладен не е като го нахраниш с риба, а като го научиш да я лови. Същото може да важи и в обратния случай: най-добрия начин да опазиш едно дете от захарта и сладкото, не е като го ограничаваш, а като го научиш да се ограничава само.

Какво причинява захарта?

Да обобщя накратко: захарта отслабва имунната система, причинява зъбен разпад, предразполага към затлъстяване и диабет тип 2, повишава киселинността на тялото, води до чести промени в настроението, хипогликемия, целулит и е пристрастяваща.

Всъщност, ако захарта като продукт беше открита в наши дни, продажбата ѝ вероятно щеше да бъде криминализирана, защото захарта притежава характеристиките на наркотик – малки количества отключват желанието за още, възбуждат центрове на удоволствие в мозъка, а отказът от консумиране води до симптоми на абстиненция.

Кратка история на захарта

Но захарта не е открита днес, а историята ѝ се губи далеч, далеч назад във времето още преди новата ера. В Европа захарта е донесена от кръстосноците през 12-ти век, a за първи път се отглежда култивирано на атлантическия остров Мадейра през 15-ти век. По-късно португалците откриват, че отлични условия за отглеждане на захарна тръстика има в Бразилия и създават първите поддържани с робски труд плантации.

Храната, от която никой няма нужда, но за която всички жадуват, става център на изключително доходоносна търговия. Нуждата от огромно количество човешки ресурси, които да обработват захарните плантации в Бразилия и Карибския басейн става причина за периода от 1501 г до 1867 г 12,570,000 души да бъдат насилствено превозени с робски кораби от Африка към Америка. Смъртността на тези кораби достигала до 25% и межди 1 и 2 милиона мъртъвци били изхвърлени на дъното на океана за този период.

Но това били само първите жертви на захарта. Днес те са значително повече, само че не умират на кораби и плантации, а от незаразни болести в основата на които може да е прекомерната консумация на захар.

От навлизането ѝ в живота и храненето на обикновените хора до днес консумацията на захар не спира да се увеличава, като през последното столетие го прави с все по-високи темпове. Ето как изглежда средната годишна консумация на захар на човек от населението на развитите държави за последните столетия:
– 1700 г – 1.8 кг годишно
– 1800 г – 10.2 кг годишно
– 1900 г – 40.8 кг годишно
– в наши дни – близо 70 кг годишно или средно 1600 кг захар в рамките на един човешки живот!

Проучване на английското Министерство на здравеопазването от 2016 година открива, че децата на възраст между 4 и 10 години приемат средно 22 кг захар годишно – количество, което в много от случаите надхвърля собственото им тегло.

В много отношения историята на захарта напомня за историята на тютюна. И двете култури имат древен произход, първоначално се отглеждат култивирано чрез робски труд и се считат за полезни, но масовата им и непрекъснато нарастваща консумация от 17-ти век до днес ги превръща в сериозна заплаха за общественото здраве.

И все пак има една съществена разлика. Тютюнът е широко признат като вредна и пристрастяваща стока, облага се с данък за вредни храни, рекламата му е регулирана, опаковката на цигарите предупреждава за опасността от прекомерната му употреба и определено не бихте го дали на детето си!

При захарта обаче подобни регулации липсват, рекламата на захарни изделия е агресивна и често пъти насочена към децата, консумацията на захарни изделия навсякъде и по всяко време се е превърнало в обществено-приемлива норма, която се насърчава дори от образователните институции.

Колко захар е много захар?

Както съм посочвала и преди, СЗО препоръчва добавената захар да бъде не повече от 10% и най-добре до 5% от общия калориен прием за деня. Това ще рече, че количеството добавена захар на ден трябва да бъде:
– до 19 г за деца на възраст между 4 и 6 години
– до 24 г на ден за деца на възраст между 7 и 10 години и
– до 30 г на ден за деца над 11 г и за възрастни.

За да го илюстрирам по-ясно вероятно е достатъчно да кажа, че едно 330 мл кенче с газирана безалкохолна напитка може да съдържа до 35 г захар.

Какъв е изходът?

По отношение на нас, възрастните, изходът е в информираност и в правенето на осъзнати избори. Не казвам, че е необходимо да се лишим от всяко сладко удовлоствие, но е важно да знаем къде е захарта, какво количество приемаме дневно и как да балансираме. Да се насладиш на хубав десерт, шоколад или чаша вино не е проблем, стига да не го правиш всеки ден и да умееш да го правиш с мярка.

При малките деца обаче самоконтролът и чувството за мярка далеч не са развити качества. При тях хранителните избори се контролират много повече от хедонизма, отколкото от рационализма. Не вярвам да има дете, на което ако предложим да избира между бурканче течен шоколад и купичка броколи, ще избере броколито.

И все пак децата ни са изложени на този избор всеки ден, защото навсякъде около себе си виждат сладките изкушения – в магазина, на улицата, на детската площадка, на екрана и т.н. Образът на броколито далеч не е толкова разпространен.

Затова според мен единственият изход от ситуацията не е като водим непрекъсната и едновременна война със сладките изделия и предпочитанията на децата си, а като ги превърнем в свои съюзници! А за да стане това, е необходимо да успеем да привлечем вниманието им, да го задържим и да им обясним на достъпен и разбираем за тях език защо е важно да не прекаляват със сладките неща! (Забележете употребявам “да не прекаляват”, а не да “избягват напълно”, защото всяка крайност крие опасности и що се отнася до храненето на децата е важно да не бъдем крайни!).

И така споделям с вас три идеи затова как по атрактивен и впечатляващ за децата начин да им обясните за вредата от захарта и да ги насърчите да хапват по-малко сладки неща.

  • Да откраднем зъбче от Феята на зъбките

Историята с хвърленото на покрива зъбче, което да бъде открито от Феята на зъбките, е интересна за повечето деца, но предложете на детето да запази едно млечно зъбче и заедно го потопете в чаша кола. След 2 дни проверете дали зъбчето е още там. Резултатът може да изненада и вас!

  • Да гледаме заедно кино

В интернет могат да се открият интересни кратки и поучителни филмчета за вредите от захарта, които да впечатлят децата. Изгледайте заедно това филмче за щастливото семейство мечки и след това коментирайте с детето си историята и изводите от нея.

  • Да открием сладкия вкус на истинската храна

Един от най-хубавите начини обаче си остава да помогнем на детето си да открие вкуса на истинската храна и да го обикне. А за да стане това е необходимо детето редовно да има достъп до прясна храна като плодове и зеленчуци, като атрактивното им поднасяне значително помага! Плодови шишчета, плодов сладолед, лентички или различни фигурки, изрязани от зеленчуци са само част от начините да поднесете на детето си полезните храни по начин, който то може да обикне.

И тази година фондация „За храната“ и Food Revolution Bulgaria организират Ден на хранителната революция – на 18 и 19 май. Причината: България е на челните места в Европа по затлъстяване на децата, а в детските градини и училищата все още се сервира некачествена, непълноценна и лошо приготвена храна, разказва посланикът на Food Revolution Маги Пашова.

Източник: MagiPashova

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара