Има множество прилики, но и разлики между съня на възрастните и съня на бебето. Познавайки особеностите на бебешкия сън, можем да улесним ежедневието си като родители и да имаме реалистични очаквания към детето си.

Една от основните разлики е, че за бебето са характерни

по-къси цикли на съня

Ако за един възрастен е обичайно един цикъл на съня да продължава около 90 минути, то за бебетата е по-скоро нормално един цикъл да продължава 45 – 60 минути. Това е свързано с незрялата централна нервна система при бебетата.

За нас е обичайно да влизаме от цикъл в цикъл, без да се будим истински, но за бебето това е трудно. В повечето случаи то се буди след като завърши цикълът на съня и има нужда от помощ, за да заспи отново.

Нормално е бебетата и малките деца да спят сумарно по-дълго за денонощие. Бебето приема и обработва огромни масиви от информация. Възможно е през първите години от живота си да приеме в пъти повече информация от това, което ще приеме и обработи за времето, през което е възрастен. А мозъкът има нужда от сън, за да подреди, класифицира и обработи постъпилата информация.

Нашата биология все още не е наваксала еволюционно развитието на обществото. За подсъзнанието и биологията на бебето да остане само, без възрастен край себе си, е равно на смърт. Честото будене, честото кърмене са механизми, които му осигуряват продължителен контакт с възрастен, в идеалния случай – със собствената му майка.

Съвместният сън е биологичната норма.

Това не е някакъв каприз на разглезено бебе, а начинът, по който биологията отговаря на нуждите на бебето. Когато бебето спи заедно с майка си, то има постоянен достъп до храната си, така може да си набави големите количества калории, от които се нуждае през първите 12 – 18 месеца от живота си.

Изследванията показват, че жените, които кърмят на поискване и спят с бебетата си, спят средно по 40 минути повече от всички други възможни комбинации за сън и хранене. А сънят на майката и на бебето в тези случаи е по-качествен. Когато бебето спи с майка с, е възможно да се буди по-често и да суче по-често, но и се успокоява по-бързо и заспива отново по-бързо. Майката не е нужно да се разбужда напълно, за да се погрижи за бебето си.

Друго голямо предимство на съвместния сън и честия и продължителен контакт с майката е, че показателите на бебето са много по-стабилни – дишането, сърдечния ритъм, нивата на кортизол по-често са в оптималните си стойности. Осигуряват се подходящи постоянни стимули, които помагат на нервната система на бебето да се развие. Майката от своя страна е по-отворена към нуждите на детето и може да им откликне по-бързо и по-пълноценно, сравнено, ако същата двойка майка – бебе не спят съвместно.

Няколко идеи за по-добър сън на бебето:

  • Ритуал преди сън
  • Ежедневието на детето да следва отговарящ на темперамента му ритъм
  • Подходяща обстановка в спалнята – затъмнени прозорци, приятна температура, удобни завивки
  • Ежедневни разходки – поне 30 минути навън
  • Погрижете се за себе си като родител

Из лекцията на Яна Мицева – сертифициран практик по Пренареждане на Матрицата и Пренареждане на Матрицата на раждането, майстор практик по ТЕС, активист в сферата на родилните грижи – пред „Академия за родители“

Facebook Twitter Google+

0 Коментара