Диетологът Ипократис Пападимитракос твърди, че разнообразното хранене поддържа младостта. Вижте още няколко негови съвети за това как чрез храна да запазим младостта.

  • Може ли с храна човек да поддържа по-дълго младостта си? 

Човек може да съхрани младостта си само ако разбираме младостта като качествен живот, пълноценен, активен, радващ се на живота до последния си дъх.

Тялото ни е една биохимична лаборатория и единственият ни контакт с околната среда е чрез въздуха, който вдишваме, и чрез храната, която консумираме. Контролирайки тези два фактора, можем до голяма степен да контролираме реакциите на нашия организъм – да контролираме процесите на остаряването – както физическото, така и психическото.

Психическото остаряване за мен е по-големият проблем. Хората остаряват, когато спрат да се „движат“ в прекия и преносен смисъл. Когато спрем да се грижим за себе си, спираме да се радваме на живота. Животът продължава да върви, но ние нямаме сили да го настигнем.

Да, храната определено е фактор за поддържане на младостта, но младостта и нейното съхранение не трябва да се превърне в поредния стресов елемент в нашето ежедневие.

  • Дайте конкретни примери – как определени храни се борят с остаряването? 

Храната, която би могла да забави физическото остаряване, е „живата храна“. Това е храната, която съдържа необходимите хранителни елементи – витамини, минерали, протеини, въглехидрати и мазнини, от които тялото ни се нуждае.

Поради факта, че нито една храна не съдържа всички необходими хранителни елементи, колкото по-разнообразно хранене поддържаме, толкова по-голяма е вероятността да си ги набавим.

Toва, което съветвам моите клиенти е да се стремят да се хранят разнообразно и в менюто им да преобладава първична храна, или казано с други думи, храна, която не е обработена, не е опакована. Такива храни са плодовете, зеленчуците, рибата, месото, зърнени и бобови храни, млечни продукти и не на последно място достатъчен прием на вода.

  • От какви храни се нуждае организмът, за да произвежда тялото повече колаген, който се грижи за еластичността на кожата? 

Производството на колаген в тялото намалява с напредване на възрастта, като другият основен фактор, който влияе върху нивата на колаген в организма ни, е храненето. Небалансираното хранене, в което преобладават основно преработени храни, захари и трансмазнини, ускорява процеса на намаляване производството на колаген.

Спорно е доколко външно набавеният колаген чрез добавки е добро решение, но определено можем да си помогнем, като се храним правилно и включваме в менюто си храни, богати на витамин C и витамин А, които подпомагат синтезирането на колаген.

  • А какво да ядем и пием за сияен тен? 

Като общо правило за сияйния тен се грижат плодовете и зеленчуците в червени и оранжеви цветове. Тези цветови гами са признак за съдържание на бета каротин – хранителен елемент, пряко свързан със здравето на кожата, пигментацията и сияйния тен. Полезни за здравата кожа са и храните, богати на витамин А, млечни продукти и яйца, както и витамин Е, риба, зърнени култури.

  • Вярно ли е, че кафето „удължава” живота? 

Кафето може както да „удължи“, така и да съкрати живота. Мярката прави разликата, както и начинът ни на хранене и живот като цяло. Защото на фона на едно неправилно хранене  –  нередовно и с преобладаваща некачествена храна, в което „убиваме“ глада с кафе, ароматната напитка не би била полезна за организма ни…

Факт е, че в кафето се съдържат огромен брой вещества, основно антиоксиданти, които са полезни за здравето и тялото ни. Но не можем да очакваме здравословни ползи от консумацията на една-единствена храна и/или напитка, ако тя не е част от цялостен балансиран хранителен режим.

  • Какво ще отговорите на хората, които смятат, че здравословното не е вкусно? 

Това е едно от големите предизвикателства в моята работа – да покажа на хората, че здравословното хранене не само че може, а и задължително трябва да бъде вкусно и красиво.

Вкусът е част от удоволствието да се храним и е важно да се стремим към него и да го откриваме в ежедневното си меню. Поради тази причина всички хранителни режими, които изготвям за моите клиенти, включват основни храни, които могат да бъдат приготвени по много различни начини, отговарящи на вкуса на клиента. Създаваме голям брой рецепти, всяка от които е подходяща за хранителните режими. По този начин даваме идеи на клиентите си какво и как да си сготвят по режима и храненето им се превръща в удоволствие.

Безвкусното не може да бъде здравословно, вкусът храни душата и ума, а ние трябва да се стремим както към физическото, така и към психическото здраве.

  • Като диетолог се срещате с много хора. Но сте и магистър по психология. Кой е водещият мотив на вашите клиенти – просто желанието да отслабнат или да се харесват, независимо от килограмите? 

Проблемът с килограмите и себевъзприемането е многопластов, психиката ни е пряко свързана с тялото и обратно. Не е необходимо един човек, за да се харесва, задължително да отслабне. Основна грешка е, че хората отдават много от проблемите си именно на килограмите – липсата на самочувствие, самотата, неуспехи в професионалния и личния живот. Оказва се обаче, че въпреки свалянето на килограмите някои проблеми не се решават…

Да се харесвам означава във всеки един аспект от живота си да изпитвам безкомпромисно удовлетворение.

От друга страна, за да бъде процесът на отслабване успешен, той също така трябва да достави удовлетворение, усещане за грижа за себе си.

Силната мотивация за промяна идва, когато изпитваме силна потребност, така че е важно преди хората да започнат да отслабват, да си зададат въпроса “Защо искам да отслабна и какво искам да променя?“ Откровеният отговор ще им даде ясна посока за следващите им действия.

  • Може ли вече у нас да се говори за култура на правилното хранене? Или и това е поредната мода, която с времето ще отмине? 

Съдейки от желанията на своите клиенти, мога категорично да твърдя, че броят на хората, които решават да започнат хранителен режим с идеята да се научат да се хранят правилно, непрекъснато расте.

Все по-често отговорите на клиентите ми на въпроса „каква е вашата цел“ са “искам да започна да се храня правилно“. Разбира се, процентът на хората, които отговарят: „Искам да отслабна“, също остава висок, но тенденцията е към преминаване към правилно хранене.

Проблемът тук е огромният поток на информация, с която вече разполагаме, а едновременно с това липсата на инструментите, базовите знания, които да ни позволят да пресяваме информацията и да извличаме полезното за себе си. В това се изразява голяма част от моята работа с клиенти. Многото информация е също така и дезинформация и хората се нуждаят от „компас“.

„Модата“ на правилното хранене няма да отмине, а по-скоро ще се канализира и все повече хора ще искат да се хранят правилно, без фокусът да бъде върху отслабването или супер храните. Моята лична мисия е да помогнем на възможно най-голям брой хора да открият своето нормално хранене и да усвоят правилни хранителни навици. Така те ще могат да вземат самостоятелни информирани решения за това какво, колко и кога да ядат и тези решения ще са продиктувани от желанието и уменията им да се чувстват и да живеят по-добре и по-дълго.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара