Who wants to live forever
Forever is our today
Who lives forever anyway?

Така пееше сладкогласният Фреди Меркюри и сам си отиде на 45, преди младостта да се изчерпи и да стане смешна. И ние пригласяхме с младежки ентусиазъм, но истината е, че извън поезията, не искаме да се прощаваме с младостта нито на 40, нито на 50. Стискаме я със зъби и нокти, капсулираме я с ботокс и филъри, с лифтинг, силикон, маски, опъване, разгъване, спорт, диети, детокс, хапчета, треви, хормони, фотошоп, слънчеви очила и подходящо осветление.

Неслучайно антиейджинг науката е вероятно най-бързо развиващият се дял на медицината. Фармацията и козметичната индустрия инвестират милиони всяка година за изследвания и технологии, които да запечатат свежестта, да променят неизбежното, да разтегнат границите на младостта и да забавят признаците на стареене. Козметичните процедури се доближават до генното инженерство, а апаратурата за разкрасяване изглежда като създадена в НАСА. Целият потенциал на световната наука е впрегнат да търси Еликсира на живота – новият Философски камък.

Има две пътеки към извора на младостта. Едната минава през науката – модерните технологии и продукти, създадени да побеждават времето. Другата криволичи през опита ни да изкушим младостта още малко. Ако питате тях – любопитството, любовта и самоиронията трябва да се патентоват и да се произвеждат на капсули като най-сигурна терапия за подмладяване.

Нищо не мога да добавя, освен онзи чуден съвет на Кърт Вонегът към младите, който включваше: пеене, протягане, пътуване, рискуване и не на последно място – използване на плажно масло.

И ако младостта е жажда за живот, за бога, хидратирайте се!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара