Науката все още не може да даде еднозначен отговор на въпроса защо остаряваме. Официално се счита, че след 20-25-годишна възраст, т.е. след достигане на полова зрялост, започват първите признаци на обратното развитие. Това съвпада с времето, когато тимусът, жлезата, която има основна роля за имунитета и образуването на редица биоактивни вещества, като хормона на растежа, започва своето обратно развитие. На възраст 40-45 години като обем тя става три пъти по-малка, отколкото при едно бебе. Според науката обаче, колкото по-дълго и пълноценно функционира тимусната жлеза, толкова по-дълго ще се радваме на добро здраве, външен вид и самочувствие.

Други изследвания също показват, че след 39-40-годишна възраст започва да се забелязва спад на умствените способности, концентрацията и започват различни дегенеративни проблеми. Свързват го с постепенното намаляване на активноста на хормоните и ензимите, както и синтезата на миелин в организма, веществото от което са изградени всички обвивки на нервната система. Това не зависи от пола, начина на живот и работата, но и не обяснява

защо жените живеят по-дълго от мъжете,

въпреки че след една определена възраст техните рискови показатели се изравняват.

При жените може би най-важен е хормоналният баланс през целия живот. Хормоните са диригенти на настроението, самочувствието, кожата, косата, теглото и цялостното здравословно състояние, докато сме млади, но особено след настъпване на менопаузата. Най- често след идването на този момент жените започват наистина да се грижат за себе си истински – както за тялото, така и за душата.

Стресът е призната причина за по-бързото износване на организма. Различният начин на изживяване на стресовите ситуации при мъжете и жените може би отговаря донякъде на въпроса защо жените живеят като цяло по-дълго от мъжете. Жените реагират силно, по-емоционално, не се притесняват да плачат и така намаляват напрежението, докато мъжете се опитват да задържат и крият преживяванията си.

Има интересна зависимост между стареенето и бързината, с която се развива човек до периода на репродуктивната си зрялост. Колкото по-бързо е това развитие и по-рано се достигне тази възраст, толкова по-бързо идва остаряването. Учените насочват в тази посока своите изследвания. Ако се регулира скоростта на процесите в организма, ще може да се повлияе и процесът на остаряване.

В източните философски учения именно това е застъпено като основа за достигане на здраве, дълъг живот и хармония.

Медитацията, забавянето на биологичните процеси,

наблюдението и философският поглед на живота са в основата на източната медицина.

Като цяло процесът на остаряване зависи от много фактори, които се натрупват през целия ни живот и не е ясно кой от тях има превес и е основна причина за болестите или старостта при различните хора. Съвременната медицина и новите технологии дават възможност за продължаване на живота, както никога преди това. Вече е нормално жените първо да имат кариера и професионална реализация и чак след това да станат майки. Това измества с десет и повече години възрастта, която преди това се е смятала за обичайна за бременност и раждане. Дали това е добре от физиологична гледна точка, е друг въпрос. Съвременните открития дават възможност да се преодоляват възрастови бариери, които преди са се смятали биологично непреодолими.

Ето няколко насоки, които могат да се следват по всяко време и на всяка възраст:

В холистичната медицина изключително много се държи на периодичната детоксикация и

поддържане чисти тяло и емоции.

Премахването на токсините поддържа храносмилателната и лимфната система в добро здраве, а те от своя страна са в основата на добрия имунитет и хормонален баланс. В нашите народни традиции постенето е вариант на периодична детоксикация, и то преходните сезони, когато организмът е най-податлив на болести. Много хора се обръщат към житния режим на Петър Дънов, който е известен с благотворното въздействие не само върху тялото, но и върху душата.

Движението, без което няма как да се мисли за здраве. Ако няма движение, започва порочният кръг на болестите. Няма значение дали е обикновена разходка или спорт, добре дозирано, всяко движение отдалечава остаряването.

Любознателните хора остават млади, те продължават да учат и да са интелектуално активни до преклонна възраст и това ги прави чудесен източник на опит и знания.

Съвременният начин на хранене с рафинирани и непълноценни храни се свързва с много от хроничните болести, приемащи размерите на епидемия в наши дни. Заболявания като диабет, артериална хипертония, сърдечносъдови заболявания, автоимунни заболявания и др. допринасят за преждевременното остаряване. За съжаление, те вече не подминават и децата. Храната, приемана всеки ден, може както да ни разболява, така и да ни лекува.

Пълноценният сън и почивка често се пренебрегват. Това е времето, през което организмът се възстановява най-добре, и ако се научим да оставяме проблемите си извън спалнята, отговорите често идват сами след това!

За забавянето на биологичния часовник

основна роля имаме все пак ние самите!

Разбирането за възраст включва поне две страни. Едната е чисто физиологична и необратима, но с добра профилактика и грижа има много начини да й се противодейства. Другата страна на възрастта е психологическа – как възприемаме себе си, тялото и живота си на различните етапи, през които преминаваме. Забелязали сте, че хората изглеждат често така, както се чувстват. Възрастта е много широко понятие при различните индивиди и някои я изтъкват даже като предимство. Хората могат да останат млади до дълбока старост, без да им пречат годините за това. А други са стари още от раждането си.

Физическите ресурси на организма са огромни, особено ако сме се погрижили за него навреме. Най-силния враг за здравето е бездействието!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара